Tök jó a téli olimpia két hétig, de mi jön utána? Hét hely, ahol korábban olimpiát rendeztek, s most kőhalom.

Softballnak egy egész stadion. A kép úgy néz ki, mintha már száz éve állna üresen ez a létesítmény, pedig csak tíz éve, ugyanis a 2004-es athéni olimpiai játékokon itt rendezték a softball meccseket, ami egy olyan sportág, amit már kivettek az olimpiai programból. Azóta Görögország csődbe ment, majdnem magával rántva Európát és az eurót, a fű meg szép csendben nő a 4800 férőhelyes stadionban. Az olimpia óta semmi sem történt. Nem alakították át, nem rendeztek koncerteket, semmi.

1936-ban, a berlini olimpiai játékok idején 3800 sportoló otthonát jelentette a berlini olimpiai falu. A II. világháború idején kórháznak használták, aztán a nácik veresége után orosz laktanyaként működött, a szocializmus évtizedei alatt pedig üresen állt és rohadt. Egyetlen egy szobát restauráltak az elmúlt években: az afroamerikai atléta, Jesse Owens szobáját, aki megnyerte a százméteres síkfutás döntőjét.

Egy úszómedence, lent pedig az olimpia logó.

A Teine-hegyen található finn stílusú házat 1971-ben építették az 1972-es szapporói olimpiára. Onnan indultak a bobszánkósok és a szánkósok. A 3,1 millió dollárért épített pályát 1991-ben szétkapták, miután Nagano megkapta az 1998-as játékok rendezési jogát, de a házikót úgy hagyták, ahogy van.

Ugyanott található egy elhagyatott sífelvonó, ami úgy néz ki, mintha egy leállt Transformer hatalmas csontváza lenne a japán tájban.

1984-ben Szarajevó még az olimpiai szellem temploma volt, hiszen ott rendezték a téli játékokat, aztán alig tíz év múlva egy véres polgárháború egyik legszomorúbb fejezete zajlott arra. A Trebevic-hegyen található létesítmények körül súlyos harcok folytak 1991-ben, így a lerohadt hotelek, bobpályák, sífelvonók nem csak egy sportesemény, hanem egy tragikus konfliktus mementói is egyben. A képen látható bobpálya megépítése egyébként 4,1 millió dollárba került a nyolcvanas években.

Az 1972-es müncheni olimpia épületeinek nagy részét szépen karbantartják, de a külön a játékokra megépített oberwiesenfeldi megállót 1988-ban bezárták, és aztán hagyták darabokra hullani. A síneket már régen felszedték, azóta pedig felveri a gaz. Nem éppen németes megoldás, éppen ezért csodálkozunk is.

A VII. téli olimpiai játékokat a festői Cortina d’Ampezzóban rendezték, ahol a síelésnek már akkor nagy hagyományai voltak. Eddigi listánkból ez a legjobban karbantartott egykori főszereplő, amely egészen 1990-ig működött, és több világversenynek is otthont adott. ’90-ben azonban elveszítette minősítését, és bezárták. A lesiklópálya ismerős lehet a Roger Moore főszereplésével készült For your Eyes only című James Bond-klasszikusból is.

Szocsiban az elődöntőknél jár a hokitorna – fogadj a Kanada–USA csúcsrangadóra!

(Forrás: Thrillist)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Tuchel csak nyárig maradhat Münchenben, be is jelentkezett a Barcelonához

Stankovic: Ez lesz a meccs, a nagybetűs meccs

További cikkeink a témában