Hivatalosan is visszavonult a magyar válogatottól Görbicz Anita, a magyar kézilabda elmúlt éveinek legkiemelkedőbb alakja. Görbicz Győrben búcsúzott, a 13-as mezszámát hivatalosan visszavonultatták a nemzeti csapatban.

Görbicz a tavalyi németországi vb-n, a franciák elleni nyolcaddöntős vereség után mondta, hogy többet nem szerepel a válogatottban, hivatalosan tegnap a magyar–holland Eb-selejtező előtt búcsúztatta el a szövetség és a közönség.

„Tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de nem gondoltam, hogy ennyire izgatott leszek.”

Így búcsúzott a közönség; Fotó: MTI

Mondta Görbicz, aki 15 éven keresztül volt a válogatott kiemelkedő alakja,

összesen 233 meccsen szerepelt, 1111 gólt lőtt.

Pálinger Katalin, a szövetség alelnöke szerint a kézilabda királynőjeként, a legjobb női kézilabdázóként búcsúzik a válogatottól. És ez még úgyis igaz, hogy a válogatottal egyszer sem jutott fel a csúcsra Görbicz.

19 évesen debütált a válogatottban, 20 évesen pedig már a vb-ezüstérmes csapatnak az egyik legfontosabb tagja volt – a 2003-as vb-ezüst a legnagyobb sikere Magyarországgal. Összesen négy érmet nyert, a 2003-as ezüst mellett 2005-ben vb-bronzot szerzett, és az Eb-ről is van két harmadik helye: 2004-ből és 2012-ből. Olimpián kétszer játszhatott, Pekingben negyedik, Athénben ötödik lett. Az elmúlt évek gyengébben sikerültek, a tavalyi vb-n 14., 2015-ben 11. helyen végzett a válogatott.

A 2003-as vb-döntő elvesztéséért sokáig magát okolta. 45 másodperc volt hátra, amikor betalált, ezzel három góllal vezetett Magyarország, a bírók azonban lépéshiba miatt nem adták meg a gólt. Majd később kicsúszott a kezéből a labda, a francia támadásnál pedig kiállították. Végül hosszabbítás után 32–29-re nyert Franciaország.

Kivételes tehetsége mellett legfőképp a hozzáállását dicsérték, vesegörccsel, különböző sérülésekkel is mindig vállalta a játékot, a pályán kiszámíthatatlan, zseniális húzásokra volt képes, igazi vezére volt a válogatottnak. Ezt bizonyítja, hogy a vb All Star csapatába négyszer választották be, 2005-ben pedig ő volt a világ legjobb kézilabdázója – ugyanezen a szavazáson 2007-ben második lett.

A 2012-es Eb-n, ahol bronzérmet szerzett a válogatott; Fotó: Getty Images

Ha a válogatottal nem is, de klubszinten többször is felért a csúcsra, a Győrrel háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, 11-szeres magyar bajnok, 11-szeres magyar kupagyőztes, a Bajnokok Ligájában kétszer volt a sorozat gólkirálya, hat alkalommal választották a legjobb magyar kézilabdázónőnek.

A Győrrel 2019-ig van szerződése, de azt mondta, hogy már a jövőjét tervezi, szívesen foglalkozna a későbbiekben gyerekkel.

Az egyénisége, a képzettsége hiányozni fog a válogatottból, hiszen több poszton is képes játszani, ha jól ment neki a játék, akkor nagyjából megállíthatatlan volt.

Mert ilyen csodagólokra képes:

Köszönünk mindent mi is, Görbe!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Kozák Danuta állítja, hogy Csipes Ferenc molesztálta és sértegette

Óriási tömegbunyóval zárult a kupadöntő

További cikkeink a témában