Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Könnyen kimondott nagy szavak azok, amikor valaki bedobja, hogy életmódot kell váltani, az a megoldás a fogyásra / egészségre / szálkásításra, bármire. De végigvinni már jóval nehezebb, és úgy maradni még inkább. A Player rovatvezető-szerkesztője most belevág egy ilyen kalandba, mégpedig azért, mert komoly segítsége akadt, te pedig végigkövetheted és inspirálódhatsz belőle. Így talán könnyebb lesz. 2. rész, ég a zsír.

Egy fogyásra felhúzott életmódváltás természetesen két alappilléren nyugszik: az étkezésen és az edzésen. Ezen felül persze még vannak fontos sarokkövek, úgy mint a motiváció, a minőségi táplálék-kiegészítők, az alvás, az ízületek és az immunrendszer védelme.

Ebben a részben az edzésről lesz szó, mesélek arról, miket javasolt a BioTechUSA szakértője, Pajk Melitta gyógytornász, akivel a vállsérülésem és -műtétem miatt egyeztettem; és azt is elmondom, mi az, amit ebben a rövid időszakban tapasztaltam.

Milyen edzést, hogyan és mennyit?

Azzal az alaptétellel, hogy a fogyás – merthogy a BioTechUSA Lifestyle programjában én ezt választottam – 70%-ban az étkezésen múlik, azonnal el is csúszhatsz, hiszen akkor „ráérek még edzeni, meg nem is kell annyira hajtani”. Pedig mennyivel jobb, ha a kalóriadeficitet egy megemelt energiafelhasználással oldod meg, mert akkor lehetsz egy kicsit lágyszívűbb az étkezésnél. Vagy sokkal gyorsabban elindul a zsírégetés.

Ehhez kell némi idő. Ha az agyadat folyamatosan az az inger éri, hogy használod a tested, feszülnek az izmok, akkor ő bizony tudni fogja, hogy neki a megváltozott igényekhez alkalmazkodnia kell, és olyan jeleket küld, hogy ne raktározz, hanem a raktárból használj energiát.

(helyszín: Victory Fitness Asia Center)

Ehhez én elsősorban az ellipszis tréner néven futó műszert használom, leginkább azért, mert az van itthon. Tehát kéznél van, nem megy azzal az idő, hogy el kell menni valahova, átöltözni, visszaöltözni, hazagurulni. És az időjárás szeszélyének sem vagyok kitéve.

Nálam korábban az intervall edzés vált be, így gyakran ezt alkalmazom most is. Ez tk. résztávos edzést jelent, egy részt (1 perc vagy 100-200 méter) teljes gázon, szinte maximális pulzusszámon megtolsz, majd ugyanennyi részben lassan visszaállítod a pulzusod. És ez hullámzik, amíg bírod.

Ezzel összességében több kalóriát égetsz el, ám mindez rövid távon kisebb arányban tartalmaz zsírokat. Ugyanakkor ez több órán, akár napokon át tartó magasabb energiafelhasználást eredményez, ami miatt idővel hamarabb kezd csökkenni a testzsírszázalék.

Itt tehát kiemelten fontos, hogy mellette saját testsúllyal vagy súlyzóval az izmaidat is pumpálgasd a fent említett okok miatt. Én otthon kézi súlyzóval edzem, valamint saját testsúlyos gyakorlatokat is végzek, míg heti egy-két alkalommal a Victory Fitness Asia Centerben gyűröm magam – de csak nagyon kicsi súlyokkal a műtött vállam miatt.

A "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani" alapon jött a felismerés: nem elég edzeni, látszania is kell. (helyszín: Victory Fitness Asia Center)

Tapasztalat

Eleinte nem könnyű beilleszteni a napi rutinba, hiszen meló, család és egyéb elfoglaltságok mellett ez nem volt a mindennapok része. Ilyenkor persze folyamatosan magyaráz a kisördög a fejemben, hogy „ne ma, majd holnap”; „fáradt vagy”; „pihenni is kell”, ezeket el kell űzni, mert aztán idővel simán ráállsz arra, hogy kétnaponta edzel.

Nekem rengeteg segít, hogy nem egyedül álltam neki ennek, így ha nem egyszerre van holtpont, akkor egymást rángatjuk ki belőle a párommal. Az is érdekes tapasztalás, hogy negyven fölött mennyivel lassabban regenerálódom, mennyire könnyen megfájdul egy-egy ízület, ami már közel sem olyan viszkózus, mint a húszas éveimben, így kattog rendesen. Emiatt a pihenésre, valamint az ezeket védő táplálék-kiegészítőkre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, kiváltképp egy porcműtét után.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

Az első rész:

(Fotó: Bodor Tamás)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.