81 éves korában elhunyt Mészöly Kálmán, a magyar futball legendás alakja. Az egyetlen magyar, aki játékosként és szövetségi kapitányként is részt vett világbajnokságon.

Mészöly Kálmánt sokan minden idők legjobb magyar hátvédjének tartják, a magyar futball olyan alakja volt, aki játékosként és később szövetségi kapitányként is fontos szerepet töltött be az itthoni fociban, teljesítményével és színes egyéniségével egyaránt.

11 évesen a III. Kerületi TTVE csapatában kezdett futballozni, majd 1959-ben leigazolta a Vasas, és egészen profi karrierje végéig nem is váltott klubot. A Vasasban 279 alkalommal lépett pályára, négyszer nyert bajnoki címet, közben már 20 évesen ifi Európa-bajnok volt. A magyar válogatottban 61 alkalommal lépett pályára, ott volt az 1964-es Eb-bronzérmes csapatban, és szerepelt két világbajnokságon, az 1962-es és az 1966-os tornán is. Karrierje egyik legfontosabb meccsét a '66-os vb-n játszotta, tagja volt a brazilokat 3–1-re legyőző magyar csapatnak, tizenegyesből ő rúgta a harmadik gólt:

Két-két alkalommal meghívták és pályára is lépett a világ- és az Európa-válogatottban is.

 

Edzőként megfordult külföldön, Törökországban és Szaúd-Arábiában is, de edzői karrierje nagy részét itthon töltötte, a magyar válogatottnak háromszor volt szövetségi kapitánya. Az 1982-es spanyolországi vb-re csoportelsőként jutott ki a válogatott Mészöly irányítása alatt. Majd még kétszer volt a válogatott szövetségi kapitánya, 1990 és 1991 között 18 meccsen, 1994-ben 12 meccsen irányította a csapatot, összesen 61 meccsen volt szövetségi kapitány, ugyanennyiszer húzta magára a címeres mezt játékosként is.

Edzőként és szövetségi kapitányként is a szenvedély jellemezte a Szőke Szikla becenevű Mészölyt, később az a generáció, aki nem látta játszani és nem élte meg a szövetségi kapitányi időszakát sem, a szabadszájúságáról készült videókról ismerte meg. Helye örök és megkérdőjelezhetetlen a magyar foci legendás alakjai között.

Nyugodj békében, Szőke Szikla!

(Fotó: MTI, Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A Liverpool, a Real Madrid és a PSG harcol a 18 éves védőért, aki 100 millióba kerül

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés