Nem kell már a Margitszigetre vagy a Városligetbe menni, hogy jó körülmények között sportolhassunk. Október elsején viszont akár a belvárosból sem kell kimozdulnunk, hogy igazi sportélményben lehessen részünk.

Ha valaki igazán sportolni akar, de nem annyira vannak meg a lehetőségei, körbefuthatja magas térdemeléssel a játszóteret, vagy felváltva emelgetheti otthon a szénsavas és mentes ásványvizes göngyöleget. Lássuk be, azért ez mégsem az igazi – beköszöntött viszont az a kor, amikor a minőségi és hatékony sportolás egyre kevésbé pénzkérdés.

Az egészség és a fittség nem csak kellemesebb, de sokkal olcsóbb is, mint a betegségek kezelése, és Budapesten egyre inkább látható a szándék arra, hogy minél többeknek könnyen elérhető lehetőség legyen a testmozgás.

(Fotó: Városépítészeti Főosztály)

Az egyik leglátványosabb példa a régóta kialakított, de az árvizek miatt kicsit megviselt, bő öt kilométeres margitszigeti futókör tavaly befejeződött felújítása, amely nem csak a rekortánburkolat felújítását jelentette, hanem azt is, hogy a kiépített térfigyelőkamera-rendszernek köszönhetően sötétedés után is biztonságosabbá vált a használata.

Kisebb, de jól használható futókörök épültek több helyen a városban – többek között a Kopaszi gátnál, a Bikás parkban, a Városmajorban, Gazdagréten, az Érdi úton, a Feneketlen-tónál, a Vérhalom téren, Pesten pedig az Óhegy parkban és a Havashalom parkban –, az igazi újdonság viszont a street workout megjelenése a köztereken.

(Fotó: obuda.hu)

A felnőttjátszótérnek tűnő, valójában profi, saját testsúlyos edzésre alkalmas eszközökből álló parkok egyre népszerűbbek Budapesten, és jó látni, hogy a nem kifejezetten fiatal korosztály is olyan természetességgel kezdi használni, ahogyan egy kisgyerek a hintát.

Tele az internet edzéstervekkel és oktatóvideókkal, de a helyszínen, tapasztaltabbaktól is el lehet lesni a gyakorlatokat, arról nem beszélve, hogy – mint a sportoknak általában – a street workoutnak sem csak test-, hanem közösségépítő ereje is van.

Sőt, most már utcalimpiája is: a város több nevezetes vagy kevésbé nevezetes pontján mérhetik össze erejüket amatőr és profi versenyzők. Október elsején, vagyis most hétvégén a bulinegyedben, a Klauzál téren és a Citadella sétányon rendezi meg a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Non-profit Kft. a Budapest 2024 támogatásával az első Budapest Urban Games – Kezdetek nevű programját, ami nem csak jól hangzik, de nagyon jó is lesz.

Gyere ki, játsszuk le! - ősszel jön az első budapesti utcalimpia

Október elsején, tehát most szombaton egy napra sporttal telik meg a tágan értelmezett belváros, lesz grundfocibajnokság, bringa-, futó- és pingpongverseny – természetesen ingyenes nevezéssel –, a nap végén pedig díjkiosztó és afterparti. Még van néhány napod edzeni egy kicsit valamelyik városi pályán…

Budapest Urban Games

Versenyek: 2016. október 1., szombat 10–20 óráig
Díjátadó: Klauzál tér, 21 órától
After: Mazel Tov, 22 órától

www.budapesturbangames.hu
facebook.com/bug

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Kettős vereséggel esett ki a Fradi a Konferencia-ligából

Sallai egy duplával mentette meg a meccset a Lens elleni El-párharcban

További cikkeink a témában