A legendás Eb-meccseket bemutató sorozatunkban most az Eb-k történetének egyik legizgalmasabb, legfordulatosabb csoportmeccsére emlékezünk vissza. A 2000-es torna csoportkörének harmadik fordulójában Spanyolország és Jugoszlávia játszott hétgólos meccset, aminek a végén a spanyolok őrülhettek.

A nagy spanyol aranygenerációt megelőző időszakban is erős válogatottja volt a La Rojának, általában mindig az esélyesebbek között érkeztek a tornára, de a legtöbbször csalódást keltő végeredménnyel utaztak haza. A 2000-es tornán a későbbi győztes franciáktól kapott ki Spanyolország a nyolc között, előtte pedig lejátszotta a torna meccsét a jugoszlávok ellen.

Az utolsó forduló előtt Spanyolország három, Jugoszlávia négy, Norvégia három ponttal állt a C-csoportban. Vagyis a spanyoloknak nyerniük kellett, hogy biztosan bejussanak a negyeddöntőbe. A 2000-es Eb-csapatban olyan nevek szerepeltek, mint Raúl, Guardiola, Mendieta, Canizares, Iván Helguera vagy Pedro Munitis. A jugoszlávoknál meg Milosevic, aki a torna gólkirálya lett, Mihajlovic vagy Stojkovic.

A meccs végül instant klasszikus lett, a jugoszlávok Milosevic góljával szerezték meg a vezetést, erre válaszolt Alfonso. A második félidőben egy percen belül két cserejátékos rúgott gólt: előbb a jugoszlávoktól Govedarica, majd a spanyoloktól Pedro Munitis. Tíz perccel később Jokanovic piros lapot kapott, Jugoszláviának majdnem félórát kellett emberhátrányban futballoznia. És egészen a 94. percig tartották is magukat, ekkor viszont Mendieta tizenegyesével kiegyenlítettek a spanyolok. Egy perccel később Alfonso berúgta a második gólját, így Spanyolország nyerte a hétgólos őrületet. Ez pedig azt jelentette, hogy hat ponttal megnyerték a csoportot, Jugoszlávia végül négy ponttal jutott tovább.

A meccs összefoglalója (A videó átkattintás után indul):

A nyolc között aztán az Eb legnagyobb vereségébe szaladtak bele Stojkovicék, a társházigazda hollandok 6–1-re nyertek a negyeddöntőben.

Kapcsolódó:

Legendás Eb-meccsek – Amikor az esélytelen görögök a házigazda ellen értek fel a csúcsra

Pénteken kezdődik az Európa-bajnokság, ennek apropóján a következő napokban visszaemlékezünk néhány legendás Eb-meccsre. Az első a 2004-es döntő.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés