A legendás Eb-meccseket bemutató sorozatunkban most az Eb-k történetének egyik legizgalmasabb, legfordulatosabb csoportmeccsére emlékezünk vissza. A 2000-es torna csoportkörének harmadik fordulójában Spanyolország és Jugoszlávia játszott hétgólos meccset, aminek a végén a spanyolok őrülhettek.

A nagy spanyol aranygenerációt megelőző időszakban is erős válogatottja volt a La Rojának, általában mindig az esélyesebbek között érkeztek a tornára, de a legtöbbször csalódást keltő végeredménnyel utaztak haza. A 2000-es tornán a későbbi győztes franciáktól kapott ki Spanyolország a nyolc között, előtte pedig lejátszotta a torna meccsét a jugoszlávok ellen.

Az utolsó forduló előtt Spanyolország három, Jugoszlávia négy, Norvégia három ponttal állt a C-csoportban. Vagyis a spanyoloknak nyerniük kellett, hogy biztosan bejussanak a negyeddöntőbe. A 2000-es Eb-csapatban olyan nevek szerepeltek, mint Raúl, Guardiola, Mendieta, Canizares, Iván Helguera vagy Pedro Munitis. A jugoszlávoknál meg Milosevic, aki a torna gólkirálya lett, Mihajlovic vagy Stojkovic.

A meccs végül instant klasszikus lett, a jugoszlávok Milosevic góljával szerezték meg a vezetést, erre válaszolt Alfonso. A második félidőben egy percen belül két cserejátékos rúgott gólt: előbb a jugoszlávoktól Govedarica, majd a spanyoloktól Pedro Munitis. Tíz perccel később Jokanovic piros lapot kapott, Jugoszláviának majdnem félórát kellett emberhátrányban futballoznia. És egészen a 94. percig tartották is magukat, ekkor viszont Mendieta tizenegyesével kiegyenlítettek a spanyolok. Egy perccel később Alfonso berúgta a második gólját, így Spanyolország nyerte a hétgólos őrületet. Ez pedig azt jelentette, hogy hat ponttal megnyerték a csoportot, Jugoszlávia végül négy ponttal jutott tovább.

A meccs összefoglalója (A videó átkattintás után indul):

A nyolc között aztán az Eb legnagyobb vereségébe szaladtak bele Stojkovicék, a társházigazda hollandok 6–1-re nyertek a negyeddöntőben.

Kapcsolódó:

(Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.