Ugyan még csak január van, de olyan gyorsan lepörög ez a pár hét tavaszig, hogy hamarosan már csak egy póló takarja kissé tónustalanná vált tested. Kezdj el most edzeni!

 1. 8 / 8

  TRX

  A TRX egy hordozható edzőterem. Tulajdonképpen egy strapabíró szalagokból, hevederekből álló, állítható hosszúságú, fogantyúkkal ellátott egyszerű eszköz, tömege hozzávetőlegesen egy kilogramm. A hozzá kapcsolódó edzést szuszpenziós (felfüggesztve végzett) tréningnek nevezik.

  A TRX-gyakorlatokban a saját testsúlyunk nyújtja az ellenállást. Ebből fakadóan a vele való munka során a hagyományos, saját súllyal dolgozó gimnasztika TRX-es változataival találkozhatunk. Népszerűek a különféle guggolások, fekvőtámaszok, tárogatások, ugrások és statikus tartások. Ezek közös vonása, hogy mindegyikben nagyon erősen kell tartanunk a derekat, így a test központi, úgynevezett stabilizátorizmai dolgoznak. Számos előnye mellett a TRX a nyújtásban is új dimenziókat nyitott.

  Olvass el mindent a TRX-ről!

 2. 7 / 8

  Hot Iron

  A Hot Iron irányzat a súlyzós edzés és az aerobik szerencsés találkozásából született. A szisztéma alapvetően eszközökkel dolgozik, hosszú súlyemelőrúddal (barbell), és kis súlyú egykezes súlyzókkal. A rúd műanyagból van, erre kerülnek az edzőteremből ismert súlytárcsák, melyekkel szabadon állítható a terhelés. Az edzésmódszer funkcionalitása az általuk alkalmazott gyakorlatokban rejlik. Ezek majd mindegyike számos ízületet megdolgozó, összetett gyakorlat.

  Ahhoz, hogy fejlődjünk, erősödjünk, változzon a testkompozíciónk, a testet érő terhelést fokozatosan növelni kell. Ennek érdekében a Hot Iron edzéseket nehézségi fokokra bontották. A négy, egyenként 8–12 hetes edzésciklus egymásra épül, ezzel pedig biztonságosan, lépésről lépésre fejlődhetünk. Minden ciklus heti három-négy edzést követel meg.

  Atletikus, szálkást test jutalmazza majd a kitartó munkát. Mivel az intenzív edzések jelentősen megdolgoztatják a keringést is, pozitív hatással van a szívműködésre. A metabolikus felpörgetés gyorsítja az anyagcserét is.

  Mindenről bővebben is olvashatsz itt.

 3. 6 / 8

  Kettlebell

  Széleskörű használhatósága a kettlebell mellett szól, mivel aerob munkára, anaerob erőedzésre és az erő-állóképesség fejlesztésére egyaránt alkalmas, élsportolók ugyanúgy profitálhatnak a használatából, mint az ülőmunkát végzők. Azt mondhatnánk, hogy ez a legnépszerűbb funkcionális eszköz. Ebben azonban van egy jó adag csúsztatás, hiszen sohasem az eszköz a funkcionális, hanem az eszköz mögött meghúzódó mozgásrendszer. Ez különösen fontos a harangsúly esetében, hiszen helytelen használata könnyen sérüléshez vezethet.

  A kettlebell mozgalom jelszava, hogy „az erő egy képzettség”, amely a technika folyamatos fejlesztése révén gyarapszik, az edzéseket tekintsük gyakorlásnak. Már néhány hét után érezhető a kettlebell áldásos hatása, mind erőben, mind fittségben, mind pedig testzsírvesztésben. Számtalan gyakorlatot, emelést végezhetünk a segítségével, melyekkel arányosan lefedhető az öt (plusz egy) alapvető emberi mozdulat. Otthon is használhatjuk, bár a gyakorlatok elsajátításához idő és egy gyakorlott kettlebelles felügyelete szükséges.

  Olvass róla többet és próbáld ki!

 4. 5 / 8

  Fegyencedzés

  A rendszer összetett saját súlyos gyakorlatok mentén dolgozza meg az egész testet. A cél az erő. Hat kulcsgyakorlat, tíz lépés, három fokozat. Ezek a fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, híd, lábemelés, kézenállásban fekvőtámasz. Minden gyakorlatot tíz lépésre bontottak, amelyek egyre nehezednek. Ez az átmenet biztosítja az egyre nagyobb terhelést, következetes progresszióval.

  Így juthatunk el a falhoz támaszkodva (állva) végrehajtott fekvőtámasztól a hírhedt börtönfekvőig. A lépések egyre nagyobb erőt, egyensúlyt, koordinációt és koncentrációt igényelnek, ívük egészen a lenyűgöző mesterlépésekig juttat bennünket. A végső cél a mesterlépések végrehajtása valamennyi gyakorlatban. Ezek igazi erőgyakorlatok – nagyon nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen az elérésük.

  Melyek ezek? Katt ide és olvass el mindent!

 5. 4 / 8

  Body Skills

  2013 környékén jelent meg a különböző edzőtermek repertoárjában a hangzatos névre hallgató új mozgástípus, a Body Skills. Neve – testi képességek – üzenetet hordoz, egy széles látókörű, hatékony módszert takar. Ez a mozgásforma nemcsak az izmokra és az állóképességre, hanem a mozdulatok helyes elsajátítására, valamint a stabilitás, hajlékonyság, ízületi mobilitás, robbanékonyság és koordináció megszerzésére is figyelmet fordít. Ezek a minőségi mozgás alapvető komponensei, amelyek természetesen fejleszthetőek, megfelelő munkával.

  A módszer mindezt saját testsúllyal végzett gimnasztikus gyakorlatokkal éri el, melyek egy átgondolt sémába illeszkedve adják az óra felépítését. A csoportos funkcionális edzés keretei között, összetett gyakorlatokkal dolgozzák meg az egész testet. Az ellenállást saját testünk nyújtja, a fejlődést ugyanazon gyakorlat egyre nehezebb variánsai biztosítják. Az óra felépítése ideális, ésszerű blokkokra oszlik.

  Ezek felépítéséről, és minden egyéb részletről itt tájékozódhatsz.

 6. 3 / 8

  Street workout

  A street workout-edzések általában nagyon jó hangulatban, barátságos közegben történnek. Saját testsúlyos edzés, extrém tornagyakorlatok szabadtéri parkokban. Olyan edzésmódszer, ami nemcsak látványos, de teljesen ingyen elérhető mindenki számára. A calisthenics alapjait használja, a legősibb edzésforma, ami létezik.

  Ha a kunsztokat tekintjük, nem meglepő, hogy az alapozók, de még a gyakorlott atléták edzésrutinja is nagyon sok erősítést tartalmaz. Egyszerűen a legfontosabb alapgyakorlatokat, mint amilyen például a húzódzkodás, tolódzkodás és a fekvőtámasz, olyan professzionális szintre kell emelni, hogy végrehajtásuk a legkevésbé se legyen megterhelő, ne okozzon kimerültséget és extrém ismétlésszámok esetén se jelentsen gondot. Amennyiben rutinná válnak az alapok, tovább lehet lépni a sportág igazi szépségei felé. Ezek a szabadgyakorlatok, amiket a bennfentesek freestyle-nak neveznek.

  Épp most volt Pesten vb-selejtező, arról olvashattál bővebben is.

  Ha szeretnél többet tudni a street workoutról, itt mindent elolvashatsz.

 7. 2 / 8

  Parkour, avagy Free Running

  Nem mozgásforma ez, nem is edzésmódszer, hiszen az akadályok leküzdéséhez és a számtalan technikai fortély elsajátításához sem egyetlen módszer vezet. Mindenki más utakon jár, és mindegyik megoldás megfelelő a cél érdekében. Itt nincs egységesség, a változatosság gyönyörködtet. Ez az irányzat is saját testsúlyos mozgást takar, akrobatikus és erőelemekkel. A street workouthoz hasonlóan a parkour művelői is földalatti közösséget alkotnak. Újabb hasonlóság, hogy mindkét csoport a szabad stílus képviselője, mozdulataik egyedi koreográfiába rendeződnek.

  Az edzéseket az alkalom és a terep határozza meg, nincs szigorú edzésterv, a koreográfia alkalomról alkalomra, terepről terepre változik. Van, aki a nem mindennapi edzettségért, és van, aki a kaland kedvéért nyomja a parkourt. A jó társaság és a buli is nagy hajtóerő. Mások a határaikat kívánják átlépni, keresik tulajdon teljesítőképességük maximumát. Összetett dolog ez.

  Ki szeretnéd próbálni? Tudj meg róla többet!

 8. 1 / 8

  Súlyzós edzés

  A súlyok, főleg az olimpiai rúd verhetetlen az erő- és izomépítésben. Alapvetőek az erőemelés fogásnemei, és az ehhez kapcsolódó rávezető gyakorlatok: a fekvenyomás, guggolás és elemelés. Ebben az esetben a hideg vas szolgáltatja az ellenállást. A súlyok átgondolt növelésével megbízhatóan fenntartható a folyamatos progresszió.

  A súlyemelés gyakorlatai is komoly erőt igényelnek, ám itt már megjelenik a dinamika. Két fogásnemmel dolgoznak, szakítással és lökéssel. Nem csupán a nyers erő fejlődik általuk, de a robbanékonyság is. Bővebben is szeretnél erről tudni?

  Akkor irány a korábbi cikkünk!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Kettős vereséggel esett ki a Fradi a Konferencia-ligából

Sallai egy duplával mentette meg a meccset a Lens elleni El-párharcban

További cikkeink a témában