Konténer-imaterem is van a foci-vb legvagányabb stadionjában, amit Uruguayba szállíthatnak a vb után.

Katarban építészetileg is izgalmas projektek kísérik a focivébét, többek között ott van az egyetlen stadion, amit Zaha Hadid tervezett (az építésznő maga, nem a nevét viselő iroda), de a Foster + Partners is jegyez egy arénát, mi viszont most a Fenwick Iribarren Architects-féle Stadium 974-ről beszélünk, ugyanis

ez a világ első szétszerelhető, szállítható és újrafelhasználható stadionja.

A negyvenezer férőhelyes stadiont 974 újrahasznosított hajózási konténerből építik (ugyanakkor ez Katar nemzetközi hívószáma is), majd az egészet lebontják a vb után. Ez a focivébék történetének első szétbontható stadionja, amelyet aztán könnyedén össze is lehet legózni majd. Tehát nemcsak Katar, de majd más országok is fenntarthatóbb tornákat rendezhetnek majd a 974 segítségével.

Az első meccset tavaly november 30-án rendezték a stadionban, az Arab Kupában az Egyesült Arab Emírségek Szíriával játszott (és nyert 2-1-re).

A vébén hét meccset is rendeznek a 974-ben:

November 22., 19.00: Mexikó–Lengyelország (C csoport)
November 24., 19.00: Portugália–Ghána (H csoport)
November 26., 19.00: Franciaország–Dánia (D csoport)
November 28., 19.00: Brazília–Svájc (G csoport)
November 30., 22.00: Lengyelország–Argentína (C csoport)
December 2., 22.00: Szerbia–Brazília (G csoport)
December 5., 22.00: a G csoport győztese – H csoport 2. helyezettje (nyolcaddöntő)

Olcsóbb építés, természetes szellőzés, építészeti utalás

A moduláris felépítésnek köszönhetően alacsonyabbak voltak az építési költségek, lényegesen kisebb az anyagveszteség, továbbá a vízfogyasztását 40 százalékkal csökkentik a beépített rendszerek a hagyományos stadionokéhoz képest. Nincs szükség mesterséges hűtésre sem, mert a konténerek közti hézagokban áramlik a levegő, amiben a tengerparti elhelyezkedés is segít.

Sok konténert az építőanyagok Katarba szállításához használtak, mostani formájukban pedig az ország tengeri történelmére, és a kikötői helyszín ipari múltjára is utalnak. A konténerekben alakították ki a büféket és a mosdókat – és mint fent látjuk, az imatermeket is. Végül a 974 négy csillagot kapott a maximális hatból a Globális Fenntarthatósági Értékelési Rendszer (GSAS) minősítésén. Lássuk be, azért sokkal jobb erre használni a konténereket, mint szurkolói szállásnak.

Mi lesz a stadionnal?

Rendben van, hogy szétszedhető és összerakható, de mégis mit csinálnak egy ekkora nagy létesítménnyel? – kérdezheted teljes joggal. A mostani tervek szerint az uruguayi Maldonadóba szállítják, ami az egyik helyszín lehet a 2030-as focivébén, ha a dél-amerikaiak pályázata sikerrel jár.

Drukkolunk nekik, már csak azért is, mert őrület lenne ugyanabban a stadionban vb-meccset rendezni egyszer Arab-félszigeten, aztán Dél-Amerikában.

(Forrás: Fenwick Iribarren Architects, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Magyar építészek tervezik Zimbabwe egyik legnagyobb beruházását

Magyar építésziroda tervezi Zimbabwe egyik legnagyobb beruházását, a CBZ Bank új épületét. A KÖZTI építészei többek között égetett agyag árnyékolórendszert és passzív energetikai megoldásokat terveztek az épületnek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés