Magyar építésziroda tervezi Zimbabwe egyik legnagyobb beruházását, a CBZ Bank új épületét. A KÖZTI építészei többek között égetett agyag árnyékolórendszert és passzív energetikai megoldásokat terveztek az épületnek.

Magyar építésziroda nyert Zimbabwe egyik legnagyobb beruházásának megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton. A KÖZTI afrikai referenciákkal is rendelkezik, ezek sora bővül majd a 42 000 négyzetméteres CBZ Bank épületének megtervezésével, amiben irodák, közösségi terek és bankfiók is helyet kapnak – közölte az iroda.

A tervpályázatra Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Zimbabwéből, Svájcból és Magyarországról hívtak meg összesen tíz tervezőirodát, melyek közül a KÖZTI terve nyert.

„Zimbabwe egyik legnagyobb beruházására elnyert megbízásunk a KÖZTI számára a kontinensre való visszatérés következő lépése lehet, hisz építészirodánk már több évtizeddel ezelőtt is tervezett épületeket Afrikában – emelte ki Tima Zoltán tervezési igazgató. – Zimbabwe legnagyobb kereskedelmi bankjának új épülete a fővárosban Harare-ban, a cég jelenlegi központja mellett valósul majd meg.”

A zsűri által kiválasztott két legjobb terv építészei személyesen prezentálták munkájukat Zimbabwe fővárosában. A KÖZTI színeiben Tima Zoltán és Csízy László építészek a tervezett irodaház teljes felépítése mellett egy interaktív, háromdimenziós prezentációval bemutatták az épületre jellemző atmoszférát, a karakteres részleteket.

„A dél-afrikai helyszín egzotikus kihívást jelent a tervezésnél, hiszen magyar szemszögből még a nap is fordítva süt, éppen északról – mondta a tervezés nehézségeiről Csízy László, a KÖZTI projektvezető építésze. – A gazdag helyi hagyományok, a fenntartható anyagok és a zimbabwei adottságok mellett a klíma sajátosságait is figyelembe kellett vennünk a tervezés során. Az Afrikára oly jellemző égetett agyag különleges árnyékolórendszerként került a homlokzatokra, egy második karakteres héjat alkotva az épület körül. A belső terek olyan passzív energetikai megoldásokkal készültek, melyek magasfokú szakmai tudás, illetve bonyolult gépek nélkül is üzemeltethetőek.”

A létesítmény középpontjában az épület zöld tüdejeként működő átrium áll. A fedett, átszellőztetett belső tér a teljes irodaházat átláthatóvá teszi. A multifunkciós épületben ügyfélkapcsolatokra épülő bankfiók, összenyitható konferenciatermek, valamint étterem és kávézó is helyet kaptak. A KÖZTI építésztervezői arra is figyeltek, hogy a telken lévő ősfákat megőrizzék, a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelően.

A CBZ Bank egy pénzügyi holding része, amely sajátjának érzi az innovációt, és a modern banki megoldásokat honosítja meg Afrikában. A bank az ország egyik legnagyobbja, méretéhez és jelentőségéhez méltó, ugyanakkor fenntartható és a helyi sajátosságokat is szem előtt tartó megoldásokra építi tevékenységét.

A Középülettervező Zrt. (KÖZTI) a legnagyobb múltú magyar építésziroda, amely már a hatvanas években is jelen volt Afrikában, olyan jelentős beruházásokat tervezett, mint az algíri Olimpiai Stadion vagy az abujai magyar nagykövetség Nigériában. Emellett kórházak és iskolák – összesen közel száz megvalósult épület – is dicsérik a magyar tervezők munkáját. A KÖZTI meghatározó volt több afrikai város rendezési tervének elkészítésében is.

A zimbabwei nemzetközi tervpályázat csapata

Építész tervezők: Tima Zoltán, Borbély András, Csízy László, Tóth Balázs, Tóth Krisztián, Szegedi Éva

Fenntarthatósági projektvezető: Szulágyi Zsófia

BIM menedzser: Petri Dávid

(Forrás: KÖZTI)

Ez is érdekelhet:

Titkos küldetésen Marokkóban: oda-vissza átkeltem az Atlaszon, de nem mondhatom meg, mit láttam

Marrakeshben leszállni, majd átzötyögni oda-vissza az Atlaszon egy kisbuszban Ourzazate-ba és vissza nem tipikus turistaprogram, viszont érdekes kaland.

Van egy hely a Földön, ami létezik is meg nem is

Hokistadion épült, autókölcsönző nyílt, és egy csomó Covid-eset megjelent a szigeten, ami igazából nem is létezik. Ez lehet „a legvalósabb fiktív hely” a Földön.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában