A Nulla-sziget leginkább csak az adatbázisokban létezik, bár néhányan úgy hivatkoznak rá, mint a „legvalóságosabb fiktív sziget”-re.

A földrajzi szélesség és hosszúság rendszerében a Föld felszínének minden pontja megadható két koordinátával. És a rendszerből következik az is, hogy van egy 0, 0 koordináta: az Egyenlítő és a kezdőmeridián találkozási pontja.

Ez a pont Afrikától nyugatra, a Guineai-öbölben található, és a geodéziai zsargonban csak Nulla-szigetként hivatkoznak rá. De ez igazából fiktív hely, nincs ilyen sziget, csak az Atlanti-óceán hullámzik ott, a hátán pedig egy meteorológiai bója, az úgynevezett 13010-es állomás, ami időjárási adatokat rögzít.

Mégis történnek érdekes dolgok ezen a ponton.

A webes térképek, adatbázisok, sőt a repülőgépek útvonalai technikai hibák miatt vagy egyéb okokból meglepő eseményeket generálnak. Futó és bringázó emberek, autókölcsönző, Covid-esetek, kibertámadások történtek ott virtuálisan.

A nem várt történések egyik oka, hogy a Nulla-sziget a nem megfelelően geokódolható adatok alapértelmezett otthona. Vegyük például a Stravát.

A fitnesz alkalmazás futókat és bringásokat követ az okoseszközeik segítségével, az általuk generált földrajzi koordináták alapján rögzítve az adatokat. Ám ha a rendszer hibázik, az eredmény egy, a Strava hőtérképén élénken világító „rejtélyes aktivitáshalmaz” az Atlanti-óceánban, a (0,0) koordinátáinál.

A kis világító pont az óceánban a Nulla-sziget

Ennél azonban cifrább dolgok is történtek itt, derül ki a Florida International University kutatója, Juhász Levente friss tanulmányából, melynek címét egy, a Nulla-szigettel kapcsolatban a Redditen keringő összeesküvés-elmélet ihlette: „Azt hiszem, felfedeztem egy katonai bázist az óceán közepén”.

A tanulmány – amelyet Juhász Peter Mooney-val, a Maynooth University oktatójával közösen jegyez – részletesen taglalja a fenti eseteket, illetve több más jelenség történetét, előfordulását és következményeit. De az alapvető magyarázat meglehetősen egyszerű, ahogy Juhász a Bloombergnek mondta:

„Létezik a liminális hely fogalma a földrajzban, ami azt jelenti, hogy 'a helyek között'. Például egy reptér nem célállomás, nem igazán jelent számodra semmit, mégis egy fizikailag létező hely. A Nulla-sziget hasonló ehhez: összeköti a képzeletbelit a valósággal. Bizonyos értelemben valóságos, szerepel az adatbázisokban és le lehet térképezni.”

Juhászék kutatása szerint először egy 1957-es rajzfilmben, a Colonel Bleep-ben használták a Nulla-sziget fogalmat – ott építette a főhadiszállását Bleep ezredes –, majd 2008-ban egy programozó, Steve Pellegrin vette elő.

Bleep ezredes HQ-ja a „null, null szigeten”

Talán a legbizarrabb eset a koronavírushoz kötődik. Ensheng Dong doktorandusz koronavírus-térképet készített a Johns Hopkins Egyetemen, globálisan ábrázolva a vírus előfordulási helyeit. Ám voltak esetek, amelyeket képtelenség volt pontosan elhelyezni, például a Diamond Princess tengerjáró hajóról rengeteg embert evakuáltak, majd vittek kórházba a világ különböző részeire 2020 februárjában. Dong a hasonló esetekben gyakran használt alapértelmezett koordinátáknál helyezte el ezeket az eseteket: az USA földrajzi középpontjában, ami történetesen Kansas államban található.

Nem volt jó ötlet. „Már másnap hívták az egyetemet helyi lakosok, akik látták, hogy a piros pont az otthonaik felett van – emlékezett Dong. – Nagyon dühösek voltak.” Felkeresték a polgármesterüket, a lelkészüket, sőt még a Fehér Háznál is panaszt tettek a piros buborék miatt.

Nem véletlenül frusztráltak a régióban: már sokszor okozott problémát, hogy az Egyesült Államok kellős közepén helyezkedik el a terület. Dong mindenesetre más megoldást talált: az összes olyan esetet, amit nem lehetett pontos helyhez kötni, áttette a (0,0) koordinátákra, a Nulla-szigetre.

Így lett a semmi közepén egy nagy koronavírus-gócpont. Mégis, az ehhez hasonló esetekben hasznos lehet, ha bizonyos adatokat valahol össze lehet gyűjteni. Juhász úgy látja, ebből akkor származhat probléma, ha ezt a célt nem kommunikálják megfelelően a térképet használók felé: „Az a fontos, hogy a kutatók értsék, az emberek pedig tisztában legyenek a létezésével.”

Nos, néhányan tisztában vannak, legalábbis a Twitteren láttunk felhasználót, aki nagyot röhögött a repülőn ülve, mert a gép szerint a Nulla-szigetről indultak Los Angelesbe. Más esetben a koordináták összezavarodása szintén inkább vicces, mint drámai bakikat okozott. Így történhetett meg, hogy hokistadion épült, gyorsétterem vagy éppen autókölcsönző nyílt a Nulla-szigeten.

x

x

Szóval Nulla-sziget nincs, nem találjuk a fizikai valóságban (a legközelebbi szárazföld a 650 kilométerre lévő Ghánai partszakasz), mégis mennyi minden történik ott. Ezek után a legkevesebb, hogy néhányan még Nulla-sziget pólókat is árulnak a neten.

Ami pedig tényleg van, a 13010-es meteorológiai állomás, azaz a Soul nevű háromméteres bója, a PIRATA hálózat része – bár ha jól értelmeztük az adatokat, mostanában nem nagyon működik.

(Forrás: Bloomberg, borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Ezen a látványos interaktív térképen megnézheted, ki a városod leghíresebb szülötte

Vigyázat, nagyon rá lehet csúszni, ezért munkahelyen a produktivitás érdekében csak óvatosan kattints!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

Well done
Hirdetés