1986. június 22-én játszották az angol-argentin vb-negyeddöntőt, ami a világbajnokságot történetének egyik legemlékezetesebb meccse.

Óriási presztízse volt a mexikói vb-n az Argentína–Anglia meccsnek, hiszen egyrészt a legjobb négy közé jutás volt a tét, másrészt a Falkland-szigeteki háború miatt komoly feszültség volt a két ország között.

Ilyen előzmények után jött maga a mérkőzés, ami valóságok vb-klasszikus lett köszönhetően Diego Maradonának. Az 51. percben szerzett vezetést egy fejes góllal, valójában kézzel ért a labdába, ezzel megszerezve a vb-történelem egyik legemlékezetesebb és legbalhésabb gólját, azaz az Isten keze-gólt:

Öt perccel később ismét Maradona volt a középpontban, a félpályától megindult, majd minden szembejövő angolt kicselezett és berúgta a második gólját, amit azóta csak az évszázad találataként emlegetnek:

Később Lineker szépített, de a négy közé Argentína jutott, később pedig megnyerte a tornát. Maradona öt góllal zárta a vb-t és természetesen őt választották a világbajnokság legjobb játékosának.

Ha már nosztalgiázunk:

Az orbitális brazil bomba, a mexikói olló és az isteni szóló – Az 1986-os vb legszebb góljai

Az utolsó vébé, amin még részt vett a magyar válogatott, ennek örömére több ellenünk szerzett gól is bekerült a mexikói torna legszebb húsz találata közé. Top 20 gól 1986-ból.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Zseniális, ahogy ez a srác elénekli a futballcsapatok összeállításait
További cikkeink a témában