A világbajnokság ötödik nyolcaddöntőjében láthattuk a torna első tizenegyespárbaját, amelyet Horvátország nyert meg.

A hétfői első nyolcaddöntőben a torna eddigi meglepetéscsapata játszott az előző vb ezüstérmesével. Japán a csoportkörben Németországot és Spanyolországot is legyőzte, csoportelsőként jutott a 16 közé. A horvátok eközben a belgákat megelőzve, Marokkó mögött csoportmásodikként jutottak tovább.

Kezdőcsapatok

Japán: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo, Morita, Nagatomo – Doan, Maeda, Kamada.
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic, Brozovic, Modric – Kramaric, Petkovic, Perisic.

Japán tehát újabb bravúrra készült, és az első félidő végén a lehető legjobban állt, hiszen a félidő végén egy gyönyörű szögletvariáció végén megszerezte a vezetést, Maeda volt a gólszerző:

A horvát egyenlítő gólra sokat nem kellett várni, az 55. percben Ivan Perisic fejelt 13-14 méterről gyönyörű gólt Gonda kapujába. Perisicnek egyébként ez volt a tizedik gólja vb-n és Eb-n, ezzel megelőzte a horvát örökranglistán Davor Sukert.

Az egyenlítő gól után főleg távoli lövésekkel veszélyeztetett mindkét csapat, japán oldalról Endo, horvátról Modric került helyzetbe, de olyan nagyon egyik csapat sem lépett rá a gázpedálra, a meccs lassan csordogált a vb első hosszabbítása felé.

Nem is volt már gól az első 90 percben, jött a 2022-es világbajnokság első hosszabbításos meccse. Dalic lecserélte Modricot, Perisicet és Kovacicot is, a friss játékosokban és abban bízott, hogy Horvátországnak nem kell tizenegyeseket rúgnia. Végül kellett, mert 120 perc után is döntetlen volt az eredmény.

A tizenegyespárbajt Livakovic két bravúrral kezdte, Minamino és Mitoma próbálkozását is kivédte, miközben az első két horvát játékos nem hibázott. Hibázott viszont Livaja, aki kapufára rúgta a maga büntetőjét, de Livakovic védett még egyet, Josida sem tudott betalálni. Pasalic berúgta a negyedik horvát tizenegyest, Horvátország ott van a legjobb nyolc között.

Foci-vb, nyolcaddöntő

Japán–Horvátország 1–1 – tizenegyesek után 1–3

Tegnap történt a vb-n:

A vb tizenötödik napja: Magabiztosan jutott a nyolc közé a címvédő és az Eb-ezüstérmes

Nem történt meglepetés a két vasárnapi nyolcaddöntőben, jöhet Franciaország és Anglia szupermeccse a nyolc között. Összefoglaljuk, mi történt a világbajnokság tizenötödik napján.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában