Jirí Procházka a UFC történetének első cseh világbajnoka lett.

A UFC 275-ös gálájának főmeccsén a félnehézsúlyú világbajnok Glover Teixeira először tette kockára a világbajnoki címét, ellenfele a cseh Jirí Procházka volt. Teixeira tavaly 42 évesen szerezte meg a világbajnoki övet, miután meglepetésre legyőzte a lengyel Jan Blachowicz-ot.

Mostani ellenfele, Jirí Procházka korábban mindössze kétszer bunyózott a UFC-ben, mindkétszer látványos KO-val nyert, harmadik meccsén pedig megkapta a lehetőséget a világbajnoki öv megszerzésére. A szokatlan stílusáról, komoly KO-erejéről ismert cseh bunyós volt a meccs favoritja, és végül megszerezte a világbajnoki címet, de nem úgy, ahogy a legtöbben gondolták.

Előzetesen a legtöbb szakértő arra tippelt, hogy Procházka az állóharcban fog dominálni, ha nyer, akkor KO-val teszi meg. Míg Teixeira esetében a földharc tűnt a nyerő taktikának.

A meccs végül az év egyik legjobb és legizgalmasabb bunyója lett. Folyamatos akciók, kemény ütésváltások és több földharc jellemezte a majdnem öt menetet. Mindkét bunyósnak voltak jó pillanatai álló- és földharcban is. Mindketten álltak közel a befejezéshez, de az első négy menet és majdnem az ötödik is végigment. A pontozólapokon valószínűleg a bajnok vezetett, az ötödik menet vége felé azonban Procházka húzott egy váratlant, és a földharc során egy fojtással megszerezte a világbajnoki övet. Favoritként tehát nyert, de meglepetésre nem KO-val, hanem kopogtatással.

A 29 éves Procházka ezzel a UFC történetének első cseh világbajnoka lett.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Káprázatos góllal mentett pontot a Liverpool