Minden idők egyik legeredményesebb közép- és hosszútávfutója Londonban fog utoljára maratont futni.

Sir Mo Farah legendája a brit atlétikának, Londonban öt- és tízezer méteren olimpiai bajnoki címet szerzett, majd a duplázást a riói olimpián is megismételte. Szabadtéri világbajnokságot hatszor nyert, Európa-bajnok öt alkalommal volt.

Karrierje későbbi szakaszában áttért az utcai futásra, 2018-ban a hat nagy maraton közül Londonban és Chicagóban is harmadik lett, majd visszatért a pályára, és megpróbálta kvalifikálni magát a tokiói olimpiára. Ez nem jött össze, majd ismét visszatért az utcai versenyekre, de a formája visszaesett. Most pedig bejelentette, hogy a vasárnapi London Marathon lesz az utolsó maratoni versenye:

„A kulcs számomra az, hogy egészséges maradjak, és tudjak megfelelően edzeni. A testem azonban ezt már nem engedi meg. Ha reálisan nézem, akkor úgy gondolom, hogy a London Marathon lesz az utolsó maratonom. Versenyezni még fogok, de maratont futni már nem.”

Farah részéről valószínűleg ez egy örömfutás lesz, a jelenlegi formájában elképzelhetetlen, hogy a győzelemért fog küzdeni. Idén egyetlen versenyen állt rajthoz, egy gaboni 10 kilométeres futáson, ahol mindössze a nyolcadik helyen végzett.

A londoni versenyen egyébként kiváló mezőny lesz a férfiak között. Rajthoz áll a szintén futólegendának számító etióp Kenenisa Bekele, honfitársa az aktuális világbajnok Tamirat Tola, a címvédő kenyai Amos Kipruto, a szintén kenyai Geoffrey Kamworor, aki korábban félmaratonon volt világcsúcstartó és Leul Gebreselassie is, aki tavaly második lett. A versenyt vasárnap délelőtt rendezik meg.

A Boston Marathonon történt:

(Fotó: Getty Images; via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés