Négy országban, viszonylag sok hiányzóval rendezik meg az Eb-t a férfi kosarasoknál, számunkra viszont így is emlékezetes lesz, hiszen 18 év után újra kijutott a magyar válogatott.

Favoritok közel sem vagyunk, de Hangáék nem is csak a tisztes helytállásért utaznak Kolozsvárra. Ez a válogatott van annyira erős, hogy továbbjusson a csoportból, vagyis Európa 16 legjobb nemzete közé kerüljön. A hatosban a címvédő spanyolok a favoritok, és a horvát-montenegrói kettőst sem fogjuk vélhetően elcsípni. A házigazda románokat és a cseheket azonban papíron hoznunk kéne, ez pedig elég lenne a továbbjutáshoz – a hatból az első négy folytathatja. Legutóbb egyébként 48 éve nyert meccset Európa-bajnokságon a válogatott, 1969-ben csoportmeccsen a svédeket vertük.

A válogatott kerete

Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)

A felkészülés közel sem volt optimális. A legjobb magyar kosaras, tavaly Európa legjobb védőjének választott Hanga Ádám az átigazolási huzavonája miatt csak a végén csatlakozott a többiekhez. Előtte pedig DeAndre Kane miatt volt botrány, az amerikait nyáron honosította a szövetség, összesen kétszer járt Magyarországon, az utolsó pillanatokban viszont lemondta a válogatottságot. A csapat ásza egyértelműen Hanga lehet, mellette Vojvoda Dávidnak és Rosco Allennek juthat komoly szerep, de persze csapatként kell jól teljesíteni, hogy jöjjenek az eredmények.

A válogatott programja az Eb-n:

Szeptember 1.: Magyarország–Horvátország 14.00
Szeptember 2.: Magyarország–Montenegró 14.00
Szeptember 4.: Magyarország–Csehország 14.00
Szeptember 5.: Magyarország–Románia 19.30
Szeptember 7.: Magyarország–Spanyolország 16.15

Az Európa-bajnokság struktúrája megváltozott, a csoportmeccseket négy városban (Kolozsvár, Isztambul, Helsinki, Tel-Aviv) rendezik, az egyenes kieséses szakaszt pedig Isztambulban. A mezőny kicsit foghíjas, sok NBA-sztár mondta le a válogatottságot, de azért nagy nevek így is lesznek a tornán (Gasol-testvérek, Dragics, Porzingis). Aminek a favoritjai most is a spanyolok, de a franciákra, szerbekre, horvátokra is oda kell figyelni.

Persze minket Hangáék érdekelnek, és ha élőben akarod nézni a válogatottat, akkor Kolozsvár nincs messze, az élmény pedig minden bizonnyal maradandó lesz.

És ezt olvastad már?
Négyet rúgott a Fradi az ír bajnoknak