Minden idők egyik legrosszabb magyar szövetségi kapitánya trükkös módon adott vissza egy tartozást. Hívhatjuk csalásnak is.

2011. augusztus 10-et írunk, Belgium felkészülési meccset játszik Szlovéniával Celjében. A belga kispadon az a Georges Leekens ül, aki később a magyar válogatottat is irányította, példátlanul pocsékul.

Most már hivatalos, hogy Georges Leekens nem csinált semmit

Most már hivatalos az, amit amúgy is láttunk: Leekens alibizett. Vagy ennyit tud. Vagy leszarta.

A meccs 86. percében Leekens mester újoncot avatott, becserélte a Lokeren balhátvédjét, Derrick Tshimangát. Ebben alapvetően semmi különös nincs, az edzőmeccsek arra is jók, hogy élesben próbálják ki a lehetséges kerettagokat. Tshimanga is kapott pár percet, és azt nézzük, hogy ez idő alatt nem kaptak gólt, végül is nem hozta le rosszul azt a négy-hét percet.

(Fotó: photonews)

2021 decemberében azonban ennek a cserének igen nagy jelentősége lett, egy belga sportlapnak, a Sporza ugyanis egy rendkívül izgalmas sztorival állt elő: egy játékosügynök, bizonyos Dejan Veljkovic egészen más megvilágításba helyezte a a fiatal védő teljesen jelentéktelen debütálását, amit már mindenki elfelejtett. Azt állítja ugyanis, hogy

Tshimanga közel sem azért lépett pályára, mert a teljesítményével kiérdemelte volna, hanem mert Leekensnek volt egy 200 ezer eurós tartozása.

Na de nézzük, mi volt a dörzsölt edző terve, hogyan fizetett ezzel Georges Leekens. A mester 2007 és 2009 között a Lokeren edzője volt, így aztán jól ismerte harmadik főszereplőnket, a klub elnökét, Roger Lambrechtet.

(Fotó: photonews)

Olyannyira, hogy az elnök úr adott neki kölcsön 200 ezer eurót feketén. A korábbi ügynöknek ezt maga Lambrecht mesélte, aki szerint

Leekens nem kívánta visszaadni a pénzt, legalábbis nem a „hagyományos” módon, inkább „máshogy akart kedveskedni” korábbi elnökének: belga kapitányként „meghívnak egy játékost a Lokerenből a válogatottba”

– állítja Veljkovic.

Nem nehéz kitalálni, mi történt utána, a válogatottság ugyanis azonnal felveri egy játékos árát, a Lokeren pedig néhány hónappal később 2,5 millió euróért eladta Tshimangát a KRC Genknek – úgy, hogy egy évvel korábban a piaci értéke még csak másfél millió euró volt a Transfermarkt adatai alapján.

„Georges elégedett volt, mert soha nem kellett visszafizetnie Lambrechtnek a tartozását, ám Lambrecht is örült, mert jó áron eladta a játékosát.”

A Sporza megkereste Georges Leekenst, ám ő nem kívánt válaszolni.

Lehet, hogy Leekens a belga Pintér Attila?

Georges Leekens egészen addig jó edzőnek tűnhetett, amíg nem volt meccs – azóta viszont inkább az új Pintérnek.

(Fotó: Adam Davy - PA Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában