Nem az, ami mondjuk a Chelsea-nél vagy a legtöbb módos klubnál, ahogy megszoktuk: nem vásároltak össze játékosokat és nem cserélgették a menedzsert sem. Vártak.

Ebben a szezonban elég sokáig várhattunk a címben feltett kérdésnek a megválaszolására, mivel a Liverpool gyakorlatilag középcsapattá süllyedt, tragikus volt eddig a vörösök szereplése. Azért várhattunk, mivel valóban nem tettek semmi különöset, leginkább vártak. Ezzel vége is lehetne a cikknek, megvan a válasz, és ez a mai világban annyira kirívó, hogy érdemes külön megemlékezni róla. De épp ezért ennél kicsit alaposabban körbejárjuk a témát.

Klopp csúcsra vezette a Poolt

A német szakember hét és fél éve érkezett az Anfiedre, és mindent megváltoztatott Liverpoolban. Tizennégy év után megnyerte a Liverpool a Bajnokok Ligáját, majd harminc év után bajnok lett, de talán még ennél is fontosabb, hogy olyan csapatot és olyan futballt rakott össze, amivel igazi örökséget hagy majd maga után. Talán még szobrot is.

Hogy mit értek örökség alatt? Jürgen Klopp és stábja korszakos csapatot épített, olyan újító megoldásai voltak, amivel megváltoztatta a focit. Olyan sorba állt be, ahol Sebes Gusztávok, Rinus Michelsek, Johan Crujffok vagy épp Pep Guardiolák állnak. Olyanok, akik egy lépéssel a világ előtt jártak. Klopp gegenpresszingje és heavy metal focija korszakalkotó volt, egészen más sebességgel játszotta a futball a Liverpool, és úgy lett a világ legjobbja, hogy bőven nem a leggazdagabb volt.

Kifáradt a kapcsolat? Elmúlt a varázs?

De minden csapat életében eljön egy egyfajta mélypont, a vörösöknél sem ez az első, két éve is csak komoly bravúrokkal érte oda a csapat lett a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek egyikére, amit aztán két kupagyőzelem, egy bajnoki második hely, valamint egy BL-döntő követett. Most megint mélyen van Klopp és csapata, mélyebben, mint az utóbbi években valaha, de erre most számtalan okuk volt.

Tavasszal már kiderült, hogy elkezdi újjáépíteni a 2018–19-ben összerakott keretet, már egy éve télen is olyan játékosok jöttek (Díaz, Konaté), akik a jövő zálogai, és ugyanez történt nyáron (Darwin), majd most télen is (Gapko).

Viszont mindez részben kényszer is volt, mivel egyrészt eligazolt a Klopp-futball egyik legfontosabb puzzledarabja, Sadio Mané, másrészt egyre több lett a sérült. Látni kell, hogy Klopp és a stábja olyan elvárásokat támaszt a játékosok felé, amiket képtelenség egyik pillanatról a másikra elsajátítani. Viszont cserébe

a német rendkívül türelmes az újonnan érkezőkkel, így nagyon ritka náluk a melléfogás, mert hagynak időt a beépülésre.

Na meg már eleve úgy keresnek, hogy a kiszemelt játékos profilja a lehető legtöbb ponton illeszkedjen a rendszerbe.

A türelem focit terem

Az legjobb példa talán Fabinho esete. A brazil 2018-ban érkezett a Monacótól a legfontosabb posztra, a hatosra. Fabinho jelenleg a világ egyik legjobb védekező középpályása, rendkívüli a játékintelligenciája, tökéletes stabilitást ad a csapatnak, nemcsak szerel, hanem részben irányít is. De nem volt mindig így. Amikor ugyanis nagy csinnadrattával megérkezett Liverpoolba, a kispadon találta magát. Két hónapig jegelte Klopp, mindenki csak széttárt karokkal leste, hogy minek igazolták le 45 millióért, amikor nem is játszik. Aztán októbertől kezdő volt, a többi meg történelem – Fabinho a sikerek egyik alapja volt. Idő kellett neki, amíg beleszokott a rendszerbe.

Fabinho 2018 szeptemberében
A nyáron érkező Darwin Núñeznek, és a télen igazolt Cody Gakpónak erre nem volt ideje, ugyanis Mané távozott, Díaz, Firmino és Jota pedig megsérült, így nekik élesben kell beletanulni a Klopp-fociba. Ez meg nem megy egyik napról a másikra.

Núñez hiába rugdosta halomra a gólokat Lisszabonban, a Liverpool és a Premier League más terep, de ne legyen kétségünk, hogy az uruguayi ebben a vörös mezben is számtalan gólt fog még megünnepelni. Gakpo dettó, sőt ő a holland ligából jött, a PSV még a Benfica szintjét sem éri el, nem várható el tőle, hogy azonnal Firmino szintjén vezényelje le a Liverpool támadásait.

A kivárásnak viszont volt egy elhibázott része, mégpedig az, hogy eközben a középpálya rohamosan öregszik, mégsem tudtak oda senkit sem igazolni. Ez pedig az ősszel döntő faktor volt, nem elég, hogy a támadósor hiányos és összeszokatlan volt, még a támogatást sem kapták meg: Thiago zseni, de folyton sérült, Henderson 32, Milner 37 éves, Naby Keïta pedig azon kevesek egyike, aki melléfogás lett. Klopp persze nem esett kétségbe, számtalanszor elmondta, hogy ők nem tudnak versenyezni a Cityvel vagy a Chelsea-vel, ahol simán repkednek a 100 millió fontok, inkább beépítette a csapatba a 18 éves Stefan Bajceticet.

You'll Never Walk Alone

És amiben kegyetlenül erős a Liverpool, az az összetartás.

Egyetlen pillanatra sem merült fel, hogy ne Jürgen Klopp-pal tervezzenek, és amikor pedig a stábból betámadtak valakit, akkor Klopp kiállt a sortűz elé és megvédte. Az újságírók által kritizált munkatársait minden körülmények között védi, legutóbb Andreas Kornmayer fitneszedzőt kellett:

„Végigmehetünk az elmúlt hét és fél éven, amikor is rengeteg ember érkezett és távozott, és általában ezekről nem kellett külön beszélnünk, mert a közvélemény megértette, hogy aki a klubhoz jön, az segít a csapaton.

Most, hogy rossz focit játszunk, és a közvélemény stábtagokat kritizál, kimondhatom, hogy ennek semmi értelme nincs. Ha lenne köztük olyan, aki nem segítőkész vagy nem jelent inspirációt a csapat számára, akkor ez a személy nem lenne itt. Senki nincs csak azért a Liverpoolban, mert az én jó barátom, sosem volt ilyesmiről szó és ezután sem lesz. Azért vannak itt, mert ők a munkájukban a legjobbak.

Ha nem dicséritek őket akkor, ha fut a szekér, akkor ne is kritizáljátok őket, ha rossz focit játszunk! Legyetek tökösek és gyertek el inkább értem! És akkor velem konfrontálódhattok, rettenetesen sok pénzt kapok azért, hogy az ilyen szituációkban vállaljam az arcomat, és ezzel nekem nincs is semmi gondom.

A munkatársaim karrierje viszont folytatódik ezek után a negatív kritikák után is... Ha pedig engem valaki a stábból rossz tanácsokkal lát el, és én ezeket a tanácsokat elfogadom, az csak is az én hibám.”

Álljon elém, és leütöm! – védte meg játékosát Jürgen Klopp

A Liverpool német menedzsere nem szokta visszafogni magát, de ez még nála is komoly kiborulásnak számít.

Ebben minden benne van, ami Klopp: lojalitás, erő, lendület. Miért küldenének el egy ilyen embert, aki ennyire passzol a Liverpool szellemiségéhez? Akinél nincs jobb erre a feladatra.

És mit reagáltak a Liverpool kilencedik helyére a drukkerek? Zászló Napot hirdetett az Everton elleni Mersey-parti rangadóra. A Spion Kop arra kérte az Anfield népét, hogy:

Légy hétfő este bárhol is a stadionban, hozd magaddal a zászlódat, a banneredet, sáladat és a hangodat! Most mindenki rajtunk nevet, mindenki minket gúnyol és azt mondják, a napjaink meg vannak számlálva. Álljunk hát a menedzser és a fiúk mögé, hiszen ők azok, akiknek életünk legszebb éveit köszönhetjük, és nekik pedig most van a legnagyobb szükségük ránk!”

És mit reagált erre a csapat? Elverte 2–0-ra az Evertont, majd a következő fordulóban 2–0-ra elkapta a legjobb védelemmel rendelkező Newcastle-t is. Épp ezért hoztam most szóba a Liverpool válaszát a rossz focira: úgy tűnik, beérett a semmittevés. Amit hívjunk inkább türelemnek, csendes munkának.

Klopp a Chelsea őrült költekezéséről: Semmit sem mondok az ügyvédem nélkül

Viccelt Klopp, de azért egy minimális burkolt frusztráció érződött a nyilatkozatában.

Klopp konkrétan kinevette az új Chelsea-tulaj ötletét

Todd Boehly ötlete nem igazán tetszett Jürgen Kloppnak.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában