Sokkal többet vártunk a magyar válogatottól, de alighanem indokolatlanul. De ettől még persze a középdöntőbe várjuk Lékaiékat.

Persze, az nyilvánvaló, hogy azért nem jutott tovább eddig a válogatott, mert kikapott Hollandiától, de azért ezt még lehet kicsit bonyolítani. Merthogy a hollandok elleni vereség eleve nagy csalódás, de aztán Portugália ellen kiderült: nem a tét, az új csarnok és a légkör nyomta a magyar csapat vállát. Nem csak.

Hanem úgy tűnik, egyelőre ennyi van a válogatottban, ami talán csalódás lehet, de ha azt nézzük, hogy még egy Portugáliának is több BL-játékosa van, akkor talán mégis inkább az igényeket kellene a csapathoz igazítani. Ráadásul úgy van több kézilabdázója a legerősebb sorozatban, hogy most még csomó hiányzója is van az Eb-n. Szóval az eddig lesajnált portugálok is több éles meccset játszanak, mint a magyar srácok.

Egyszerűen nem reálisak azok az elvárások, hogy majd hazai pályán eljutunk a négyig, miközben látható, hogy egy közepes, és erősen tartalékos Portugália ellen is csak egy utolsó pillanatos góllal tudunk nyerni; vagy az, hogy egy férfi szinten eddig semmit se mutató Hollandia ellen még vezetni se tudunk. A holland nők egy szűk évtizede a világ élvonalába kerültek, azonban a férfiak még soha, sehol nem szerepeltek. Erre rutintalanul és esélytelenül idejönnek és legyőzik a magyarokat a saját pályájukon. Csalódottak voltunk, mert azért ezt a meccset biztosan be kellett volna húzni, a csoport másik két tagja, Izland és Portugália erősebb. De mondjuk ki, gyengén kézilabdázott a válogatott.

Aztán a portugálokat le tudtuk győzni, ami többek között annak is köszönhető, hogy átlövésből végre mindkét oldalról érkeztek a gólok, Szita és Máthé keze is elsült, miközben a második félidőben Székely Márton remekül védett, Ligetvári Patrik becserélése is bejött. Lékai Máté pedig ismét világklasszis szinten játszott.

Viszont továbbra sem elég széles a játékunk, mert bár Bóka végre dobott három gólt, de keveset jut el oldalra a labda. Benne és Rodríguez Pedróban több a lehetőség. De összességében úgy tűnik, még mindig hiányzik az átütőerő és a stabilitás a csapatból, Izland ellen sokkal több kell – ahogy mondani szokás.

Ami erőt adhat, az Máthé Dominik győztes gólja:

Na meg az, ha Bánhidi Bence visszatér a sérüléséből, a világ egyik legjobb beállójával lényegesen erősebb a magyar válogatott. Nemcsak a góljai hiányoznak, hanem a támadórepertoár is bővül a jelenlétével. A védelemnek erősen fókuszálnia kell az óriásra, így Bodóéknak több helye lesz lőni, valamint Bence elzárásai is sokat dobnak a hatékonyságon.

Ebből a csoportból hazai környezetben illene továbbjutni, nyilván tömött lelátók előtt nem is lehet lélektelenül játszani. A baj az, hogy Izland ellen kellene nyerni, márpedig az északiak legyőzték a hollandokat és a portugálokat is, nagyon erősek Pálmarssonék. A legjobbjuk eddig Sigvaldi Bjørn Gudjonsson, a Kielce jobbszélsője 17 lövésből 13 gólt dobott. Aron Pálmarsson tízet, Gisli Thorgeir Kristjansson pedig mindkét meccsen négy gólt szerzett.

Továbbjut a magyar válogatott a középdöntőbe, ha...

  • ha több mint két góllal nyer Izland ellen, ebben az esetben Magyarország és Hollandia jutna tovább;
  • ha nyerünk (bármennyivel), de Hollandia nem. Ekkor két pontot visz magával;
  • ha döntetlent játszik Izland ellen, akkor Izland nyeri a csoportot. Amennyiben Hollandia szintén egy pontot szerez, akkor jobb egymás elleni eredmény miatt tovább is jut, ha kikap, akkor a magyar csapat jut tovább, és egy pontot visz tovább a középdöntőbe.
Január 18., 18.00: Izland–Magyarország

A többi csoportot nézve nincs meglepetés: Franciaország mint mindig, most is erős, Ukrajnát és Horvátországot is elgázolta, és Dánia is borzalmasan simán hozta az első két meccsét. Ha továbbjutunk, akkor közelről is megtapasztalhatjuk, hol állunk Mikkel Hansenékhez és Karabaticékhoz képest, mivel ők érkeznek az A- és a C-csoportból ellenfélnek.

(Fotó: Kolektiff Images/DeFodi Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hihetetlen fordítással lett bajnok a Manchester City
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne