Bejelentette visszavonulását Manny Pacquiao, a boksztörténelem egyetlen bunyósa, aki nyolc különböző súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett. A 26 éves karrierje során összesen 12 alkalommal szerezte meg egy nagy szervezet világbajnoki övét, és évekig súlycsoportoktól függetlenül is a világ legjobb bokszolójának tartották. Hazájában nemzeti hősként tisztelik, a profi karrierje befejezése után jövőre miniszterelnök lenne.

A 42 éves Pacquiao a közösségi médiában jelentette be a visszavonulását, a döntés várható volt, egyrészt az életkora miatt, másrészt az augusztusi meccse után, amelyen meglepetésre kikapott a beugró Yordenis Ugastól. A Fülöp-szigeteki bokszoló az elmúlt években már nem volt annyira aktív, mint pályafutása korábbi szakaszában, már nem csak a bokszra fókuszált, de még 2019-ben is legyőzte az elithez tartozó Keith Thurmant. Mostani bejelentése után vélhetően a Thurman elleni győzelem volt karrierje utolsó nagy dobása.

A szerény körülmények között nevelkedő Pacquiao 14 évesen úgy döntött, elhagyja a családját, hogy némi pénzt keressen, Manilában azonban nemcsak melót, hanem egy boksztermet is talált. Építkezéseken dolgozott, a pénze egy részét hazaküldte az egyedülálló édesanyjának, és folyamatosan látogatta a bokszedzéseket.

Kezdetben utcai bunyókban vett részt, de hamar felfigyelt rá a helyi bokszszövetség, ételt és lakást biztosítottak számára, a tinédzser Pacquiao pedig hamar megmutatta, hogy különleges tehetség. Az amatőrök között 64 meccséből 60-at megnyert. Két évvel azután, hogy elkezdett bokszolni azonban már profinak állt, mindössze 16 éves és 45 kilós volt, vagyis a legkisebb súlycsoportba való beféréshez is legalább három kilót kellett felszednie. Ezt megtette, majd bemutatkozott a profi mezőnyben. Az első meccsét rögtön közvetítette a helyi televízió, így azonnal ismert lett a Fülöp-szigeteken.

A profi bokszban egy-egy vereség karriereket tehet tönkre – ellentétben az MMA-val például –, Pacquiao karrierje 12. meccsét elveszítette, állítólag a viszonylagos ismertséggel és pénzzel járó változásokat nem feltétlen kezelte a legmegfelelőbben fiatal korában. Azonban nem tűnt el a süllyesztőben, és mindössze 19 éves volt, amikor az első meghatározó címét megszerezte, a WBC-nél ő lett a légsúlyú világbajnok.

1996-ban edzés közben a fiatal Manny Pacquiao

Ezzel pedig igazán beindult a páratlan karrierje, amely alatt négy különböző évtizedben bokszolt, és számos rekordot döntött meg, megannyi lista élére került, és karrierje végén elmondhatja magáról, hogy minden idők egyik legkiemelkedőbb ökölvívójaként fejezi be. A 26 éves pályafutása során nyolc különböző súlycsoportban lett világbajnok, hasonlót egyetlen bokszoló sem ért el. 12-szer nyert világbajnoki övét, és ő az egyetlen olyan bunyós, aki négy különböző évtizedben is világbajnok lett.

Karrierje egészét végigvenni borzasztó hosszú lenne (aki ezt szeretné, Wikipédián megteheti), de a legizgalmasabb, legjobb meccseiről mindenképp érdemes megemlékezni. Többek között részese volt minden idők egyik legjobban várt bokszmeccsének, a boksztörténelem egyik legizgalmasabb rivalizálásának, és még számos, a boksztörténelem részévé vált nagy meccsnek.

Amikor érinthetetlen, verhetetlen volt

2005-ben kikapott a szintén bokszlegenda Erik Moralestől, ezt követően viszont pályafutása legerősebb hat éve következett, az időszak, amikor súlycsoportoktól függetlenül is a legjobb bokszolónak tartották. Duplán visszavágott Moralesnek, legyőzte többek között Ricky Hattont, Oscar De La Hoyát, Antonio Barrerát, Juan Manuel Márquezt, Antonio Margaritót vagy Shane Mosleyt. A győzelmi sorozata végül egy sokat vitatott meccsen szakadt meg, megosztott pontozással kikapott Timothy Bradleytől, akit nem sokkal később egyhangú pontozással legyőzött.

A legendás párharca Juan Manuel Márquezzel

Profi bokszban a legendás trilógiák nem gyakoriak, de azért fel lehet sorolni néhányat, az olyan rivalizálások azonban értelemszerűen nagyon ritkák, amikor két bokszoló négy alkalommal is találkozott. Manny Pacquiao és a mexikói Juan Manuel Márquez ebbe a kategóriába tartozik.

Márquez és Pacquiao összesen 42 menetet bokszolt egymás ellen

Először 2004-ben, akkor döntetlennel ért véget a meccs. Pacquiao az első menetben háromszor küldte padlóra mexikói ellenfelét, Márquez azonban mindhárom alkalommal felállt, és végül döntetlenre mentette a bunyót. A második és harmadik meccsüket Manny Pacquiao nyerte, de minden egyes alkalommal vitatható végeredmény született, így volt piaca egy negyedik, utolsó bunyónak is. Nehéz egyet kiemelni a négy közül, de talán ez a leghíresebb Pacquiao–Márquez csata. Juan Manuel Márquez a hatodik menet utolsó másodpercében ütötte ki Pacquiaót, ezzel lezárta a rivalizálásukat. Később az év kiütésének választották Márquez KO-ját, az év és az évtized meccse is lett.

A megabunyó, amit túl későn rendeztek meg

A 2000-es évek végén, 2010-es évek elején a szakírók és a szurkolók is azt várták, hogy végre mikor sikerül megvalósítani a korszak másik zsenijének, Floyd Mayweathernek és Pacquiaónak a ringbeli találkozóját. Évekig húzódott a bunyó, és végül akkor találkoztak, amikor már egyikük sem volt karrierje csúcsán. Az évszázad meccseként, minden idők egyik legnagyobb sporteseményeként haragozták be 2015-ben, de végül a szakmabeliek és rajongók is egy csalódáskeltő, inkább taktikus és unalmas meccset láthattak, amelyet egyhangú pontozással az amerikai nyert meg. 4,6 millió pay-per-view eladást és 400 millió dolláros bevételt generált a meccs, előbbi máig rekord minden küzdősportot figyelembe véve. A Fülöp-szigeteki bokszoló 120 millió dollárt, míg Mayweather 180 millió keresett. Itt érdemes megemlíteni, hogy Pacquiao profi karrierje első mérkőzését nagyjából két dollárért vállalta.

Az utóbbi években már láthatóan lefele ívelt a Pacman becenevű Pacquiao bokszkarrierje, de még így is helye volt a közvetlen elitben, 2019-ben legyőzte az abszolút élvonalba tartozó Adrien Bronnert, később pedig a veretlen Keith Thurmant – utóbbi volt bokszkarrierje utolsó győzelme. Összesen 72 profi meccse volt, ebből 62-őt megnyert. Az offenzív, mindig előretörő, sokütéses stílusa, izgalmas meccsei és néhány tekintetben páratlan eredményei miatt is minden idők egyik legkiemelkedőbb és legeredményesebb bokszolója vonult ezzel most vissza.

A ma reggeli visszavonulása után még inkább a politikai karrierjére fog összpontosítani. Bejelentette, hogy elindul a 2022-es Fülöp-szigeteki elnökválasztáson, amely szerinte élete legnagyobb csatája lesz.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában