Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A nemzetközi játékosmegfigyelőként, vagyis scoutként dolgozó olasz Riccardo Guffantit, valamint az elemzőként dolgozó Massimiliano Caniatót kérdezte a Nemzeti Sport Online Nagy Ádámról.

Guffanti a nyárig az Udinese alkalmazásában álló, jelenleg pedig az olasz szövetség edző- és játékosmegfigyelő-képzésében oktató, míg Caniato korábbi élvonalbeli kapus. Mindketten szép jövőt jósolnak a Bolognában játszó Nagynak.

Nagy Ádámról én másfél évvel ezelőtt hallottam először, de igazán az Európa-bajnokságon ismerhettem meg, akkor lettem rá figyelmes. Képes volt megmutatni, hogy jegyzettebb csapatok ellen is megállja a helyét. Nem született tehetség, mert nálam a született tehetség az, aki már 16 évesen is képes meghatározó teljesítményre a felnőttek között – mint ahogy tette azt például Francesco Totti –, de ettől függetlenül tehetséges. Az Eb-n látott produkciója és az eddigi bolognai játéka alapján kiváló futballistává nőheti ki magát, és

Ezt Guffanti mondta, Caniato pedig jóval szakmaibb és konkrétabb volt. Felsorolta, mik Nagy Ádi erényei:

  • Védekezésben tökéletesen fel tudja mérni a passzsávokat, egy gondolttal előrébb jár, mint az ellenfelek
  • Tudja azt, hogy milyen irányba indulhat el a labda, remekül olvassa a játékot
  • Megelőző szereléseivel hasznos a középpályás védekezésben
  • Játékintelligenciáját mutatja, hogy nem ütközik, hanem passzra, majd hibára kényszeríti az ellenfelet
  • Nem törik meg a mozgása labdaszerzést követően, így gördülékenyen megy át védekezésből támadásba (és fordítva), ugyanazzal a lendülettel, dinamikusan építi tovább a játékot, mert mindig van elképzelése, gyorsan gondolkodik és cselekszik, nem áll meg nála a labda.
  • Az egyik legfontosabb erénye pedig a benne rejlő fejlődési potenciál

Caniato azt is elmondta, ezekkel a képességekkel Nagy a Juvét irányító Massimiliano Allegri három belső középpályásos rendszerébe is beleillene középre, mert Allegri azokat kedveli középen, akik értenek a védekezéshez is.

Persze azért van még miben fejlődnie: a fejjáték jelenleg szinte egyáltalán nem létezik nála, és a támadójátékának hatékonyságán is javítania kell.

A hétvégén a Palermo ellen bizonyíthat újra, ahol Balogh és Sallai is pályára léphet, és jól fizet a Bologna-siker.

(Fotó: AFP)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.