Megjelent a Netflixen a The Redeem Team (A kosárcsapat visszavág), amely az amerikai kosárlabda-válogatott 2008-as pekingi olimpiai győzelmét mutatja be, vagy ha kevésbé tényszerűen akarok fogalmazni, akkor azt, ahogy Kobe Bryant vezetésével helyreállítja a megtépázott hírnevét a Team USA. A The Redeem Team nem az új The Last Dance, nem is annak készült, de így is érdemes megnéznie még azoknak is, akik nem napi szinten követik a kosárlabdát.

A kisebb vagy nagyobb, helyenként jogos, helyenként kevésbé jogos kritikák ellenére is a The Last Dance az elmúlt évek legnépszerűbb sportdokumentumfilmje. A Netflix most egy újabb kosaras tematikájú dokumentumfilmet adott ki, a The Reedem Teamet, amely az amerikai kosárlabda-válogatott 2008 előtti és a pekingi olimpiai sztoriját mutatja be. Ebben a történetben nem volt annyi, hogy egy többrészes sorozattal jöjjön ki a Netflix, így egy majdnem 100 perces, egy részes filmben van bemutatva a sztori. Nem is baj, hogy nem készült több epizód, ebben valóban nem volt több. A The Reedem Team tehát nem az új The Last Dance, de így is kapunk egy olyan sportdokut, amely képes végig lekötni a figyelmet.

Az amerikai kosárlabda-válogatott tagjai mindig is azt gondolták magukról, hogy ők a világ legjobbjai. Tették mindezt joggal, a kosárlabda őshazája adta mindig a legnagyobb tehetségeket. Ez az olimpiákon is megmutatkozott, az amerikai válogatott még úgyis megnyert kilencet az első 12 nyári olimpiából, hogy az NBA-játékosok nem vettek részt az olimpián. Ez aztán 1992-ben megváltozott, a Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson vezette Dream Team szanaszét vert mindenkit Barcelonában, a mai napig sokan úgy tartják, hogy az volt minden idők legjobb csapata sportágtól függetlenül. 1992 óta tehát szerepelnek az olimpián az NBA-sztárok, de a Dream Team fénye folyamatosan megfakult, olyannyira, hogy 2004-ben csak harmadik lett az olimpián az USA.

Ez akkora blama volt, hogy az Egyesült Államokban is a fejükhöz kaptak a vezetők, és eldöntötték, hogy ideje ismét komolyan venni a válogatott kosárlabdát, mert az mégsem pálya, hogy Puerto Rico vagy Argentína legyőzi az NBA csillagait.

Egyértelmű volt tehát a cél, a 2008-as olimpián ismét nyernie kell az amerikai válogatottnak, mi több, be kell bizonyítania, hogy továbbra is több lépéssel a többi kosárlabda-nemzet előtt jár.

Ennek a történetét mutatja be a Netflix filmje, és ez a csapat nevezte el magát a The Redeem Teamnek, vagyis a csapatnak, amely visszaállítja az USA válogatottjának megtépázott hírnevét.

Ennek a projektnek az élére nevezték ki a legendás egyetemi edzőt, Mike Krzyzewskit, és ennek a csapatnak volt az alapembere LeBron James, Dwyane Wade vagy Carmelo Anthony. A 2004-es blama után azonban még egy fájdalmas pofonba beleszaladt az amerikai válogatott, a 2006-os világbajnokságot sem tudta megnyerni. 2007-ben így egy selejtező tornán kellett kiharcolnia az olimpiai indulást, ekkor csatlakozott a kerethez Kobe Bryant.

Az a Kobe Bryant, aki pályafutása egyik legnehezebb periódusát élte. A 2000-es évek elején három bajnoki címet nyert a Lakersszel, utána viszont megromlott a kapcsolat közte és Shaquille O’Neal között. Az általános vélekedés az volt, hogy Bryant elüldözte a centert, közben volt egy nemierőszak-ügye, és a teljesen ráépülő Lakerst sem tudta bajnoki címig vezetni, miközben O'Neal a Miami Heattel is bajnok lett.

A Team USA a 2008-as pekingi olimpián

Ilyen előjelekkel érkezett meg az extrán motivált és akkortájt az NBA legjobb játékosának tartott Bryant LeBron Jamesék közé. Megérkezett, és teljesen megváltoztatta a csapat körüli mentalitást. Extrán motivált volt, meg akarta mutatni, hogy ő a legjobb, ugyanakkor kész volt arra is, hogy ne csak a teljesítményével vezesse a csapatot. Már az első edzésen földön csúszva vetődött a labdákért, míg mások bulizni mentek, ő már hajnalban a konditeremben volt, és ez a mentalitás egy idő után átragadt a többi játékosra is, miközben az introvertált Bryant egyre inkább megnyílt a csapattársai előtt.

Azt pedig tudjuk, hogy mi történt Pekingben. A masszív egóval rendelkező NBA-sztároknak sikerült egy megfelelő kémiát kialakítani a csapaton belül, és ez volt a kulcs. Az nem volt kérdés, hogy a 2008-as olimpián is a Team USA-nak volt messze a legerősebb kerete, és amikor már nem csak magukért, de egymásért és a nemzetükért is játszottak az NBA legjobbjai, akkor verhetetlenek voltak.

A The Redeem Team úgy tudja lekötni a figyelmet, hogy a történet vége ismert, nincs benne csavar, csattanó. Van viszont elég sok 2008-ban az edzéseken, a csapatmegbeszéléseken és a meccseken készült eddig nem látott felvétel,

és legalább ennyi visszatekintés LeBron Jamestől, Dwyane Wade-től vagy Carmelo Anthonytól. Az archív felvételek és a visszaemlékezős sztorik pedig remek hangulatot adnak a filmnek, pillanatok alatt a lepörög az egy óra és 36 perc.

Nem utolsó sorban a 2020-ban helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryantnek is emléket állít a Netflix filmje, és ebben természetesen partnerek Jamesszék is, akik rengeteget sztoriznak a munkamániás, kőkemény és mindenáron nyerni akaró, ugyanakkor a csapattársai előtt megnyíló Kobe Bryantről. A játékosról, akiről pályafutása alatt, majd visszavonulása után kialakult egyfajta szuperhős-kép – ezt építi tovább, erősíti meg bizonyos szempontból ez a dokumentumfilm is.

Az olimpiai bajnok amerikai válogatott

Akik kedvelik a kosárlabdát, az NBA-t vagy Kobe Bryantet, azok valószínűleg megnézik a Netflix sportdokumentumfilmjét. Persze ők olyan nagyon sok új információt nem kapnak, de őket kárpótolja a hangulat. Akik napi szinten nem követik az NBA-t, azok is nyugodtan adhatnak egy esélyt, mert valószínűleg nekik is okoz egy-két libabőrös pillanatot a sztori feldolgozása.

Ez is érdekelhet:

Szilánkosra törték Kobe Bryant orrát, erre bevert egy triplát

Ma van a Nemzetközi Bryant-nap, ennek apropóján összeszedtünk nyolc olyan sztorit, amit nem feltétlen ismer minden rajongó.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés