Véget ért a Premier League 17. fordulója is, és sokan ezúttal sem tudtunk kiállni tizenegy (értékelhető) játékossal, a továbbiakban pedig egyre több elmaradt meccsre számíthatunk. A fantasymenedzserek egyre inkább úgy érezhetik, hogy kifut a lábuk alól a talaj, pedig azt régóta tudjuk Babi nénitől, hogy levest még kőből és vízből is lehet főzni, legfeljebb nem ízlik majd senkinek.

Káosz, káosz és káosz. Ez a három szó jellemzi most leginkább a játékot, és ez nem teszi vonzóvá azok számára, akik a kimért döntésekben, a közép és hosszú távú stratégiákban bíznak, és alapvetően a biztonságos játékra törekednek. Azonban mint minden válsághelyzetet, úgy ezt is lehet kezelni valahogyan. A káoszelmélet és a nem tökéletes információs játékelméleti helyzetekből is erőt meríthetünk: az ember nem dobja be a törülközőt csak azért, mert bekötötték a szemét, összebilincselték a kezét, bezárták egy ketrecbe, majd behajították a La Manche mélyére. Próbál ügyeskedni, és hát reménykedik benne, hogy szerencsésen partra sodródik, hogy végül átgázoljon rajta egy vágtató Traoré. Lássuk hát, mit tehetünk ebben a zavaros időszakban.

Várj az igazolásokkal a végsőkig

Még a keményvonalas fantasyguruk között is folyamatos témaalap az, hogy mennyire kell jelentőséget tulajdonítanunk az árváltozásoknak. Hiszen a népszerű, jól teljesítő játékosok ára időközönként nő, másoké meg... hát csökken.

Jópofa (angol nyelvű) összefoglaló az árváltozások sejtelmes világáról:

A szegény ember pedig gyakran elcsábul, ha kedvezőbb árfolyamon adhat el és vásárolhat, és cserébe csak azt a csekély rizikót kell vállalnia, hogy a leigazolt játékosa mondjuk kidől meccsnapra. Na, ez a csekély kis rizikó most körülbelül egy negyvenemeletes felhőkarcolóvá duzzadt.

Egyszerűen annyira kaotikus most a játék, hogy mondhatni tilos minden olyan transzfer, amelyet nem az átigazolási határidő (deadline) előtti órákban, de inkább órában véglegesítünk.

Így is van esély rá, hogy deadline után derülnek ki újabb covidos esetek és meccshalasztások, mint legutóbb, de addig is újabb információk birtokába juthatunk. Így legalább a biztos csapdák egy részét elkerülhetjük.

Napjaink egyik legjobb védője, Virgil van Dijk is sem volt bevethető a Newcastle ellen koronavírus-fertőzés miatt

Random, még több random

Pozitív koronavírustesztek és meccshalasztások – ezeket már leírni is rossz. Hát még, ha tovább gondoljuk a sztorit. A decemberi hajtásban ugyanis a túlterhelések miatt megnő az izomsérülések száma, ha pedig egy posztra – a pozitív koronavírustesztek vagy hagyományos sérülések miatt – elfogynak a játékosok, az könnyen dominóhatást indíthat el. A Chelsea támadósorából az éppen felépülő Romelu Lukakunak (11,5 millió £) és Timo Wernernek (8,6 millió £) is pozitív lett a koronavírustesztje, a támadószekcióban is bevethető Callum Hudson-Odoinak (5,3 millió £) szintén, Kai Havertz (7,8 millió £) pedig nem érzi jól magát – esetében újabb teszteredményre várnak.

A nagyon sérülékeny, folyamatos meccsterhelés alatt nem álló Hakim Zijes (7,3 millió £) és Christian Pulisic (7,9 millió £) kilencven percet játszott az Everton ellen, és normál esetben egyikük sem kezdene három nappal később, de mivel alternatíváik nemigen vannak, sőt, a Chelsea-nek jelenleg bevethető középcsatára sincs, Thomas Tuchel talán ismét kezdőként számol velük a vasárnapi, Wolverhampton elleni mérkőzésen.

Timo Wernert várhatóan sem a mostani, sem a következő hétvégén nem látjuk játszani

De persze ez nem csak a Chelsea-t érinti – szinte minden keretben akad jónéhány koronavírusos játékos. Azt pedig láttuk a tavalyi Liverpoolnál, hogy milyen láncreakciót indíthat el az, ha egy sűrű időszakban több játékos is kidől egy posztról:

A Manchester Citynél papíron jobb a helyzet: egészen ma reggelig nem érkezett hír fertőzött játékosokról – Guardiola a péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Fernan Torresen kívül mindenki bevethető és egészséges. És bár a City többet tud készülni a vasárnapi meccsre, az amúgy is rotációról híres Guardiola minden bizonnyal nem fogja pályára rakja a Newcastle ellen a keddi csapatát – sok menedzser fog hasonlóan cselekedni, már ha lehetőségükben áll az, hogy változtassanak érdemben a csapatukon.

Aztán ott vannak még az esetleges sárga lapos eltiltások: akinek jelenleg négy sárgája van, egy ötödik esetén egy meccs eltiltást kap – kivéve, ha kihúzza januárig újabb lap nélkül. Közel negyven veszélyeztetett játékos van, a négy sárgások közül néhány érdekesebb név: Callum Wilson (7,4 millió £), Andrew Robertson (7,1 millió £), Neal Maupay (6,4 millió £), Reece James (6,3 millió £), Rúben Dias (6,1 millió £), Matthew Cash (5,0 millió £), Raphinha (6,6 millió £), Bruno Fernandes (11,6 millió £) és Conor Gallagher (6,2 millió £).

Erről a szabályról bővebben a következő cikk végén olvashatsz:

A Barra-ciklont is említsük meg, amelyről egy hete szerencsére nem érkeztek komolyabb hírek, úgy fest, végre kezd normalizálódni a helyzet a Brit- és az Ír-szigeten. De azért ne feledjük, hogy egy meccset már elhalasztottak miatta pár hete, és láthatóan Angliában továbbra sincsenek úgy felkészülve a havas pályára – sem technikailag, sem játékpszichológiailag –, mint mondjuk az NFL-ben vagy Kelet-Európában.

Jó, de akkor kiket igazoljunk?

Tehát összefoglalva: koronavírusos játékosok, meccshalasztások, sérülések, rotáció, sárga lapos eltiltások, és akár még a leköszönő Barra-ciklont is idevehetjük. Ez így mind nagyon jól hangzik. Mit lehet tenni? Sok mindent nem, egy keveset azért igen.

Keretmélyítés

Így, hogy a játékosok és a meccsek is hullanak, mint a legyek, talán soha nem látott szükség van a bő keretre – a dísznek megvett nem játszó vagy pontokra alkalmatlan mezőnyjátékosaink helyett hozhatunk olyat, akit akár a kezdőben is el tudunk jó szívvel képzelni. Vagy lazíthatunk azon a népszerű és jól bevált fantasys alapstratégián is, hogy a pénzünk nagy részét a kezdő tizenegyünkbe öntjük, a padunkon pedig a többnyire futottak még kategóriának adunk helyet. Az sem ördögtől való, ha egy drágább játékost fokozunk le egy másik ígéretes játékosra azért, hogy cserébe a két pontra ítélt 4,5 milliós alapárú középpályásunkat upgrade-ljük – így egy helyett két bevethető játékosunk is lesz a decemberi hajtásra. Az előző fordulóban népszerű transzferkombó volt például az, hogy C. Ronaldo (12,5 millió £) és Brownhill (4,4 millió £) helyére jött két játszó játékos – aki Fodent (8,0 millió £) és Watkinst (7,7 millió £) hozta, az bizony nagyon jól járt. Kérdés, hogy aki akkor nem lépte meg, annak vajon ezt érdemes-e még megtennie, vagy már kicsit elkésett vele.

Portfóliódiverzifikáció

A portfólió diverzifikációja egy kockázatkezelési módszer, amelynek alapja az, hogy különböző eszközökbe fektetünk be főként azért, hogy csökkentsük a kockázat mértékét. A portfólió hatékony diverzifikálásához a befektetéseket egy széles eszközskálán kell szétterítenünk, ezáltal pedig egyesnúlyba hoznunk.

  • ha tehetjük, ne ebben az időszakban sűrítsünk be még több játékost egy csapatból, bármennyire is formában vannak.
  • Ha a csapatunkban keletkező lyukakat foltoznánk, és több játékos között is szemezgetünk, érdemes olyan gárdából igazolnunk, amelyből még nincs játékosunk – ha lezárják az edzőközpontjukat, és elmarad a meccsük, közvetlenül csak egy játékosunkat érinti.
  • Közvetetten persze többre is kihathat, hiszen ilyenkor egy másik csapatnak is elmarad a meccse, épp ezért azt is megnézhetjük a leigazolása előtt, hogy a következő fordulókban a „fiaink” közül hánnyal nézne ellenfélként farkasszemet, mert a kiszemeltünk halasztás esetén magával ránthatja őket.
Aki behozta Ollie Watkinst a Norwich ellen, az nem bánta meg

Az Aston Villa a következő négy mérkőzéséből a Chelsea mellett egyszer a Burnley-vel, egyszer a Leedsszel, egyszer a Brentforddal játszik – egyrészt ez egy igencsak kedvező sorsolás, másrészt a legtöbb csapatban kevés villás van, burnley-s talán egyáltalán, Raphinhát, Toney-t (6,6 millió £) és Mbeumót (5,4 millió £) pedig sokan eladták. Így a támadásokban is igen aktív egyik szélsővédőjükkel (Targett, 4,7 millió £; bátrabbaknak a négy sárgás Cash 5,0 millió £-ért), vagy Watkinsszal (7,7 millió £) ügyesen tudjuk diverzifikálni a csapatunkat – arról nem is beszélve, hogy a Gerrard-érában eddig a pontok is szépen ragadnak hozzájuk, és eddig a szombati meccsük sincs veszélyben.

Betonbiztos játékosok

Vannak olyan játékosok, akiken nem fog sem az idő foga, sem a rota – mármint Torghelle Sándoron és Dombi Tibin kívül is. Letolják a meccset akkor is, ha törik, ha szakad, többnyire három okból:

  • kiváló a kondijuk,
  • nem dőlnek ki,
  • nagyon fontos láncszemei a csapatuknak.

De ha nem is tolják végig a kilencven percet egy nagyon megterhelő időszakban, szinte biztosan kezdenek, és szükség esetén a pályán maradnak. Néhány közülük pedig fantasyszempontból is ígéretes lehet: a kapusok mellett többnyire védőket találunk itt, de támadóbb felfogású játékosok is akadnak. Például ilyen Szalah (13,1 millió £), Toney, Szon (10,3 millió £) és Kane (12,1), a már emlegetett Watkins, Jiménez (7,5 millió £), Antonio (7,9 millió £), de alapesetben Bruno Fernandes is. Persze egy részük rossz formában van, vagy rossz sorsolás előtt áll:

a portfóliódiverzifikációs szempontokat és a játékosok betonbiztos jellegét is érdemes mérlegre rakni, de csak ezek miatt még nem igazolunk le senkit. Azonban ha minden más stimmel a játékos körül, akkor ezek extra érvek lehetnek mellettük.

Első éjszaka mérkőzés joga

Hogy mi lesz deadline másnapján, harmadnapján, azt ebben az időszakban végképp nehéz megmondani. Igaz, hogy ez a megkurtított forduló csak két napig tart, és nem három-négy napon át húzódik; de hát láttuk, néha így is csak órákkal meccs előtt derül ki, hogy egyáltalán megrendezik-e azt. És valljuk be: most nehezebb szívvel hozunk be egy vasárnap este játszó (vagy nem játszó) játékost, mint valaki olyat, aki szombat délután fog pályára lépni – és mondjuk szombat kora délután még semmi sem utal arra, hogy ne lépne pályára.

Kőkemény információs hadviselés ez, és bizony minden plusz óra kritikus lehet.

Chris Wood a januári Burnley–Aston Villa bajnokin

A 18. forduló első meccse az Aston Villa–Burnley – ez persze nem jelenti azt, hogy valószínűbben tartják meg, mint a vasárnapi társait, csak azt, hogy erről a meccsről fogunk a legtöbb információval rendelkezni deadline előtt, hiszen az árnyékában loholunk majd; másrészt ha még nem érték el a ligában a hullám csúcspontját, akkor minden egyes nappal nőhet az esély az újabb fertőzésekre.

Az első mérkőzés előtt másfél órával zárul az átigazolási határidő, remélhetőleg addig tényleg megtudunk valami biztosat a meccsel kapcsolatban. Ha hivatalosan is zöld utat kap, vagy minden jel arra utal, hogy biztonságosan megrendezhető, akkor talán bátrabban szemezgetünk egy-egy kiszemelt között – ha meg gyanússá vélik a mérkőzés, hát azzal is előrébb vagyunk.

Elmaradt meccsek

És akkor most jöjjön az igazolási kisokosunk egyik legfontosabb része: jelenleg hivatalosan öt meccset tartanak meg a 18. fordulóban, ötöt elhalasztanak. Ezzel együtt tízre nőtt* az idei szezonban elhalasztott meccsek száma, és ez a szám szombatig, vasárnapig sajnos még bővülhet.

*Ebbe nem számoltuk bele a Chelsea-nek azt a két mérkőzését, amit a klubvilágbajnokság miatt halasztanak el két februári, a 24. és a 25. fordulóból.

Eddigi elmaradt meccsek:

13. forduló: Tottenham–Burnley

16. forduló: Brighton–Tottenham

17. forduló: Brentford–Manchester United
17. forduló: Leicester–Tottenham
17. forduló: Watford–Burnley

18. forduló: Manchester United–Brighton
18. forduló: Southampton–Brentford
18. forduló: Watford–Crystal Palace
18. forduló: West Ham–Norwich
18. forduló: Everton–Leicester

A fantasymenedzserek egyik legfőbb problémája az, hogy miképp pakoljanak a pályára lehetőleg minél több játszó, egészséges játékost a 18. fordulóra. Az eddig leírtakban többnyire erre kerestük a választ, azonban ez a játék nem gyorsfutás, sokkal inkább egy maraton, így érdemes a döntéseink közép és hosszú távú hatásait is figyelembe venni. Így nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy

a csapatoknak nem ugyanannyi mérkőzése vannak hátra, néhány gárda két vagy három meccsel is többet játszik majd, és a pótlások egy része hamarosan elkezdődik – ez pedig pontesőt vonhat magával, ilyenkor pedig érdemes a markunkat tartani.

A legelső pótlások reálisan nézve január elején, a 21. fordulóban várhatók, a január 1. és 3. között lezajló 21. fordulós meccsek után ugyanis két hét szünet következik. Amennyiben például a Watford–Burnley mérkőzést ebben az időszakban pótolják, akkor az FPL rendszere a mérkőzésen megszerzett pontokat már nem az eredeti 17. fordulóba, hanem az éppen futó 21. fordulóba regisztrálja.

Joshua King a 21. fordulóban (FPL-szempontból) akár többször is pályára léphet

Csak hogy a 21. fordulóban a Watford a Spursszel, a Burnley a Leedsszel is megmérkőzik – így ha ez a forgatókönyv megvalósul, akkor a Watfordnak és a Burnley-nek is (FPL-szempontból) két meccse lesz egy helyett, így a betonkezdő, fontosabb fantasyjátékosaik még több pontot szerezhetnek. Ben Crellin nagymester szerint az is megtörténhet, hogy a Watford a két elmaradt meccsét is lenyomja abban a kéthetes időszakban. Így akár triplázhatnának is, bár azért erre tényleg nem érdemes számítani.

  • A leginkább a Spursre érdemes odafigyelni, amelynek egyedüliként három meccse is elmaradt, és az egyik legerősebb gárda a halasztásokban érintett csapatok közül, és a pótlásra váró mérkőzéseik is nyerhetők.
  • Két elmaradt meccse van a Manchester Unitednek, a Brightonnak, a Burnley-nek, a Brentfordnak, a Leicesternek és a Watfordnak,
  • egy az Evertonnak, a West Hamnek, a Norwichnak, a Sotonnak és a Crystal Palace-nak,
  • és jelenleg nincs elmaradt meccse a Manchester Citynek, a Chelsea-nek, a Liverpoolnak, az Arsenalnak, a Newcastle-nek, a Wolvesnak, a Leedsnek és az Aston Villának.

Az, hogy ezeket a mérkőzéseket mikor pótolják, egyelőre senki sem tudja biztosan. A 21. fordulót követő kéthetes szünet optimális lehet több mérkőzés pótlására is, azonban ezekbe bekavarhatnak a hazai és nemzetközi kupák. A csapatok egy része még áll a ligakupában, januárban kezdődik az FA-kupa, februárban pedig a nemzetközi kupák az egyenes kiesési szakasszal folytatódnak. Elképzelhető, hogy egy-egy meccs pótlására egészen a 25–26. fordulóig várni kell, így nem érdemes a számításainkat borítani miattuk. De érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni akkor, ha épp eladnánk vagy megvennénk egy játékost.

A Premier League szüneteltetése

Egyre több pletyka kering arról, hogy amennyiben még több játékos fertőződik meg, és még több meccs esetében merül fel a halasztás szükségessége, egy ideig – karácsonyig vagy újévig, ki tudja – felfüggeszthetik a mérkőzéseket. A BBC értesülései szerint a PL-klubok fejesei hétfőn ülnek össze tanácskozni, hogy megvitassák a továbbiakat. Emellett arról is olvasni, hogy a januárban startoló Afrika-kupa, valamint a februári klubvilágbajnokság megrendezésének a halasztását is fontolgatják – egyelőre azonban nem érkezett olyan hivatalos hír, miszerint bármelyiket elnapolták vagy lefújták volna.

Ha minden jól megy, Szont újra láthatjuk vasárnap a Liverpool ellen

Viszont a jelenlegi állás szerint a hétvégi, igencsak hiányos fordulót megrendezik. Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e igazolni egy ilyen bizonytalan időszakban, hiszen a játékos megfertőződhet, lesérülhet, padra kerülhet, megharaphatja egy angol rókakopó, a meccset elhalaszthatják, sőt, akár egy kisebb szünet is elképzelhető.

A transzferektől ezúttal sem kell megijednünk: ha a játékos mellett szólnak „rövid távú érvek” (jó formában van, a csapata jól fest, kedvező meccs elé néz, stabil kezdőjátékos), és illeszkedik közép vagy közép távú terveinkbe is, akkor érdemes lehet leigazolnunk.

-4 vagy -8 sem a világ vége

Akár kisebb mínuszba is belemehetünk, amennyiben a kiszemelt játékosokkal a továbbiakban is tervezünk, nélkülük pedig nem tudnánk teljes létszámmal kiállni hétvégén. Főleg, ha amúgyis terveztük ezeket a transzfereket, csak mondjuk egy vagy két forduló múlva.

Egy -4-es transzfert nagyon leegyszerűsítve -2-nek is elkönyvelhetünk akkor, ha a kiszemelt középpályás vagy csatár nélkül nem tudnánk teljes létszámmal kiállni. A kiindulópont az, hogy egy középpályás vagy csatár 2 pontot kap egy olyan átlagos mérkőzésen, amin mondhatni semmit nem csinál, azaz lejátszik legalább 60 percet, de sem lapokat, sem pontokat nem gyűjt. Ez 2-vel több, mint a biztos 0, és erre jön rá a -4. Ha védőről vagy kapusról van szó, akkor kicsit más a helyzet: a kapusok és a védők a kapott gólokért mínusz (fél)pontokat kapnak, a kapusok pedig (harmad)pontokat a védésekért.

Szóval bőven megtörténhet, hogy a -8-ért hozott két játékosunk bár játszik, de 4 pontot se gyűjt össze, de ha csak az egyikük gólt, gólpasszt, clean sheetet jegyez, talán máris ledolgozták a transzferek árát, és közben felfrissítettük a csapatunkat, a további terveinkhez és fordulókhoz igazítottuk a rendelkezésünkre álló játékosállományt.

Mason Mount (7,6 millió £) sorozatban négy meccsen betalált, vasárnap a Wolves ellen bizonyíthat
De a mínuszokkal azért óvatosan: megtörténhet, hogy meccsek előtt egy-két órával bejelentik az újabb halasztásokat, és így játékosunk se lesz, a mínusz viszont megmarad.

Így az is jó stratégia lehet, ha nemet mondunk a mínuszra, sőt, akár két ingyentranszferrel megyünk rá a következő fordulóra. A bespájzolt transzfer mindig jól jön, kiemelten egy ilyen időszakban. Ami pedig a játék pszichológiai, mentális részét illeti: az embert általában feszélyezi az, ha a kontroll kicsúszik a keze közül, egy ilyen bizonytalan időszak pedig megviselheti az elhivatott fantasymenedzsereket is, kedvüket veheti a játéktól. Nekik egy jó tanács: ne stresszeljünk rá túlságosan a helyzetre, lazítsunk kicsit. Tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet, de közben barátkozzunk meg a gondolattal, hogy talán rosszul jövünk ki az újabb halasztásokból és koronavírusos megbetegedésekből, és pocsék fordulónk lesz. Ez most egy nehéz időszak mindenkinek, a játékosoknak, a stáboknak és a legtöbb földi polgártársnak egyaránt, de hamarosan véget ér. A fantasy pedig továbbra is egy játék nagyon komoly dolog marad, de szerencsére nem két forduló alatt ítéltetünk meg.

És ezt olvastad már?
Ronaldo közölte az MU-val, hogy nem akar a klubnál maradni