Ha az utca emberétől megkérdeznénk, mit takar az ötlabda kifejezés, a válaszadók kb. fele biztosan valamilyen cirkuszi zsonglőrködésre gondolna – és mekkorát tévedne!

Az eddigi próbálkozós szenvedéseimben egy közös pont akadt azonkívül, hogy egyikben sem nagyon jeleskedtem: a labdahiány. Éppen ezért kevés várható sikerélményt és játékosságot remélve kerestem meg Oszlánszki Pétert, akitől először hallottam erről a mulatságról néhány hónappal ezelőtt. Az ELTE-BEAC sportcsarnokba vártak egyik hétköznap este tíz órai kezdéssel hatodik embernek, merthogy két, háromfős csapat mérte össze erejét öt sportágban.

Alapvetések

Az ötlabda az egyik legfiatalabb sportág, ami csak Magyarországon létezik. Már 1996-ra kialakultak az elképzelések, milyen is lehet az a sportág, amelyben öt labdajátékot kell játszani egymás után, úgy, hogy minden sportban szerepelni kell minden résztvevőnek. Az alkotó sportágak az önmagukban is a legnépszerűbbnek számító labdajátékok: foci, kosárlabda, röplabda, tollaslabda és a tenisz vagy asztalitenisz. A hazai bajnokságban egész éves nevezési díjat kell befizetniük a csapatoknak, amely fejenként nagyjából 9000 forintra jön ki – ezért a pénzért minden héten egyszer lehet játszani.

Rögtön az elején kijelentem, hogy egészségi állapotom kisebb betegség következtében nem éppen a csúcstartomány felé haladt, tessék ezt figyelembe venni az elért eredményeknél!

Mivel másvalaki helyett ugrottam be, ezért barátságos mérkőzésnek neveztük a csatát, ezzel szemben a különböző pályákon vetésforgó-szerűen egymást váltó többi csapat első- vagy másodosztályú, véresen komoly bajnokikat vívott. "Sok-sok évvel ezelőtt egyetemisták kezdték el játszani, konkrétan a különböző karok csaptak össze komoly presztízsértékű derbiket játszva. Körbeállták a pályát a szurkolók, igazi meccshangulatot teremtettek" – így Peti a kezdeti szárnypróbálgatásokról.

Az ötlabda pontozása

Minden egyes sport győztese 100 meccspontot kap. A vesztes elért pontjainak arányában 0 és 99 meccspont között kaphat a következő szabály szerint: a vesztes pontjait el kell osztani a győztes pontjaival (kéttizedes pontosság kell), majd a kapott értéket meg kell szorozni 100-zal. Az így kapott érték lesz a keresett pontszám. Vagyis, ha egy kosármeccs eredménye 21-14 , a győztes 100, a vesztes 66 meccspontot kap, mert 14/21 = 0,66; 0,66x100 = 66. Teniszben és tollaslabdában összeadják az egyéni és páros eredményeket, és aztán következik a fenti számítás. A labdarúgás a fentiektől eltérően pontozandó. Bővebben erről a szövetség honlapján vagy Facebook-oldalán lehet olvasni.

22:05. Röplabda

Mire fotósunk befut, már beosztanak két társam mellé. Az egyik közülük, hála istennek a legmagasabb, Marci, aki amatőr szinten röplabdázik. Gyorsan megbeszéljük a taktikát (valahogy eljuttatjuk egyetlen profi kalapácsunk közelébe a labdát, aki megpróbálja azt lecsapni), és mire felocsúdok, már szerválhatok is.
Utoljára nyolcadikos osztálykiránduláson röpiztem a Balatonnál, szóval annak is örülök, hogy átszáll a labda a túlsó térfélre. Az alkaros nyitásfogadás megy nagyjából, a sáncolás nem, hiába éneklem magamban Szűcs Judith röplabdás himnuszát (Gyere, sáncolj, gyere, sáncolj még!). A mezőny legjobbja, Marci remek teljesítményének köszönhetően az első próbát győztesen behúzzuk! Örülök, mert viszonylag kevés kárt csináltam, és egyszer-kétszer sikerült jól kiszolgálnom a sztárunkat.

Érdekesebb szabályok

Nincs állásrend, csak a szervánál kell cserélni. A mérkőzés egy játszmából áll. Játékidő: 20 perc vagy 25 pont.

22:38. Tollaslabda

Peti szerint az először idetévedő ebben a versenyszámban a leginkább kiszolgáltatott, ha nem űzi rendszeresen. Ismét felelevenítem gyermekkoromat, mert hogy, hogy nem, szintén azon a bizonyos balcsis kiránduláson fogtam ilyen ütőt legutóbb a kezemben.
Tényleg tiszta nyaralásos hangulat van, már csak a hekk és a lángos hiányzik. Peti az ellenfelem. A mérkőzés igen hamar véget ér, meg is jegyzem, hogy nem illik így bánni egy beteggel. Előnye akad azért, már a második szám után csatakosra izzadva magam megszabadulok legalább a baciktól.

Érdekesebb szabályok

Három egyéni játszmát kell lejátszani. Minden labdamenet pontot ér. A játékosok felállási sorrendjét (elvileg az 1-es a legerősebb) a mérkőzés előtt a szervezőnek kell bediktálni, ezután változtatási lehetőség nincsen. Játékidő: 20 perc vagy 21 pont.

23:02. Labdarúgás

Hol bizonyítsak, ha nem itt? Az Uj Péter-hasonmás játékvezető kérdezi a csapatneveket, tájékoztatjuk, hogy csak baráti küzdelem következik – megy is rágyújtani. Ebben a versenyszámban nem arányosított az eredmény, vagyis nagy különbségű győzelemmel jól el lehet húzni a másiktól.
Megfogadtam, hogy az állapotomra való tekintettel visszafogottan játszom majd, de hát ez addig tart, míg el nem indul a labda. Az ellenfél szerez vezetést, ám legnemesebb testrészemmel amolyan pippoinzaghis góllal hamar egyenlítek. A hajtós, szaladós húszperces meccsen még háromszor betalálok, 5–3-as győzelemhez segítve a csapatomat. Fotósunk meg is jegyzi, hogy lám, ez jobban megy, mint a falmászás...

Érdekesebb szabályok

Kosárlabdapályán, jégkorong nagyságú (kb. 80x150 cm) kapuval kell játszani. Büntetőterület a 6,25-ös vonal és az alapvonal által határolt terület. Szögletrúgás van. Játékidő: 20 perc.

23:38. Asztalitenisz

A foci után talán a második versenyszám, amitől tisztes helytállást remélhetek. Meg is kapom a legjobbnak tartott embert, Lacit, direkt őt kértem.
Egy játszmát tolunk, klasszikus 21 pontig tartót, fejenként öt szervával. 2–2-ig semmi gond nincs, aztán hiába dicsérnek a többiek, hogy látszik az alapképzés a játékomon, ellenfelem további két (!) pontot engedélyez. Összeráncolt szemöldökkel gratulálok a miniinterjú előtt.

– Játszol valahol?
– Már nem, de korábban 12 évig versenyszerűen pingpongoztam.
– Milyen osztályban? NB I, NB II?
– BLASZ másodosztály.

Itt majdnem kiesik az ütő a kezemből. Saját bevallása szerint a magából úgy tíz százalékot kiadó Laci ezzel beárazza a 2009-es nyírbogdányi II. Arany Ászok kupán elért ezüstérmemet.

00:14. Kosárlabda

Fizikaliag, lelkileg egyaránt fáradt testem finoman szólva nem kívánja az utolsó erőpróbát, ahol megint szaladni kell legalább húsz percig. Az összesített eredményre pillantva kicsivel vezetünk, ami azt jelenti, hogy minimális különbségű vereség esetén is győztesen fejezhetjük be a küzdelmet. Ebből a kimenetelből az egyik valósul meg, a vereség. Két középtávoli kosarat sikerül elsüllyesztenem a gyűrűben, ami édeskevés, kikapunk. A játékvezető a mérkőzésünk barátságos mivolta ellenére kiemeli, mennyire odatettük magunkat. Még szép.

Érdekesebb szabályok

A streetball szabályainak megfelelően játsszák, azzal az eltéréssel, hogy minden ötödik csapat-személyi hiba után az ellenfél kap egy pontot. Játékidő: 20 perc vagy 25 pont.

00:38. Vége

Értékelés

  • Veszélyességi faktor: 0/10
  • Élvezhetőség: 9/10
  • Ár-érték arány: 10/10
  • Szórakoztatási ráta: 9/10
  • Sportélmény: 10/10

Az összesített eredmény 454–433. Nem ide. Szorosnak számít ez, mondják a többiek.

Az én fejemben az jár, hogy a doki mit fog másnap – vagyis aznap reggel.

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Pénisz, banáncsiga, uborka – Extrém kabalafigurák Amerikából

(Fotó: Pálfi Balázs)

És ezt olvastad már?
Meglepődsz, melyik játékosnak van a második legtöbb fejesgólja a 21. században