Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ezredfordulós nagy magyar bundaügyről már nem először beszél névvel és arccal az egykori Fradi- és Videoton-játékos Pomper Tibor. Most újabb részleteket mesélt el egy nagyon fontos interjúban a promotions.hu-nak.

Ennek a beszélgetésnek minden szavát könyvbe lehetne foglalni, és erre Pomper is ráeszmélt már. Szerinte a vele történt sztorikból alsó hangon egy kötet összejönne, úgy gondolta, miért ne vágjon bele. Szóval lesz bundakönyv is Pompertől, de előtte itt ez a tanulságos interjú.

Egyébiránt a készülőben lévő könyve kapcsán többen is előbukkantak a múltból:

Inkább jó tanácsnak véli, nem veszi fenyegetésnek, amúgy sem volt sosem az a beszari gyerek.

Ez a felütés nem is vonhat mást maga után, minthogy az ember kíváncsian olvassa végig Pomper Tibor emlékeit a 90-es évek vége, 2000-es éve eleje magyar focis viszonyairól. Nagyon sokat tud, de azért mindent nem.

Arra viszont tisztán, hogy ők, a focisták, a bundázó focisták áldozatok voltak, annak a rendszernek az áldozatai, amiben a klubtulajdonosok voltak a kiskirályok.

A probléma nem az alapbér volt, hanem hogy tetszőleges indokokkal állandóan levontak a bérünkből. Vagy azért, mert puha volt a labda, vagy mert elkéstél, vagy mert épp nem tetszett a játékod. A prémiumról ne is beszéljünk, mert az meg olyan volt, mint a Colombo felesége, sose látta senki.

Ezt még a REAC-os időkről mondta, de az egész sztori Fehérváron indult, ott kattant be Pomper, aki magát a világ legbecsületesebb focistájának tartotta – egészen eddig:

Ücsörögtem az öltözőben még jó két órát, és azt hiszem, ott valami elpattant bennem. Kiábrándultam ebből az egészből, amit magyar focinak hívunk. Azon morfondíroztam, hogy lehet az, hogy bizonyos emberek következmények nélkül megtehetnek ilyet olyanokkal, akik nem szolgáltak rá.

Ezek után Pomper mesélt pár érdekességet tulajokról, játékostársakról, akik benne voltak, de nem buktak le, Ligaelnökről. Tételesen néhány érdekesség:

  • Egy focista ugyanis soha nem heccből csal el egy meccset, hanem azért, mert belekényszerül.
  • Ez nem az edző vagy a szurkoló elleni szándékos merénylet, ezt felejtse el mindenki. Általában ezek a fentihez hasonló, nagy hatalmú futballelnökök váltották ki a játékosokból ezt a viselkedést a különféle gusztustalan intézkedéseikkel.”
  • Ezek az emberek sok esetben ma is a tűz közelében vannak, vagy ünneplik őket valahol. Pedig játékosokat, családokat tettek tönkre azzal, hogy anyagi csődbe vitték őket a felelőtlen döntéseikkel.
  • 1998-ban, amikor a Fradihoz kerültem, fél évig nem láttam pénzt. De nem csak én, a nagy sztárok sem.
  • Ne értsen félre senki: én erre az egészre nem vagyok büszke, és nem hőst akarok faragni magamból.
  • „Mikor jön már el végre annak az ideje, hogy azok a vezetők is arccal vállalják a következményeket, akik egy bizonyos pályára állították számtalan labdarúgónak az életét a felelőtlen viselkedésükkel?”
  • Az elnökről, aki elmeszelt minket (MLL), a volt csapattársai állították, hogy nem tudtak annyi gólt lőni elől, hogy ikszre ki tudják hozni a meccset, amikor ő védett...
  • Az úgynevezett bundaügyben 20-30 ember kapott ítéletet. Rajtuk kívül több mint 100 olyan játékost tudok, aki benne volt bundában, amit persze senki sem tud bizonyítani.

Mivel az interjú ilyen és ehhez hasonló sztorikkal van tele, illetve ezeknek a lélektanával, de beszél a magyar válogatottról, Dzsudzsák Balázsról és a kisfiáról is. Kötelező olvasmány azoknak, akik követték az ezredforduló magyar fociját. Nem beszélve a majdani Pomper-könyvről.

A Player korábban már összeszedte a gyanúba keveredett meccsek nagy részét:

(Fotó: promotions.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.