Vasárnap, azaz ma kezdődik az év második Grand Slam-tornája, az egyetlen salakpályás Grand Slam, a Roland Garros. Ki volt Roland Garros? Miért nevezték el róla az egyik legfontosabb teniszbajnokságot? Hogyan kaphatta egy világhírű verseny egy olyan emberről a nevét, akinek a teniszhez tulajdonképpen semmi köze nem volt? Most megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

A francia nyílt teniszbajnoksággal, azaz a Roland Garrosszal kapcsolatban legtöbbször egy másik név, Rafael Nadalé kerül szóba. Minden idők legtöbb Grand Slam-győzelmével rendelkező férfi teniszezőjének a párizsi torna messze a legeredményesebb versenye, és a 13 győzelme olyan rekord, amely nagyjából a megdönthetetlen csúcs kategóriája. Nadal egy olyan bajnokságnak a rekordere, amely egy olyan személyről kapta a nevét, akinek semmi köze nem volt a teniszhez, azonban más területen annyira meghatározó volt, hogy róla nevezték el a franciák nyílt teniszbajnokságát.

Az ember, aki elsőként átrepülte a Földközi-tengert

Elérkeztünk a Ki volt Roland Garros kérdéshez? Erre a rövid, egyszavas válasz az, hogy egy pilóta. A története azonban sokkal erősebb és inspirálóbb annál, hogy egyetlen szóval elintézzük a kérdést.

A 19. század végén született Roland Garrost apja még gyerekként Párizsba küldte tanulni, majd 12 évesen Marseille-be került a fiú. Teljesen egyedül utazott a kikötővárosba, és ezt követően már önállósült. Leérettségizett, majd felvették a HEC-re, amely napjainkban Európa egyik legjobb üzleti iskolájának számít.

A fiatal Garros előbb lediplomázott, majd az autóiparban kezdett el dolgozni, nem sokkal később azonban már az akkor még gyerekcipőben járó repülés iránt kezdett el érdeklődni. 1910-ben megvette az első gépét, a legolcsóbb sportrepülőnek számító Santos-Dumont Demoiselle-t. Mivel akkoriban a pilótaképzés fogalma még nem igazán létezett, így autodidakta módon megtanult repülni. Az új karrierje viszonylag hamar beindult, ehhez pedig párosult egy komoly vakmerőség és kalandvágy is, így próbálta feszegetni a határait. Különböző versenyeken indult, 1912. szeptemberében pedig 5000 méteres rekordmagasságot ért el a gépével.

A repülés szempontjából a legnagyobb tettét 1913. szeptember 23-án érte el, amikor Morane-Saulnier gépén elsőként repülte át a Földközi-tengert.

A 730 kilométeres utat majdnem nyolc óra alatt tette meg, 2500 méter magasan repült és 500 kilométert utazott nyílt víz felett. 250 liter benzinnel indult neki az útnak, amikor leszállt mindössze öt liter üzemanyag volt a tartályában.

Roland Garros

Az I. világháború kitörése után rögtön jelentkezett a seregbe. A gépét géppuskával szerelte fel, amely a légcsavarokon keresztül tudott tüzelni. A módszere teljesen forradalmi volt, megelőzte a korát. A háborúban összesen három német gépet lőtt le, 1918-ban azonban elfogták, miután üzemanyag miatt egy németek által megszállt területen kényszerült leszállni. Fogolytáborba került, ahonnan rövid időn belül sikerült megszöknie. Az egészsége azonban megromlott, a látása sokat gyengült, így titokban szemüveget készített magának. Azt tanácsolták neki, hogy vonuljon vissza, ő azonban tovább harcolt. Nem sokkal később repülés közben vesztette életét, miután felrobbant a gépe. Franciaországban háborús hősként és a repülés egyik úttörőjeként tekintenek rá a mai napig.

Miért nevezték el róla a legfontosabb francia tenisztornát?

Inspiráló és különleges Roland Garros története, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy háborús hősnek mi köze van a teniszhez? Főleg úgy, hogy Garrosnak a tenisszel soha nem volt kapcsolata, és a sporttal is mindössze annyi, hogy néha futballozott.

A franciák legrégebbi teniszversenyét 1891 óta rendezik meg, és az első három évtizedben a Racing Club de France és a Stade Français füves pályáin tartották a versenyt. A salakpályát 1928-ban hozták létre a Davis-kupa miatt, ennek a neve már Roland Garros volt. Ez a Stade Francais akkori elnökének, Émile Lesueur-nek volt köszönhető, aki Roland Garrosszal osztálytárs volt, és úgy gondolta, korábbi barátja megérdemli, hogy róla nevezzék el az új teniszarénát. Ezt követően erre a helyszínre költözött a francia nyílt teniszbajnokság, ami azóta sem változott, ahogy a torna neve sem.

A Roland Garros legnagyobb arénája, a Philippe-Chatrier pálya

Roland Garrosról tehát halála után tíz évvel neveztek el egy olyan tenisztornát, ami azóta az egyik legfontosabb versennyé nőtte ki magát. Miközben ő nem a teniszben, hanem a repülésben volt korszakos személyiség, és az I. világháborúban a franciák egyik háborús hőseként vesztette életét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images; via)

És ezt olvastad már?
A vb legnagyobb dupla védése és Lewandowski gólja is kellett a lengyel győzelemhez
.