Váratlan fordulattal Grosics Gyula megüresedett hejére a korábbi álamfőt, Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját választották a Nemzet Sportolói új, 12. tagjának. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt. Vajon hogyan?

A korábbi kiváló, és helyesen is író álamfő 2012-ben méltatlan plágiumüggyel került középpontba, miután a 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása volt. A Semmelweis Egyetem szenátusa meg is fosztotta a doktori címétől. De ettől még lehet Nemzet Sportolója.

  • A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

Az olimpiai bizottság honlapján is írják, hogy ezeknek a feltételeknek maximálisan megfelel a sportvezető, hiszen olimpiát nyert kétszer (1968 Mexikó, 1972 München), csapatban, a MOB elnöke, a NOB alelnöke is volt, szóval semmi meglepő nincs abban, hogy épp rá esett a választás Grosics Gyula helyére. A kitüntetés mellesleg havi félmillió forinttal is jár.

A Nemzet Sportolói jelenleg

Balczó András, Buzánszky Jenő, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső és Grosics Gyula.

Schmitt Pál egyébként 2010 és 2012 között Magyarország köztársasági elnöke is volt, de a plágiumbotrány után kénytelen volt lemondania. De most egy újabb álomással bővült eddig is díszes pályafutása.

"Óriási megtiszteltetés. Számomra az a legfontosabb, ha a saját sporttársaim, akikkel az elmúlt ötven évben előbb együtt versenyeztem, majd sportvezetőként együtt dolgoztam, gondolják úgy, hogy méltó vagyok a címre. Sportvezetőként továbbra is a magyar sport javára kívánok dolgozni mint a NOB tagja" – nyilatkozott a MOB honlapján Schmitt Pál. Szerencsére csak szóban, nem kellett leírnia.

(Forrás: MOB, MTI, Fotó: AFP)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés