Ha ezeket a sorokat ágyban fekve, bedugult orral, fájó fejjel olvasod, akkor te is benyeltél valami téli kórokozót. Mit tegyél?

Mitől lettem beteg?

Ha a nátha valóban csak valami egyszerű vírusfertőzés következtében tört ki, és az orrfolyáson, rossz közérzeten kívül más tüneted nincs, akkor felesleges orvoshoz fordulni vele, csak akkor menj a rendelőbe, ha táppénzre vagy igazolásra van szükséged. Gyógyszer nem létezik a náthára, az antibiotikum kifejezetten káros ilyenkor, nincs mese, meg kell várnod, amíg a szervezeted legyőzi a vírust. Amit tenni tudsz: maradj otthon, ne fertőzd meg a kollégáidat!

Ha otthon vagy, pihenj! Remek alkalom ez az idő az extra alvásra és az ágyban való internetezésre, tévézésre. Igyál nagyon sok (napi akár három–négy liter) folyadékot, de ne kávét vagy cukros üdítőket! A legjobb a zöldség- vagy gyümölcslé, tea, víz. A folyadékfogyasztásba beleszámít a leves is. Nemcsak a gyógyuláshoz, de már a betegség megelőzéséhez is ajánlják télen a csirkehúslevest, csökkenti a torok gyulladását, enyhíti a köhögést. A sovány csirkehúsban sok fehérje van, ez pedig biztosítja az immunsejtek gyors regenerációját. Nem véletlenül főznek ilyenkor a nagyik húslevest, az ő jó tapasztalataikat a biokémikusok mostanában igazolták vissza. Az élelmiszerek közül a torma és a méz segíthet még a gyógyulásban.

Ha gyógyszerrel szeretnéd csillapítani a tüneteidet, figyelj oda, hogy az orvosságok nevei ugyan különbözőek, de a hatóanyaguk gyakran egyforma. Ez azért nagyon fontos, mert vannak hatóanyagok, melyekből ha az ajánlottnál többet veszel be, akkor mérgezést kapsz. Rámehet a májad is. Tehát a gyógyszerek neve után a hatóanyag nevét is olvasd el! A forró italporokban általában ugyanolyan hatóanyag van, mint a láz- és fájdalomcsillapítókban – beszélj a gyógyszerésszel, ha bizonytalan vagy, hogy miből mennyit vehetsz be. Ártani biztosan nem árt, sokaknak pedig nagyon jó tapasztalatai vannak a nagy dózisú C-vitaminnal kapcsolatban – 2000 mg is nyugodtan elfogyhat ilyenkor naponta.

Sokaknak bevált módszer, bár orvosilag nem tudták igazolni a hatásosságát: ez a kalapkúra. Lényege, hogy este, lefekvés előtt forralt bort kell inni, annyit, hogy az ember legalábbis becsiccsentsen – a kalapkúra elnevezés arra utal, hogy az ágy végében lévő kalapból kettőt kell látni, de azért ezt nagyon nem ajánljuk. A kezelés hatására erős izzadás kezdődik, jól be kell takarózni, és aludni reggelig – állítólag jobb közérzettel ébred az ember.

Tünetek, ha baj van

Feltétlenül orvoshoz kell menni vagy orvost kell hívni, ha kiugróan magas lesz a lázad – ez tartósan 39–39,5 fokot jelent. Akkor is beszélj orvossal, ha a lázcsillapító nem viszi le a lázadat, illetve ha kiütések jelennek meg rajtad, ha mellkasi fájdalom jelentkezik, ha véres váladékot köhögsz fel.

Akár mentőt is hívni lehet, ha a légzésszám hirtelen megnő, ha a légzés felületessé válik, ha kifejezetten nehezedre esik lélegezni szájon át, vagy családtagjaid szerint ijesztő állapotba kerülsz (például fulladsz, elájulsz).

A nátha után is előfordulhat, de influenza következtében még jellemzőbb, hogy úgynevezett másodlagos fertőzés alakul ki: a vírusok után baktériumok is befészkelik magukat a szervezetbe. Ilyenkor szokott az lenni, hogy már épp kezdesz jobban lenni, a közérzeted normalizálódik, aztán egyszer csak újra rosszabbul leszel, megint jön a láz, köhögés. Ilyenkor érdemes orvoshoz menni, nem tanácsos lábon kihordani egy gyulladást. Ebben az esetben az orvos rendes gyógyszert, például antibiotikumot írhat fel – ezt be kell szedni, végig, ahogy az orvos előírja, különben a bacik újult erővel támadnak.

Influenza – miben más, miért veszélyesebb?

Ha a betegség azzal kezdődik, hogy hirtelen, néhány óra alatt teljesen lerobbansz, úgy érzed, mintha átment volna rajtad egy úthenger, fej- és végtagfájdalmaid, esetleg magas lázad van, akkor nagy eséllyel influenzás vagy.

Influenzásan az ember nem igazán tud dolgozni, és nem is tanácsos. Húz az ágy – és élj is a lehetőséggel, aludj; öt–hét rossz napra számíthatsz, az is előfordulhat, hogy csak pisilni leszel képes felkelni az ágyból. Alkalmazd a náthánál taglalt tanácsokat – kivéve a kalapkúrát, az ilyenkor tovább terheli a szervezetet. Ami miatt az influenza veszélyes lehet a betegesebb, esetleg legyengült immunrendszerű vagy idősebb emberek számára, az éppen a magas láz. Amint a láz felmegy 40 fokra (és ez influenzánál előfordul), akkor megnégyszereződik (!) a szervezet energiaigénye, hogy működtetni tudja a létfontosságú szerveket, a keringést. Ezt nem szokták bírni a betegesebb emberek, az idősek és a kisgyerekek – ez akár közvetlenül is halált okozhat.

Itt az influenzaszezon!

Elkezdődött az influenzaszezon Európában – adta hírül az ÁNTSZ már december közepén. Az év végén már 14 európai államból jelentettek kisebb, egymástól elszigetelt influenzajárványokat, Angliában pedig helyi járványok is kialakultak. Statisztikai adatok szerint évente az európai lakosság átlagosan tíz százaléka megfertőződik, és több százezer ember szorul kórházi ellátásra az influenzával összefüggésbe hozható megbetegedések miatt. Magyarországon a járvány általában tíz hétig tart.

Néha előfordul az is, hogy a vírus közvetlenül a tüdőt támadja meg, és órák alatt (!) belehal egy akár teljesen egészséges ember abba, hogy megszűnik a légzőfelület a tüdejében, mert a vírus leborotválja azt.

A harmadik veszélyforrás, hogy az influenza után gyakoribbak a szövődmények. Dr. Berencsi György virológus ezt így mesélte el: "a nyálkahártya felszínén (a tüdőben is ez van) mindig lézeng néhány baktérium. Ám ezek nem képesek bejutni a véráramba, mert nem tudják a nyálkahártyát megnyitni. Ám az influenzavírus igen! Szinte konzervnyitóként csinál utat a baktériumoknak. Így alakul ki aztán a szervezetben akár több helyen is komoly góc: tüdő-, szívizom- vagy agyvelőgyulladás. Az influenza esetenként akár halálhoz is vezethet, és bár leginkább idősebb, betegebb emberek halnak bele, de az elmúlt években egészséges fiatal férfiak, egészséges gyermekek és várandós nők is haltak meg influenza miatt."

Ha még nem kértél oltást ellene, szánj rá egy kis időt, és kérj! Vannak szerte az országban oltóközpontok, és a háziorvosod is felírja, beadja a vakcinát. Legfeljebb ötezer forintodba kerül az oltás a beadással együtt. Ez olcsóbb, mintha kiesnél a munkából (ami ugye a pénztárcádat is megterheli) és/vagy betegség esetén a patikából kénytelen vagy gyógyszert venni (ezt aligha úszod meg öt–nyolc ezer forint alatt).

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Mérj megelőző csapást az influenzára! – Hightech védekezés a vírusok ellen

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés