Ugyan Liu Shaoang révén nyert egy érmet a magyar rövidpályás korcsolyacsapat a férfi 1000 méteren, ám nehéz úgy örülni, hogy Liu Shaolin Sándort az élről zárták ki – meglehetősen véleményes körülmények között. Az utánpótlás-válogatott vezetőedzőjét, Szabó Krisztiánt kérdeztük az esetről.

Mi egyelőre eléggé csalódottak vagyunk, noha jött egy érem, ám azok után nem könnyű örülni, hogy Sanyi pengéje haladt át először a célvonalon. Te hogy érzed magad így nem sokkal a döntő után?

Szomorú vagyok a döntő miatt, az meg külön zavar, hogy a bíráskodás nem méltó az olimpiához. Normál esetben hatalmas siker egy olimpiai bronz, de ilyen körülmények között senki sem tud igazán örülni neki. Abban biztos vagyok, hogy Ádó (Liu Shaoang – szerk.) sem. Annak lehet örülni, ha végigfutod a pályát és célba érsz dobogós helyen, de ha szerencséd van, annak azért kevésbé. És ez még szerencsének sem igazán mondható, hiszen a tesójától vették el az aranyat.

Mi történt pontosan? Merthogy nehéz megérteni, miért kapott sárgát Liu Shaolin, miért zárták ki, és mondjuk a győztes kínait miért nem. Mire jár sárga lap?

Ha egy futamon belül kétszer szabálytalankodsz, akkor az sárga lap, kizárással jár, nincs is helyezésed, ha csak egyszer szabálytalankodsz, a futam végére sorolnak, ebben az esetben ötödik lett volna Sanyi.

Az első szabálytalanság az volt, amikor az élre állt az egyenes végén, akkor picit valóban kitolta a kínait – belülről kifelé kilökte, hivatalosan. Ez egy olyan határeset, ami ugyan megítélhető, de annyira jelentéktelen, hogy az esetek 80 százalékában semmit nem ítélnek erre. De szabály szerint ez még fújható volt.

A második pedig értelemszerűen a célbaérkezésnél volt. Ott mindkét koris rángatta a másikat karral, de az egyértelmű, hogy a kínai húzott először, de sajnos Sanyi is belenyúlt. De ebben a szituációban kétféle döntést hozhatott volna a vezetőbíró: vagy mindkettőt ki kellett volna zárni, vagy egyiknek sem kellett volna adni semmit.

Ha ez sárga volt Sanyinál, akkor a kínait is ki kellett volna zárni.

Úgy gondolom, hogy ha a kínai nyert volna, akkor a bíró nem is nyúlt volna a futamhoz, így viszont visszanézte és ebből lett a sárga. Mindenképpen nagyon kétséges ítélet.

Volt ilyen a mixdöntőben is...

Igen, a mixváltónál sem zárták ki a kínaiakat, holott kétszer is lehetett, sőt kellett volna: először is nem váltották le egymást az előfutamban az egyik váltásnál, ott az volt az indok, hogy az oroszok akadályozták őket, de ilyen a szabálykönyvben sehol sincs, csak úgy lehet továbbmenni, ha leváltja egymást a két versenyző. Eleve nem kellett volna Kínának döntőbe jutni.

Aztán a döntőben a rajtnál kiugrott a kínai lány, ami miatt újra kellett volna indítani a futamot. Ez később megtörtént, de nem emiatt, hanem az esés miatt. Majd az újraindítás után a kínai bevágott a többi versenyző elé és kitette a kezét. Ez az ún. arm block, ami szintén kizárással járna.

Hiába volt angol a főbíró, nagyon érződik a hazai pálya – ennyire nem szabadna lejtenie a jégnek.

Mennyire nehéz az, amikor három kínai ellen kell versenyezni?

Már az első indítás után látszott, hogy az volt a taktikája a kínaiaknak, hogy az egyik versenyző rááll Sanyira.

Egyértelmű céljuk volt, hogy a két magyart szétválasszák.

Ez önmagában nem szabálytalan, ha mindezt tiszta eszközökkel teszik. De hát ugye hárman voltak kettő ellen, így persze könnyebb.

Nálunk is volt hasonló stratégia?

Hasonló. De nálunk nem a másik kiütése, feltartása a cél, hanem egymás segítése, a pálya védése. Ádó helyet nyit Sanyinak és tartja a pályát. A kínaiak viszont egyértelműen nézték a mieinket és nem engedték el. De nézzünk előre, a többi távon is éremesélyesek vagyunk, mert kirobbanó formában vannak a srácok!

Közben a magyar csapat megóvta a döntőt:

Megóvja a magyar csapat Liu Shaolin Sándor döntőjét

Nem várnak tőle nagy eredményt, de meg kell védeni a versenyzőt.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Ronaldót megint Messivel hergelték, furcsa, ágyéktáji mutogatással reagált

Szoboszlai Aranylabdát fog nyerni – állítja a Football Manager

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés