Két perc alatt duplázott a válogatott csapatkapitánya, veretlenül, csoportelsőként jutott ki a 2024-es Európa-bajnokságra Magyarország.

A magyar válogatott csütörtökön Szófiában a 97. percben egy öngóllal szerzett pontot, így már biztos Eb-résztvevőként fogadta hazai pályán a selejtező utolsó fordulójában Montenegró válogatottját. A továbbjutás tehát már zsebben volt, tétje azonban így is volt a meccsnek: Marco Rossi csapatának legalább egy pontra volt szüksége ahhoz, hogy csoportelsőként zárja az Eb-selejtezőt, és így kedvezőbb helyzetben várja a decemberi Eb-sorsolást. Montenegrónak sem volt tétnélküli a meccs, egy esetleges szerb-vereséggel még a vendégek is továbbjuthattak.

Kezdőcsapatok

Magyarország: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag – Ádám

Montenegró: Mijatovic – Rubezic, Szavic, Vujacic – Vesovic, M. Jankovic, Kuc, Camaj, A. Vukcsevic – Oszmajic, Jovetic

Bulgária ellen sem játszott jól a válogatott, és ez a Montenegró elleni első félidőben sem volt másképp. Helyzet alig volt mindkét oldalon, sárga lap annál több (öt), a 36. percben aztán az első kaput eltaláló lövésükkel a montenegróiak megszerezték a vezetést, Rubezic volt a gólszerző.

Rubezic fejesgólja – videóért kattints ide.

A második félidőben beállt Kalmár és Nego, veszélyesebben kezdte a második 45 percet a hazai csapat, de a 67. percig nem jött gól. A 67. percben és egy perccel később azonban igen, Szoboszlai Dominik két perc alatt duplázott, bizonyította, hogy vezére a válogatottnak. Előbb egy gyönyörű szóló után talált be, majd egy Ádámmal történő kényszerítő után rúgta a második gólját.

Szoboszlai Dominik első gólja:

Majd egy perccel később a második:

A másik meccsen közben Bulgária fordított a szerbek ellen, így Montenegrónak nagyon kellett mennie a győzelemért. Több ziccere is volt a vendégeknek, de Dibusz Dénes szenzációs védéseket mutatott be. A hosszabbításban jött még egy hazai gól, Szoboszlai kipattanó szabadrúgása után Nagy Ádám talált be.

A magyar válogatott 3–1-re verte Montenegrót hazai pályán, veretlenül, csoportelsőként jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra.

A másik meccsen végül 2–2-t játszott Szerbia és Bulgária. A csoportot 18 ponttal Magyarország nyerte meg, Szerbia 14 ponttal a második helyen kijutott az Eb-re, Montenegró 11 ponttal zárta a selejtezőt.

A 2024-es Európa-bajnokság sorsolását december 2-án tartják, Magyarország a második kalapból várja a csoportkör sorsolását.

Eb-selejtező, G-csoport, 10. forduló

Magyarország–Montenegró 3–1 (0–1)

Történelmet írt az Eb-kvalifikációval a magyar válogatott

Évtizedekig nem sikerült, mára már majdnem természetes, hogy részt vesz a kontinenstornán Magyarország.

(Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában