Ha valakinek, akkor neki sikerülhet.

Szőnyi Ferencet talán senkinek nem kell bemutatni, ő az a komáromi világbajnok ultratriatlonista, aki hihetetlen távokat teljesít, ráadásul a legextrémebb körülmények között*.

* A most 55 éves komáromi sportoló két egymást követő évben is megnyerte a világ legkeményebb ultrafutó versenyének tartott The Hell Race, ahol az ötnapos futóverseny során 480 kilométert kell megtenni az indiai Himalája hágóin, ahol akár egy napon belül 40 fokos hőingás sem ritka.

A Racemachine – merthogy ez a beceneve* – pedig idén sem fog pihenni, és minden eddiginél nagyobb dologra készül, ugyanis októberben elindul az idei év csúcsversenyén, a mexikói Leonban megrendezésre kerülő Decaultratri World Cupon, hogy ne csak simán megnyerje a 20x Ironmant, de meg is döntse annak 1998-ban felállított 437:21:40-es világcsúcsát.

A 20x Ironmanből, és 437:21:40-es időből sejtheted, hogy itt nem egy sima Ironmanről van van szó, itt ugyanis 76 km-et kell úszni, 3 600 km-et kerékpározni és 844 km-et futni maximum 28 nap alatt – még leírni is szörnyű.

2010-ben egyébként már megnyerte ezt a versenyt, ha sikerülne ismét célba érnie, akkor egyedüli sportoló lesz a világon, aki kétszer is teljesített 20x Ironmant

A Racemachine becenevének története: „2008-ban Mexikóban indultam egy 10x Ironman versenyen, ahol végig kerülgettük egymást a versenyzőkkel. Nagyon gyatrán úsztam, aztán ahogy azt túléltem, elkezdtem kerékpározni, ott már nagyon kemény voltam. A futópályára leérve láttam, hogy már csak 3-4 ember van versenyben és kvázi menekültek előlem. Egy német versenyző, Marcel Nico Heinig mondta rám, hogy »Te egy gép vagy!«, mivel éjjel, nappal, hajnalban is futottam, nekik ez teljesen szokatlan volt. Akkor, a versenyzői pályafutásom elején, még kicsit tudatlan is voltam, ma már másképp osztanám be az időmet és az erőmet.”

(Forrás: BioTech USA, fotó: Szőnyi Ferenc)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Nem jutott ki az olimpiára a magyar súlyemelő, mert nem emelhetett nehezet

A magyar külügyminiszter szerint az orosz sportolóknak a párizsi olimpián lenne a helyük

További cikkeink a témában