“Nálunk nincsen lábnap, karnap, és társai.” Létezik egy innovatív funkcionális edzésmódszer, amely kifejezetten az ülőmunkából adódó problémákra jelent megoldást.

A modern életformával járó kihívásokat – úgymint stressz, rengeteg ülés és görnyedés, mozgáshiány, rossz táplálkozás – eltérő mértékben kezeljük. Jellemző ránk, hogy a stresszt például alkoholba folytjuk, de top 3-ban vagyunk, ha szív- és érrendszeri betegségekről van szó.

Rengeteg trendi edzésforma kínál megoldást a stressz levezetésére, a túlsúly okozta problémákra, vagy épp az izomtömeg-növelésre – ám egyik sem rendelkezik olyan széles eszköztárral, amelyik az ülő életmóddal is fel venné a harcot. Márpedig 250 monitor előtt eltöltött munkanap igencsak megterheli a szervezetet.

A TacFit (Taktikai Fitnesz) célja, hogy kihozza a testünkből az adott napi maximumot, életmódunk és erőnléti szintünknek megfelelően.

Nálunk nincsen lábnap, karnap, és társai – mondja némi éllel Solymosi Gergely, TacFit-instruktor. Ez az edzésmódszer az egész testet kezeli: az agy-izom, ideg-izom kapcsolat és a légzéskontroll nem jelenik meg máshol.

Az ülő életmódnak köszönhetően az ízületek mozgástartománya csökken, az izmok pedig visszafejlődnek, ami azt eredményezi, hogy elkopik a porc, majd elkezd fájni a térd, a vállak, kialakul a teniszkönyök, stb.

A CrossFittel ellentétben a TacFitnél a bemelegítéskor ezeket az életmódból adódó mobilizációs problémákat kezeljük, amely jobban rávezeti az embert az edzésmunkára.

A TacFit egy harcművészeti alapokkal rendelkező edzésmódszer, mely 6 féle protokollt tartalmaz, és számtalan gyakorlatból épül fel. Az erő- és állóképesség edzések ciklikusan váltakoznak és a teljes testet átmozgatják. Ezen kívül minden gyakorlatnak vannak nehezített és könnyített változatai.

Ez azt jelenti, hogy aki feláll az irodai székből és először jön le az edzésre, ő is ugyanolyan sikerrel tudja gyakorolni a TacFitet, mint aki egész életében sportolt – árulja el Polgár Viktor, TacFit-instruktor. Szerencsére a TacFitben nem kell több sorozatot, nehezebb súlyokkal belenyomnod, hogy sikerélményed legyen. Ráadásul, ha kimarad egy alkalom, ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad.

Változatos gyakorlatok, változatos eszköztár

A kettlebelltől kezdve a medicinlabdán át a clubbellig és a gyűrűig széles eszközpalettát használ a TacFit.

Durva ízületi terhelést kapsz, amikor beesel nyolc óra munka után és a saját testsúlyoddal kell a nyakadban guggolnod – világosít fel Gergely. Ez a rendszer vigyáz rád és egészségesen próbál tartani, ami egyedülálló a mai edzésformák között. Az nem normális, ha az edzéstől megfájdul a vállad, vagy a derekad, az a normális, ha jobban érzed magad. A kis csoportos munka, a jó közösség és a nevetés pedig csak hozzátesz.

A szakemberek szerint azokat az elemeket, amiket edzésen elsajátítunk, be tudjuk építeni a hétköznapjainkba is. “Otthon, Netflixezés közben, vagy a munkahelyen végezzünk el pár gyakorlatot és már boldogabban fekszünk le, tudván, hogy aznap is tettünk magunkért.”

A TacFittel az ülés miatt megrövidült ízületi tartományokat visszaállítjuk egészséges szintre, az elgyengült izmokat pedig megerősítjük. Ez az edzés olyan eszközpalettát ad az ember kezébe, amivel képes lesz a mindennapokban egészségesebben élni.

És ezt olvastad már?
Óriási zsákolást mutatott be a Boston kosarasa a főcsoportdöntőben