Tyson Fury előző hétvégén kiütéssel védte meg a WBC nehézsúlyú világbajnoki címét. Már a meccs előtt is beszélt arról, hogy visszavonul, és a meccset követően is erre utalt. Most ezt újra megerősítette. Eközben azonban képben van egy másik meccs. Mi történik pontosan?

Tyson Fury szombat éjjel a Wembley Stadionban 90 ezer néző előtt a 6. menetben egy felütéssel kiütötte Dilian Whyte-ot, ezzel megőrizte a veretlenségét és megvédte a világbajnoki címét.

Fury ezt követően azt mondta, ennyi volt, befejezi, visszavonul. Most pedig újra erről beszélt Piers Morgannek.

„A pletyka igaz, végeztem, visszavonultam. Egészséges és boldog vagyok. Van egy gyönyörű feleségem, hat gyermekem és elég pénzem. Mi másra lenne szükségem?

A boksz egy veszélyes sport, szombaton is láthattuk, hogy elég egyetlen ütés. Egy ütés és nem biztos, hogy felállsz utána a padlóról.”

Világos beszéd volt ez Furytól, aki korábban azt is elmondta, hogy a feleségének megígérte, hogy most már tényleg visszavonul.

De akkor mégis miért nem lehet ezt teljes mértékben elhinni?

Egyrészt mert Tyson Fury egy óriási showman, már korábban is mondott olyat, hogy befejezi a karrierjét. Másrészt – és ez a fontosabb –

a szombati meccse után behívta a ringbe Francis Ngannout, a UFC nehézsúlyú világbajnokát, és arról beszélt, hogy ők ketten mindenképp fognak egymás ellen meccselni.

A boksz vs. MMA téma a szurkolókat évek óta megmozgatja, láthattuk ezt Floyd Mayweather és Connor McGregor meccsénél is. Fury és Ngannou helyzete azonban ennél összetettebb, főleg a UFC-bajnok miatt.

Francis Ngannou januárban megvédte a világbajnoki címét, de már a címvédése előtt ismert volt, hogy elképzelhető, ez lesz az utolsó meccse a világ legnagyobb MMA-szervezeténél. A kameruni világbajnok szerződésének utolsó bunyója volt a legutóbbi, és azóta sem egyezett meg a UFC-vel a folytatásról. Ha ez nem történik meg az év végéig, akkor a szerződése értelmében szabadügynök lesz, vagyis távozhat a promóciótól. Ngannou esetében nem feltétlen a pénz a probléma, hanem az, hogy ő mindenképp bokszolni akar. Gyerekkori álma a boksz, és egy olyan szerződést szeretne kötni, ami lehetővé tesz számára egy Tyson Fury elleni meccset, majd ezt követően ismét a UFC-ben és MMA-ban folytatná a karrierjét. Dana White UFC-elnök azonban ebbe nem feltétlen akar belemenni, ennek több oka is van, az egyik az, hogy a UFC úgy építi fel a versenyzőit, hogy sztárokat neveljen ki, de ezeket kontrollálni is tudja. Conor McGregor esete pedig megmutatta, hogy milyen az, ha egy UFC-bunyós ismertebb, népszerűbb lesz, mint maga a szervezet.

Visszatérve Tyson Furyra. Már többször lenyilatkozta, hogy meg akar küzdeni Ngannouval, a szombati címvédése után arra utalt, hogy valószínűleg jövőre jöhet a kettejük meccse. De akkor mégis hogyan mondhatta azt, hogy visszavonult?

Tyson Fury KO-ja Whyte ellen

A Fury–Ngannou a pletykák szerint nem egy klasszikus bokszmeccs lenne, hanem egy még nem nem teljesen ismert szabályrendszerű bunyó. Elképzelhető, hogy MMA-kesztyűkben harcolnának, és az is, hogy rúgások, könyökösök is megengedettek lennének, ezzel próbálva némiképp kiegyenlíteni az esélyeket. Mert sima bokszmeccsen óriási előnye lenne az angolnak.

Ha valóban igaz, hogy egy egyedi szabályrendszerben kerül megrendezésre a Fury–Ngannou, akkor a Cigánykirály becenevű angol nyugodtan mondhatná, hogy oké, ő tényleg visszavonult, de csak a profi boksztól.

Több MMA- és bokszszakértő szerint is óriási pénz lehet ebben a meccsben, teljesen reális, hogy mindkét versenyző 100–100 millió dollár körüli összeget tehetne zsebre,

és ez azért óriási motivációs tényező még annak a Furynak is, aki a legutóbbi meccsén kábé 35 millió dollárt keresett, és már összeverekedett annyit karrierje során, hogy minden bizonnyal soha nem lesznek anyagi gondjai.

A UFC nehézsúlyú világbajnoka, Francis Ngannou

Egy másik opció Tyson Fury számára nyilvánvalóan a nehézsúlyú boksz. Mert hiába tartják a világ legjobb nehézsúlyújának, hiába veretlen és világbajnok, de még mindig van legalább két olyan meccs, ami komoly érdeklődést generálna, és Fury számára is kihívás lenne.

Az egyik a jelenleg a többi meghatározó övet birtokoló Olekszandr Uszik elleni.

Voltak olyan hírek pár hónappal ezelőtt, hogy a címegyesítő bunyóról tárgyaltak, de végül Fury Whyte ellen lépett szorítóba, Uszik karrierje pedig egy időre háttérbe szorult az orosz–ukrán háború miatt. Az ukrán bunyós legközelebb Anthony Joshuának ad visszavágót, még pontos dátuma nincs annak a meccsnek, de a pletykák szerint valamikor nyáron jöhet.

A másik potenciális gigameccs Fury számára az Anthony Joshua elleni derbi.

Talán a szurkolók erre lennének a leginkább kíváncsiak. Tárgyalások voltak a két bokszoló menedzsmentje között, de ezek félbeszakadtak, Joshua pedig kikapott Usziktól. A Fury–Joshua létrejöttéhez leginkább arra lenne szükség, hogy Anthony Joshua visszaszerezze a világbajnoki címeit, mert akkor a két angol vitathatatlan címegyesítő meccsen találkozhatna, ami az angol boksz történetének legnagyobb eseménye lenne.

Tyson Fury tehát azt mondta, hogy visszavonult. Lehetséges, hogy így gondolja, elképzelhető, hogy többet már nem látjuk bokszringben, de azon sem kell majd meglepődni néhány hónap múlva, ha Franncis Ngannou ellen fog egy most még nem ismert szabályrendszerben megrendezésre kerülő meccsen pofonokat osztani, vagy később még bokszolni is fog. Az esetében mindig benne van a kiszámíthatatlanság, a meglepetésfaktor, és részben ezért is mozgatja meg a nézőket, ezért is imádják őt a rajongók.

Fury sztorijáról a Wilder elleni harmadik meccs előtt írtunk:

Akinek a vérében van a bunyó – A Cigánykirály filmbeillő sztorija

Tyson Fury volt karrierje során nagyon fent és nagyon lent is. Az ő nem mindennapi történetét mutatjuk be.

A UFC-bajnok Franncis Ngannou történetéről pedig ebben a cikkben:

26 évesen hajléktalan volt, ma ő a legfélelmetesebb bunyós – A Predator sztorija

Bemutatjuk az Ngannou-sztorit, amely sokak számára lehet inspiráló.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Stankovic annyira le akart lépni a Fraditól, hogy saját zsebből vásárolta ki magát

Számtalan sztár kimaradt Anglia bő Eb-keretéből

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés