Gazdasági, politikai és hatalmi harcok a csúcsfociban.

Tizenkét európai futballklub megállapodott abban, hogy kilépne az UEFA égisze alól és megalapítják a Szuperligát.

Hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham), három spanyol (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Inter, Juventus) csapat állt össze, német és francia részről nem volt erre igény.

Az UEFA, a FIFA és a nemzeti szövetségek azonnal reagáltak rá, röviden: mindenki el lesz tiltva mindenhonnan.

Az UEFA villámgyorsan kiadott egy hivatalos nyilatkozatot:

Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A tudomására jutott, hogy néhány angol, spanyol és olasz klub egy zárt, úgynevezett Szuperliga létrehozását tervezi bejelenteni.

Ha ez megtörténne, akkor mi – az UEFA, az FA, az RFEF, a FIGC, a Premier League, a LaLiga és a Serie A, de a FIFA és valamennyi tagszövetségünk is – egységesen azon leszünk, hogy megállítsuk ezt a cinikus tervet, amely néhány klub önös érdekén alapul egy olyan időszakban, amikor a társadalomnak nagyobb szüksége van a szolidaritásra, mint valaha.

Minden rendelkezésünkre álló intézkedést mérlegelni fogunk, minden szinten, mind jogi, mind sportszinten, hogy megakadályozzuk ezt. A labdarúgás a nyílt versenyeken és a sportszerűségen alapul, ez nem is lehet másképp.

Amint azt a FIFA és a hat kontinentális szövetség korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják minden más hazai, európai vagy világversenyen való részvételtől, játékosaik pedig nem képviselhetik nemzeti válogatottjaikat.

Köszönjük azoknak a más országok klubjainak, különösen a francia és a német kluboknak, akik nem voltak hajlandóak aláírni ezt a tervet.

Felszólítunk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak hozzánk, és harcoljanak egy ilyen projekt ellen, ha bejelentésre kerülne. Ami elég, az elég.

(Forrás: UEFA, Twitter, Telex)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Rossi a magyar válogatott első meccse előtt: Szeretnénk főszereplők lenni az Eb-n

Mit érdemes tudni a magyar válogatott csoportellenfeleiről?

További cikkeink a témában