Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És ez egy 2018-as adat, ami azóta tovább nőhetett.

Emelkedett a focisták fizetése az NB I-es kluboknál – számolt be az mfor.hu az UEFA nemrég kiadott üzleti jelentésére hivatkozva. Ebből a jelentésből ugyanis kiderül, mennyit költöttek az európai klubok játékosfizetésekre az adott évben, ezekből a számokból nyerte ki az mfor a magyar bajnokságra vonatkozó részeket.

Az UEFA jelentése szerint 2018-ban 16 százalékkal, 8 millió euróval 64 millióra, vagyis a 2018 végi 321 forintos árfolyamon számolva 20,5 milliárd forintra emelkedtek a bérkiadások a 12 NB I-es klubnál.

Ebből egy átlagos magyar csapatra éves szinten 5,3 millió euró, azaz 1,7 milliárd forint jutott.

Ez Horvátországban 5 millió, a cseheknél 4,9, Romániában 3,7, a szlovákoknál pedig 1,9 millió euró, a régióban csak Lengyelország (5,8) és Ukrajna (7) költ többet.

Az UEFA jelentése kitér még egy igen fontos adatra: a teljes bérköltségből mekkora rész esik a játékosokra. Ennek aránya 2018-ban a korábbi 75% után 76,5%-ra emelkedett, az egyéb alkalmazottakra tehát a bérköltség 23,5%-a. Ebből következik, hogy egy átlagos magyar klubnál a focisták bére éves szinten 1,3 milliárd forintot emésztett fel, vagyis havi 108 millió forintot.

Az NB I-es csapatok átlagosan 33 játékost alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy

Ez tehát 2018-as adat, azóta folyamatosan érkeznek a drágább légiósok, értelemszerűen jóval magasabb fizetésért, tehát egészen biztosan emelkedett már ez a szám. Ha pedig azt nézzük, hogy ez az átlag, abból az is következik, hogy akad(hat) akár 20 milliós havi fizetés is.

Ez itt egy 2017-es adat:

(Fotó: PAFC Flickr, illusztráció)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.