Turi egy közleményt juttatott el az úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak, melyben lemondott a szövetségben betöltött összes tisztségéről.

Az abúzussal és erőszakkal vádolt úszóedző megelőzte a miatta összerántott bizottság vizsgálatának eredményét, mert úgy érzi: „Az elmúlt két hónapban a személyemet érintő helyzet kezelhetetlenné vált. Itt már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a Magyar Úszó Szövetség és szeretett egyesületem, a Kőbánya SC jelenlegi megítélése, renoméja a tét.”

Ezért döntött úgy, hogy háttérbe vonul:

„Ebben a kialakult helyzetben, amikor az írástudók buzgalmából, de annál nagyobb felelősségük mellett az »ítélet«️ előbb megszületett, mint a »vádirat«️, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok.”

De ezt nem azt jelenti, hogy elismeri, hogy problémák lettek volna vele, hiszen:

„Lelkiismeretem tiszta”

– kezdte Turi György, majd hozzátette, negyvenkét éven át azon dolgozott, hogy a rá bízott több ezer sportoló sikeres sportember, magánéletében pedig boldog ember lehessen. Sportolói sikerességét bizonyítja az ez idő alatt megszerzett, összesen 196 éremmel – amiből 104 felnőtt olimpiai-, világ- illetve Európa-bajnoki medál.

„Szerénytelenül hangzik, de igaz, hogy Európában biztosan nincs még egy úszóműhely, amely tartósan ennyi eredményt tudna felmutatni.”

Kitért a módszerekre is, sejtelmesen, de jelezve, változtatott egy idő után, főleg, amikor a jogi környezet is változott.

„Elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek, amelyek adott időben a sikerhez vezető út részét képezték, olykor vitathatóak voltak vagy adott időszakra nézve ma már vitathatók,

de ezek mindig és folyamatosan alkalmazkodtak a változó körülményekhez, és ezek változásával már kikerültek olyanok, amelyek az adott korban már nem voltak alkalmazhatók. Ez különösen igaz a 2013 után eltelt időszakra, amikor a körülmények változása a nevelési módszerekre nézve már jogi környezet változását is magával hozta.”

A végén bocsánatot kért azoktól, akiket akarva vagy akaratlanul is megbántott.

„Kérek mindenkit, aki úgy érzi, sérelem érte, a jövőben forduljon az illetékes hatóságokhoz! Nem védekezhetek ugyanis olyan évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjaiban megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most akár évtizedekkel később visszamenőlegesen »már egy más korban« értékelést”

– áll a közlemény végén.

A Magyar Úszó Szövetség elfogadta Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről

– írja az MTI.

Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának – közölte Wladár Sándor. – Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.”

A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját, tette hozzá Wladár.

„Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is” – fogalmazott az elnök.

A véleményünk az ügyről:

(Fotó: MTI)

És ezt olvastad már?
26 évesen hajléktalan volt, ma ő a legfélelmetesebb bunyós – A Predator sztorija