Köszönjük, de megnyomorított életek árán nem kérünk olimpiai érmeket.

Megindító interjút adott Turi György a 24.hu-nak, melyben többször, többféleképpen elmondta, mennyire imádták a sportolói. Néhányan azonban az elmúlt napokban nem épp erre utaltak, sőt. Persze nem most kezdődött ez az undorító vizes történet, még csak nem is Szepesi Nikinél, aki először állt elő azzal, hogy Turi verte őt.

Nem titkoltan Széchy Tamás, az úszópápa is ütötte a tanítványait, csattant néhány tasli, és volt bottal fenyítés is, mégpedig évtizedeken át. Wladár Sándor 1980-ban, Moszkvában nyert olimpiát, tehát a hetvenes években ez alap volt:

„Gyerekkoromban engem is bántalmazott az edzőm, Széchy Tamás, aki nem riadt vissza egy-egy pofontól, hogy átlendítsen minket a holtponton. Akkor mi nem beszéltünk a történtekről, nem is tudtam volna kihez fordulni, szüleimnek nem mertem elmondani.”

Aztán a 90-es évek sztárjai, Rózsa Norbert, Darnyi Tamás vagy épp Czene Attila sem tagadták, hogy az öreg megalázta és ütötte is őket rendszeresen. Tehát volt honnan meríteni ötleteket, mondhatjuk, ez egy öröklődő pedagógiai módszer az úszóedzők között, hiszen végül Turi is elismerte, hogy lekevert néhány nyaklevest, és bottal is csapkodott.

„Igen, volt bot, pálca.”

És ha már legendás úszóedzők, akkor el ne felejtsük megemlíteni Kiss László mestert, aki úgy volt a női válogatott kapitánya tizenhét évig, hogy korábban csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt börtönben ült. Persze mondhatjuk, hogy megbűnhődött, így miért ne térhetne vissza a civil életbe, de azért mégiscsak bizarr, hogy ezek után rábízták a női úszókat.

Jelentkezzen, aki szívesen bízná gyermekét Kiss Lászlóra! És egy nemi erőszakolóra?

Nemhogy egy börtönviselt, gerinctelen valaki, hanem konkrétan egy csoportosan elkövetett nemi erőszakoló az úszók szövetségi kapitánya. Egy igazi példakép, egy bátor férfi. Aki nem mond le.

Érezni lehet, hogy ez egy olyan belterjes közeg, ahol mindenki mindenkinek falaz, besöpri a problémákat a lábmosóba, jótékonyan elbújtatnak minden kihágást a uszoda bepállott, áporodott gőzében. A veréseket és a molesztálást. Ugyan ki hiszi el, hogy egyikük sem tudott arról, hogy Kicsi bácsinak rendre félrecsúszott a keze, amikor a tizenpár éves lányokat masszírozta?

A több mint öt évvel ezelőtti Kiss-botrány után most itt a Turi-botrány, előbb Cseh Laci mondta ki, hogy a Kőbánya SC-ben lelki terrorban éltek, majd rákontrázott Kozma Dominik is: „Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam.”

Aztán szép sorban jöttek a lányok is: Egerszegi Krisztina egykori edzőtársa, Kiss Noémi mesélte el, hogy „együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk a tréningeken, próbáltuk kezelni a magunk módján a helyzetet.”, de az is előfordult, hogy Turi „berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.” Szepesi Nikolett újra megerősítette azt, amit a könyvében írt, Reményi Diána pedig elmondta, őt ugyan sosem ütötte meg az edző, de „Szepesi Niki viszont többször kapott akkora pofonokat, amiket a második emeletről is hallottunk”. Dara Eszter szintén azt nyilatkozta, hogy csattantak a pofonok és a lelki terror a mindennapok része volt.

Turi néhány napja még tagadta, hogy lett volna bot, vagy fizikai terror, ma már előállt azzal, hogy miután elfogyott a pedagógiai eszköztára, eljárt a keze olykor. Mekkora lehet az az eszköztár, hogy eljussunk odáig, hogy egy felnőtt férfi felpofoz egy kislányt? Sejtem, hogy a 'megemelem a hangom' után következett közvetlenül, annyira képzett pedagógiailag. Ha meg nincs eszközöd, ne foglalkozz gyerekekkel, jóember! Turi persze teljesen normálisnak tartja ezt a módszer:

„Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban.”

Tehát amit a nyolcvanas években megtanult, azt semmiképp nem kellett soha korszerűsíteni, jóvanazúgy. Egy igazi szaktekintély nem tanul, nem képzi magát, nem halad a korral. És pont nem érdekel, hogy hány olimpiai aranyat nyert ezekkel a módszerekkel.

Vajon pofon nélkül nem ment volna? Ha csak ez a módszer működik, akkor feltételezhetjük, hogy Michael Phelpset kínozta az edzője, minden edzésen kerékbe törte és szívlapáttal verte, elvégre a fickó huszonháromszoros olimpiai bajnok lett. Az egyetlen bökkenő, Turi elvtárs, hogy az USA-ban simán leültetik az olyan férgeket, akik verik a gyerekeket.

És akkor térjünk vissza Dara Eszterre, aki sokkal többet mondott annál, minthogy ütötte őket az edző. A ma már 31 éves exúszó azt állítja, hogy Turi úr az edzéseken teljesen természetes módon csapkodta a lány úszók fenekét, egyszer azt is látta, hogy az edző elhúzta Szepesi Nikolett úszódresszét a szeméremdombjáról. Őt magát pedig molesztálta is a pekingi olimpián, amikor a szobájába hívta és csókolgatta a nyakát eligazítás közben.

Ezek persze egyelőre még csak csúnya vádak, de emlékezzünk arra is, hogy a szaktekintélyünk néhány napja még a botozást is tagadta. Ki tudja, mi lesz a következő beismerés, attól függően, hányan állnak még elő hasonló történettel.

Reményi Diána azt állította, hogy Turi vette el tőle az úszás szeretetét, és úgy gondolja, tízből kilenc tehetséges sportolót tönkretett. A nagyobb baj persze inkább az, hogy számtalan élet is megnyomorodhatott a rettegés, a fizikai és a lelki terror miatt.

Ezek a lányok ma már nők, de hogy teljes életet tudnak-e élni, az erősen kérdéses. Ezek a sebek nem gyógyulnak be nyomtalanul, kihatnak a párkapcsolatokra, a párválasztásra, a szexuális életre, és úgy általában a mentális egészségre.

Turiék ezzel szemben úgy vannak ezzel, lehet, hogy tízből kilenc tehetség elveszik, na de az az egy viszont érmet nyert az olimpián. Szerintem meg épp ezeket az elavult, dohos, bűzös gondolatokat kellene kiszellőztetni az uszodákból. A gyermekbántalmazókat, ne adj isten molesztálókat meg le kell ültetni. Teljesen mindegy, hány olimpiai érmet szállított a hazának.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában