A WBA, WBO, IBF és IBO nehézsúlyú világbajnoki öveit tette kockára Anthony Joshua Oleszandr Uszik ellen. Az év egyik legjobb meccsét láthattuk, új bajnoka van a nehézsúlynak.

Két héten belül a nehézsúly két uralkodó világbajnoka, Anthony Joshua és Tyson Fury is kockára teszi az öveit, illetve az övét. A szombat esti londoni gálán, a Tottenham stadionjában Anthony Joshua lépett ringbe, ellenfele a veretlen ukrán, Olekszandr Uszik volt.

Uszik amatőrként – Joshuához hasonlóan – olimpiai bajnoki címet nyert Londonban, összességében azonban sikeresebb volt az amatőr karrierje, hiszen az ötkarikás játékok mellett a világbajnoki és az Európa-bajnoki címet is megszerezte. Majd a profik között kitakarította a cirkálósúlyú mezőnyt, Muhammad Ali-trófeát nyert, és vitathatatlan bajnoka lett a súlycsoportnak. Nehézsúlyban két meccse volt eddig, mindkettőt megnyerte, ezzel pedig kötelező kihívója lett Anthony Joshuának.

Joshua öt éve lett nehézsúlyú világbajnok, az elmúlt években legyőzte többek között Vlagyimir Klicskót, Joseph Parkert, Kubrat Pulevet vagy Aleszandr Povetkint. 2019-ben azonban elveszítette a veretlenségét, az amerikai Andy Ruiz Jr. a nehézsúlyú boksz elmúlt két évtizedének legnagyobb szenzációját produkálta, kiütötte Joshuát. Az angol a visszavágón okos, taktikus boksszal kipontozta a formán kívül érkező Ruizt, majd Pulevet KO-val verte. Ezt követően közel került egy Tyson Fury elleni címegyesítő meccshez, de Furynak egy bírósági végzés következtében először visszavágót kell adnia Wildernek – erre két hét múlva kerül sor.

Előzetesen a szakírók azon a véleményen voltak, hogy Uszik a technikásabb, képzettebb bokszoló, Joshua viszont fizikailag egyértelműen jobb, nagyobb ütőerővel rendelkezik, éppen ezért a szakemberek és a rajongók nagy része is azt várta, hogy címvédés lesz.

Ilyen előjelekkel kezdődött meg a teltházas Tottenham stadionban a meccs, amelyet Uszik kezdte jobban, aktívabb volt az ukrán, ő találta meg előbb a saját ritmusát. Az első néhány menet után volt egy jobb periódusa Joshuának, de a hajrában, az utolsó menetekben ismét Uszik volt a pontosabb. Többször keményen eltalálta a bajnokot, meg is rendítette, az utolsó menetben közel került a KO-győzelemhez. A kiütés végül nem jött össze, az egyhangú pontozásos (117-112, 116-112, 115-113) győzelem viszont igen egy szenzációs meccsen, amely egyértelműen az év egyik legjobb bunyója volt profi bokszban.

Olekszandr Uszik a WBA, WBO, IBF és IBO új nehézsúlyú világbajnoka. Evander Holyfield és David Haye után a harmadik olyan bokszoló, aki cirkáló- és nehézsúlyban is világbajnok lett.

A meccs utolsó másodpercei:

Olekszandr Uszik miután egyhangú pontozással legyőzte Anthony Joshuát

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Mbappé Emmanuel Macronnal és Nasszer al-Kelaifival találkozott

18 év után nyerhet sportolói Oscar-díjat egy magyar

További cikkeink a témában