Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jorge Masvidal YouTube-on lett ismert, később leszerződtette a UFC, hétvégén pedig az év eddigi legbrutálisabb kiütésével nyert. Nagyon mélyről küzdötte fel magát, a profi bunyósok között is az egyik legkeményebb.

Hétvégén hosszabb kihagyás után visszatért Jorge Masvidal, a UFC londoni gáláján Darren Till volt az ellenfele. Tillt a UFC a következő angol szupersztárnak kiáltotta ki, komoly promoválást kapott a szervezettől, és néhány bunyó után már a váltósúlyú világbajnoki övért küzdhetett. Amit Tyron Woodley ellen elveszített, így Jorge Masvidal ellen próbálta újra felépíteni magát.

Gyakorlatilag a UFC Masvidalt azért vitte Angliába, hogy Till legyőzze, aztán nem teljesen ez történt. A 34 éves amerikai a második menetben brutálisan kiütötte a Gorilla becenevű liverpoolit.

Majd az elmúlt évek egyik legjobb ringnyilatkozatát adta, köszönetet mondott mindenkinek, méltatta ellenfelét, és azt mondta, 2019-ben biztosan a bajnoki címért fog bunyózni. A sztori itt azonban még nem ért véget. Kicsivel később az ESPN-nek nyilatkozott, miközben Leon Edwards (szintén váltósúlyú UFC-s, ő is megnyerte a meccsét ezen a gálán) beszólt neki, Masvidal meg a legnagyobb nyugalommal odament és néhány ütéssel helyretette az angolt.

ESPN MMA on Twitter

Jorge Masvidal and Leon Edwards exchange words and punches backstage during the ESPN+ post-show https://t.co/kYEkWxN8Io

Rögtön elindult a mémcunami Twitteren, hogy Masvidal az első a UFC modern kori történetében, aki egy este alatt két ellenfelét is kiütötte. Az elmúlt napokban meg minden MMA-val foglalkozó híroldalnak ő volt a középpontjában, ezért mi is bemutatjuk.

Ki is Jorge Masvidal?

A kubai anya és perui apa gyermeke Miamiban nőtt fel, négyéves volt, amikor az apját lecsukták, 22 amikor kiengedték. Gyermekkora nagy részét szegénységben töltötte, elmondása szerint az édesanyja több műszakban dolgozott, de ez is kevés volt. Aktív gyerekként a balhék sem kerülték el, középiskolás korában kezdett el birkózni és bokszolni.

Nem sokkal később megismerkedett az utcai bunyók legnagyobb nevével, a YouTube első igazán nagy sztárjával, Kimbo Slice-szal. Elmondta, profi harcos akar lenni, segítségét kért Kimbotól. Aki nem sokkal később összehozott neki egy utcai harcot, amelyet a fiatal Masvidal úgy nyert meg, hogy az ellenfele sokkal nagyobb volt. Majd YouTube-on hamar ismert lett, miután legyőzött néhány súlyos arcot:

Később egy interjúban azt nyilatkozta, első meccsén ezer dollárt kapott, amelynek felét az édesanyjának adta, és úgy érezte, mintha minimum Super Bowlt nyert volna. Azt gondolta,

2003-ban volt az első profi meccse, mérlege 33 győzelem és 13 vereség, de kiütni még egyszer sem tudták. Miamiban és az USA-ban az MMA-rajongók imádják, aminek a legfőbb oka, hogy egy harcos.

Nyilatkozta egyszer, és ez az egy mondat tökéletesen összefoglalja az ő személyiségét és karrierjét. Az utcáról jött, elmondása szerint rengeteg hibát követett el, a pályafutását nem építették tudatosan, nagyon sokáig nem figyelt a táplálkozásra, pihenésre, egyszerűen bement a ketrecbe és megmutatta, hogy egy harcos.

Korábban megfordult a Bellatornál és a Strikeforce-nál, végül 2013-ban leszerződtette a UFC, amivel az álma vált valóra. Az életútja viszont innen sem vett filmbe illő fordulatot, nem vált verhetetlenné, ugyanúgy becsúsztak vereséget, de közben legyőzött néhány minőségi ellenfelet is. 2017-ben például a UFC-rekorder Cerronét, most meg ugye azt a Tillt, aki nemrég a világbajnoki övért harcolt.

A mérlege tehát nem makulátlan, ennek ellenére imádják a nézők, mert óriási szíve van, néhány társával ellentétben nem a közösségi médiában, hanem a ringben bizonyít, emellett tiszteli az ellenfeleit, hanyagolja a trash talkot. Persze a ketrecben borzasztóan kemény, és az Edwards-sztori is mutatja, hogy úgy tud rosszfiú lenni, hogy közben csibész, szerethető marad.

A Till elleni győzelmével a váltósúlyú ranglistán ötödik helyre jött fel, valószínűleg még egy topbunyóst kellene legyőznie, hogy a világbajnoki címért bunyózhasson.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.