Az elkövetkező napokban majdnem teljes lesz az év végi foci világbajnokság mezőnye. Jönnek a pótselejtezők, óriási a tét. Európában egészen biztosan lemarad a vb-ről az előző két Eb-győztes egyike, de az is lehet, hogy mindkettő. Eközben Afrikában a kontinens két legjobb futballistája közül az egyik biztosan nem lesz ott a válogatottjával Katarban.

Csütörtökön, vagyis ma játsszák az európai vb-pótselejtezők első körét. Néhány hónappal ezelőtt még viszonylag egyértelmű volt a képlet, azt gondoltuk, hogy néhány napon belül kiderül, Európából mely válogatottak lesznek ott a katari világbajnokságon. Az orosz–ukrán háborús helyzet azonban a pótselejtezők lebonyolítását is megkavarta, a három négycsapatos ágból csak kettőnél derül most ki, hogy ki jut ki pótselejtezőn a világbajnokságra. Összeszedtük, mit érdemes tudni a meccsekről.

Az orosz–ukrán háborús helyzet okán már hetekkel ezelőtt jelezte a lengyel válogatott, hogy nem áll ki az oroszok elleni pótselejtezőre, majd az eredetileg ennek a párharcnak a győztesével játszó cseh–svéd kettős is hasonlóan döntött. Végül lépett a FIFA, felfüggesztette az oroszok játékjogát, így a lengyelek játék nélkül jutottak tovább. Ukrajna eközben a skótokkal játszott volna márciusban vb-pótselejtezőt, ezt a párharcot a háborús helyzetre való tekintettel későbbre, júniusra tették át.

A ág

A Skócia–Ukrajna meccs győztese találkozik majd a Wales–Ausztria párharc továbbjutójával. Utóbbi meccset ma rendezik meg, előbbit – ahogy már jeleztük – csak később, júniusban, így ennek az ágnak a továbbjutója is csak nyáron fog kiderülni. Már azt követően, hogy a világbajnokság csoportjait is kisorsolták, erre az eredeti tervek szerint április elsején kerül sor.

A négy közül egyik válogatott sem emelkedik ki, mind a négy csapat számára realitásnak tűnik a bravúros vb-szereplés, és valamilyen szinten szerencsések is voltak, hiszen a legjobb csapatokat elkerülték. Wales ott volt a legutóbbi két Európa-bajnokságon, vb-n azonban 1958 óta nem járt. A walesiekkel kapcsolatban a legnagyobb kérdés a csapat első számú sztárjának, Gareth Bale-nek a helyzete. Alig játszott az idei szezonban a Real Madridban, de a válogatottban mindig sokkal motiváltabb, és mivel egészséges, így ott lesz a keretben.

Az osztrákoknál több játékos (Florian Grillitsch, Dejan Ljubicic, Philipp Lienhart és Christopher Trimmel) sem lehet ott a keretben koronavírus-fertőzés miatt, ilyen körülmények között próbál 1998 után ismét kijutni egy világbajnokságra Ausztria.

Program

Elődöntők:
Skócia–Ukrajna; június
Wales–Ausztria; március 24., 20:45

Döntő:
Skócia/Ukrajna–Wales/Ausztria; június

B ág

Az már biztos, hogy a lengyel válogatott egyetlen meccsre van a katari világbajnokságtól. A másik ágon a svédek játszanak a csehekkel. Mindkét válogatottból hiányozni fog a legnagyobb név, a svédektől Zlatan Ibrahimovic eltiltás miatt nem játszhat, a tavalyi Eb legszebb gólját szerző Patrick Schick pedig egy ideje sérült. Jaroslav Silhavy, a csehek szövetségi kapitánya azt nyilatkozta, abban reménykednek, ha továbbjutnak Svédország ellen, akkor a lengyelek elleni meccsen talán már ott lehet Schick.

A svédek eközben Ibrahimovic hiányában leginkább a Manchester United fiatal támadójában, Anthony Elangában és a Sociedadban futballozó Alexander Isakban bízhatnak. Svédország sokáig akár egyenes ágon is kijuthatott volna a vb-re, a selejtező utolsó két fordulójában azonban kikapott, így a spanyolok nyerték a csoportot. A csehek a selejtezősorozatban csak harmadik helyen végeztek a csoportjukban a belgák és a walesiek mögött, ők a Nemzetek Ligája eredményeiknek köszönhetően pótselejtezőznek.

Program

Elődöntő:
Oroszország–Lengyelország; Lengyelország továbbjutott
Svédország–Csehország; március 24., 20:45
Döntő:
Lengyelország–Svédország/Csehország; március 29., 20:45

C ág

Az előzetesen legnehezebbnek tartott négyes. Az Európa-bajnok olasz válogatott és a 2016-os Eb-győztes Portugália is erre az ágra került. Ahhoz azonban, hogy a két válogatott közötti rangadó létrejöjjön, előbb mindkét csapatnak hoznia kell az elődöntős meccsét. Az azonban már egészen biztos, hogy mindkét topnemzet nem lesz ott a világbajnokságon, és egy nagyobb meglepetés esetén az is megtörténhet, hogy mindkettő lemarad a világbajnokságról.

Olaszország ellenfele az az Észak-Macedónia lesz, amelynek története legnagyobb sikere lenne egy világbajnoki részvétel. Nyilván nem ők az esélyesek, főleg idegenben nem, de az elmúlt években megmutatta az észak-macedón válogatott, hogy tehetséges csapat, olyan játékosok vannak a keretben, mint a napolis Eljif Elmasz vagy az Újpest korábbi játékosa, Enisz Bardhi. Az olaszok eközben az utolsó öt vb-selejtezős meccsükből mindössze egyet nyertek meg, és végül Svájc megelőzte őket a csoportjukban, ráadásul az Európa-bajnokot még a legnehezebb ágra is sorsolták. Ettől függetlenül Észak-Macedónia ellen nyernie kell Mancini csapatának, és a pótselejtező döntőjében valószínűleg még egy bravúros szereplés kell a vb-induláshoz.

Azért valószínűleg, mert ha a papírforma érvényesül, akkor az olaszok a portugálokkal fognak találkozni március 29-én. Ronaldóéknak előbb azonban ki kell ejtenie a török válogatottat. Törökországban a hírek szerint már minden jegyet eladtak a március 29-i meccsre, vagyis a török drukkerek abban reménykednek, hogy a török csapat előbb kiejti idegenben a portugálokat, majd hazai pályán kiharcolja a világbajnoki részvételt.

Program

Elődöntő:
Olaszország–Észak-Macedónia; március 24., 20:45
Portugália–Törökország; március 24., 20:45

Döntő:
Portugália/Törökország–Olaszország/Észak-Macedónia; március 29., 20:45

Rangadó Európán kívül

Afrikában az európaitól eltérő a lebonyolítás, de ott is rendeznek egy óriási derbit, a januári Afrika-kupa-döntő után ismét egymás ellen játszik Szenegál és Egyiptom. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi talán két legjobb afrikai futballista, a két liverpooli csapattárs, Mohamed Szalah és Sadio Mané újra ellenfélként találkozik, és kettejük közül az egyik lemarad az év végi világbajnokságról. Az Afrika-kupa döntőjében Szenegál nyert, a kétmeccses vb-pótselejtezőn most kiderül, hogy a világbajnokságon is Manéék lesznek-e ott.

Program

Egyiptom–Szenegál; március 25., 20:30
Szenegál–Egyiptom; március 29., 19:00

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Jó ég, mekkora gólt rúgott a szlovén csatár!