Xavi valóban komolyan készülhet az edzősködésre, egyre többet mesél a trénereiről és a gyakorlatokról.

Nem oly régen a holland iskola, vagyis a Cruyff-foci lényegét mesélte el röviden, most pedig a Guardiola-féle csapatról és annak módszereiről árult el titkokat a El País-interjúban – bár természetesen ezek ma már nem számítanak rejtélynek, bárki hozzáférhet ezekhez az edzésmódszerekhez.

Mi 2008-ban kezdtük el az edzéseken a játékot nagyon szűk területen gyakorolni. Két négyes vonal, közöttük egy szűrő. És mi azzal próbálkoztunk, hogyan lehet gyorsan területet nyitni ezek között a gyors oldalváltásokkal. Tudtuk, hogy a labdatartás miatt ezzel kell majd szembenéznünk a pályán. Azt a helyzetet szimuláltuk, amikor kilenc védekező játékossal szemben kell már a középső védőinknek is nagyon kis területen fenntartania a labdatartást. Úgy kellett biztosítanunk a kontrollt, hogy mindössze 2-3 méterre voltak mellettünk az "ellenfelek".”

(A spanyolok rondónak nevezik a klasszikus kis játékokat, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3 stb. ellen, ezeket a játékokat főleg bemelegítéskor alkalmazzák. Nagy a létszámkülönbség a labdabirtoklók és a labdaszerzők között és nincsenek meghatározott pozíciók – mindenki szerepel minden helyen, általában a gyors döntéshozatal fejlesztése a fő cél pozíciótól függetlenül, kis területen. – a szerk.)

„Sokan azt gondolják, hogy a rondó csak szórakozás, pedig nagyszerű gyakorlat.

Amikor például ketten vannak a kör közepén, a helyzet egyértelmű. Viszont rögtön más, ha már hárman vannak. Ketten letámadnak, egy harmadik pedig a lecsorgó labdára vár és mégis meg kell találni közöttük a rést, ahol passzolni lehet.”

„Ugyanez a pályán megfigyelhető Messi játékában is. Messi tudja, hogy félnek tőle, ezért soha nem egy védőre számít, aki vele szemben áll majd. És ilyenkor úgy kell tudnia passzolnia, mint amikor a rondóban egy a három elleni szituációban van. És ezt a játékot addig fenn kell tudni tartani a pályán, amíg valaki a csapatból meg nem szabadul a védőpárjától. Mert amikor már van egy szabad ember, indulhat a játék.

És ezt az edzéseknek köszönhetően még Ter Stegen is tudja a Barcában.

Valószínűleg az új Guardiolától olvashattuk a Barcelona egyik alapfilozófiáját. Itt a teljes interjú angolul.

(via Tot El Camp)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon