Logikus és megdöbbentő szócikkekre is rengetegen kíváncsiak voltak 2012-ben.

A legtöbben természetesen tavaly is az angol nyelvű Wikipédia-oldalakat olvasták, ami talán éppen emiatt, meglehetősen pontosan reflektált a 2012-es év legpopulárisabb témáira: az első tízbe három film (Bosszúállók, Az éhezők viadala, A sötét lovag – Felemelkedés), egy könyv (A szürke ötven árnyalata) és egy zenekar, az angol X-faktorból kiemelkedő és a fiatalok körében azóta is töretlen népszerűségnek örvendő One Direction szócikke került be. Az olvasókat nagyon érdekelte a december 21-i maja világvége és a 2012-ben elhunytakról szóló cikk is. Nem meglepő, hogy a tízbe bekerült a Google-ről szóló szócikk, ahogy az sem, hogy az első két helyen a Facebook és a Wiki szócikkek végeztek. A népszerű közösségi oldal első helye borítékolható volt – nem 2012 volt az első (és talán nem is az utolsó) olyan év, ami elsősorban a Facebookról szólt.

Amennyire nem meglepő az angol Wikipédia toplistája, annyira különböző – és sokszor hajmeresztő – listát kapunk, ha megnézzük, mik voltak a legnépszerűbb szócikkek más országok Wikipédia-oldalain. A hollandokat például a „legveszélyesebb hegyként” is emelgetett Huashan-hegy érdekelte a leginkább. A kínaiak szent hegye – azonkívül, hogy csodálatos látványt nyújt – arról nevezetes, hogy ott halad a világ legextrémebb gyalogösvénye, de hogy a hegy 2012-ben miért került a hollandok érdeklődésének középpontjába, arról elképzelésünk sincsen. Legalább ennyire érthetetlen, miért volt a német Wikipédia legnépszerűbb szócikke a zsákutca, a franciáknál pedig a japán csipkéslevelű magyal. A csipkéslevelű magyalnál már sejtettük, hogy a Wikipédia néha megnyitja a kapuit bizonyos alternatív univerzumok felé, és sejtésünk az olasz toplistánál véglegesen beigazolódott, ugyanis egyáltalán semmilyen épeszű magyarázatot nem találunk rá, miért lett a mediterrán ország lexikonjának legolvasottabb szócikke a nálunk is vetített Grace kliniká-ról szóló bejegyzés.

Amilyen nehéz helyzetbe hoztak minket a nyugati országok toplistái, annyira kényelmesen dőltünk hátra, amikor megláttuk a magyar tízest. Minket 2012-ben elsősorban a sport érdekelt, hiszen nyáron a futball Eb mellett olimpiát is rendeztek. A legolvasottabb tíz Wikipédia-szócikkből ennek megfelelően három a nyári olimpiához kapcsolódik, egy pedig a 2012-es foci Eb-ről szólt. Majdnem ugyanennyire érdeklődőnek bizonyultunk a szűkebb és tágabb környezetünk iránt, hiszen a tízbe a Budapestről, a Magyarország megyéiről és a Magyarországról szóló szócikk is bekerült. A történelem és az irodalom a második világháborúról és Petőfi Sándorról szóló bejegyzéssel képviseltette magát, a toplista élére pedig talán kisebb meglepetésre a Magyar névnapok betűrendben című szócikk került.

Tovább:
A techrovat legfrissebb hírei 
Az Apple tündöklése és bukása 2012-ben
Nokia Lumia 920-teszt

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Ezzel a rejtett beállítással felgyorsíthatod az androidos telefonod

További cikkeink a témában