Már unalmas az iPhone és az androidos telefonoktól is megcsömörlöttél? Akkor neked találták ki a Nokia új csúcsmobilját.

Amikor legutóbb egy fiatalok által közkedvelt kávézóban volt egy megbeszélésünk a kollégákkal, nem volt nehéz észrevenni, hogy az asztalok túlnyomó többségén valamelyik újabb iPhone hever. Néhány évvel ezelőtt az iPhone még a lázadás jele volt, és csak keveseknek volt ilyen készüléke, mára viszont lázadni már nem igazán lehet vele – az iPhone ma már a trendi tömegbe olvadás szükségszerű kelléke. Kitűnésre a manapság olyannyira népszerű androidos telefonok sem igazán alkalmasak, még akkor sem, ha ezekből ugyebár sokkal többféle érhető el a piacon. De akkor mégis mivel tudunk lázadni mobilfronton, illetve egyáltalán megéri-e ez a trendekkel történő eszement szembemenés?

Nagyágyú

Az imént említett célnak tökéletesen megfelel például jelen tesztalanyunk, melyen bizony a jó öreg Nokia feliratok díszelegnek, elöl és hátul egyaránt. Nem kell megijedni, a symbianos vészkorszak már a finneknél is véget ért, és a kezünkben tartott Nokia Lumia 920 a világ egyik első Windows Phone 8 okostelefonja. A szoftver előtt azonban ejtsünk néhány szót magáról a telefonról, mely abszolút nem lett kicsi. A HTC One X-ek és Samsung Galaxy S III-ak korában már megszoktuk a hatalmas felületeket, a Lumia csúcsmodell azonban sajnos nem csak nagy, hanem egyben vaskos és roppant nehéz is. A 185 gramm alaposan lehúzza a zsebünket, ezen nincs mit szépíteni. A nagy tömeg egyébként azzal magyarázható, hogy a Lumia 920 speciális kijelzőt kapott, van benne egy a vezeték nélküli töltést lehetővé tevő tekercs, illetve a kamerája is különleges.

Dizájn, felszereltség

A nálunk járt példány anyagában színezett polikarbonát borítása fehér volt, ezen kívül feketében, szürkében, sárgában és vörösben is ontják a gyártósorok a telefont. Az unibody kialakítás miatt házilagosan nem szedhető szét az egyébként abszolút sarkos dizájnt kapott telefon, ennek viszont megvan az az előnye, hogy nagyon masszív az egész, nyiszegés-nyöszögés sehol sincs. A prémiumkategóriás minőségérzetű Lumia 920 bal oldala teljesen csupasz, az ellentétes oldalon pedig a hangerőállító gombokat, a bekapcsoló gombot és az exponáló gombot leljük. A microSIM a felső élen csúsztatható be a helyére, és ugyanitt található a 3,5 milliméteres jack-dugalj is. A szabványos és fedetlen microUSB csatlakozó aljzat alul keresendő.

Kijelző

A Nokia belőtte valahova a négycolos iPhone 5 és a 4,8 colos androidos csúcsmodellek közé a Lumia 920 kijelzőméretét. A 4,5 colos PureMotion HD+ panel még nem Full HD felbontású, de a normál 720p HD-nél azért valamivel több képpontot vonultat fel: az 1280x768 pixeles display 332 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik, ily módon képminősége hozza a manapság a high-end szektorban elvárható szintet. A Gorilla Glass védelmet élvező panel kellően nagy betekintési szöget biztosít, a 600 nites fényerőnek pedig erős napsütésben örülünk majd. A fényerőt automatika állítja, kritikát pedig csupán amiatt kaphat az LCD, mert a HTC-féle fő rivális, a Windows Phone 8X színei némileg pontosabbak, szebbek. Érdekesség, hogy az IPS LCD-k átlagosan 23 milliszekundumos válaszidejét a Nokia kilenc milliszekundumra csökkentette, ennek köszönhetően pedig még a leggyorsabb szkrollozás esetén sem tapasztalható elmosódás vagy minőségromlás.

Bármivel kezelhető LCD

A Lumia 920 kijelzőjének egyik különlegessége, hogy a téli nagy zimankóban bármilyen kesztyűvel kezelhető, tehát nincs szükség semmilyen kapacitív kesztyűs beruházásra és hókuszpókuszra. Ez azonban még nem minden, ugyanis a display akár még egy kulcs végével vagy egy villa hegyével is remekül használható. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a Nokia a Synaptics legújabb ClearPad 3250-es technológiáját vetette be – ez az egyszerre akár tíz érintést is kezelő megoldás ugyan némileg vastagabb az átlagnál, azonban egyértelműen könnyebbé és megbízhatóbbá teszi az érintőkijelzős használatot, akár még szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett is.

Élő csempék

Aki látott vagy használt már korábban valamilyen Windows Phone 7/7.5-ös mobilt, annak alapvetően ismerős lesz a Lumia 920-on futó Windows Phone 8. Az élő csempék továbbra is adottak, újdonság viszont, hogy ezek mostantól már átméretezhetőek, illetve hogy az alapkijelző jobb oldaláról végre eltűnt a teljesen kihasználatlan fekete oldalsáv. A csempék folyamatosan változnak, megjelennek rajtuk a legújabb Facebook-fotók, a legújabb e-mailek, vagy például a tévécsatornák éppen aktuális műsorcímei.

Jobbra szkrollozva bekerülünk a listás felépítésű főmenübe, melynek elemei közül rendkívül egyszerűen kipakolhatunk párat az imént említett alapkijelzőre. Az éppen futó alkalmazások listája a kijelző alatti vissza gomb nyomva tartásával jeleníthető meg, ha pedig a keresés gombra nyomunk, azonnal elindul a Bing. Képernyőmentést az on/off és win gombok együttes lenyomásával lehet készíteni – erre korábban nem volt lehetőség.

Szolgáltatások

A lock-screenen megjeleníthetők többek közt a facebookos fotóink, az éppen hallgatott zene albumképe, illetve a fontosabb értesítési információk is. A zárolóképernyő jelszóval védhető, a vadonatúj gyereksarok funkció pedig arról gondoskodik, hogy a csemeténk kezébe adott telefon csak a fiatalságnak szánt tartalmakat (zenék, videók, alkalmazások) tegye elérhetővé. A webböngésző villámgyorsan teszi a dolgát, a névjegyzék mindenféle online szolgáltatással szinkronizálható, az Office-féle irodai támogatás pedig egyenesen kiváló.

A Nokia Autóval nevezetű app teljesen ingyenes, korlátoktól mentes, akár offline működésre is képes navigációs szoftver, mely Windows Phone fronton a Lumia készülékek kiváltsága. A zenelejátszóban ott az elvárt hangszínszabályzó, a videolejátszó pedig simán megmozdítja a DivX és Xvid állományokat (MKV-kat nem), és jó hír, hogy a WP8-ra immár Zune-mentesen is másolhatunk bármilyen tartalmakat. Ez utóbbi az USB Mass Storage-nek köszönhető.

Windows Phone-történelem

A Microsoft 2010-ben jött rá, hogy a komoly PDA génállománnyal rendelkező Windows Mobile történetet nem érdemes tovább erőltetnie, és az év októberében kiadta a Windows Phone 7-es mobil operációs rendszert. A WP7 egyszerűen sokkolta a szaksajtót, a Metro dizájn jegyében fogant élőcsempés felhasználói felület általában vagy nagyon tetszett valakinek, vagy élesen elhatárolódást váltott ki, mindenesetre túl nagy sikert azóta sem tudott elérni a platform.

2011-ben érkezett a több mint ötszáz újdonságot hozott Windows Phone 7.5 (Mango), majd 2012-ben elkészült a vadonatúj Windows Phone 8 (Apollo). Ez utóbbi a korábbi telefonokra nem telepíthető fel, így a korábbi készülékek tulajdonosainak be kell érniük a Windows Phone 7.8-as frissítéssel. A Windows Phone okostelefon-piaci részesedése jelenleg még csak kétszázalékos, de az elmúlt évben 140 százalékot nőtt. Az Android piacrésze 75 százalékra, az iOS-é pedig 15 százalékra tehető.

Kamera

A Nokia második PureView kamerás készülékének lényege nem a hatalmas felbontás (808 PureView: 41 megapixel), hanem az optikai képstabilizátor. A Carl Zeiss gyártmányú, f2-es fényerejű objektív másodpercenként akár ötszáz alkalommal is képes ellensúlyozni a kezünk remegését, illetve minden korábbinál hosszabb záridőt tesz lehetővé. Ha rossz fényviszonyok melletti fotózásról beszélünk, a 8,7 megapixeles felbontású Lumia 920 jelenleg abszolút verhetetlen, még akkor is, ha a nagy zársebesség mellett mozgó objektumok vagy élőlények természetesen bemozdulnak a fotókon.

Napsütés mellett már csak átlagos teljesítményt nyújt a dupla LED-es kamera, bár ezen állítólag hamarosan javítani fog a Nokia (frissítéssel). A Smart Shoot, Cinemagraph és Creative Studio appok igen komoly hozzáadott értéket képviselnek, a folyamatos autofókuszt biztosító Full HD videofelvevő pedig 22 Mbit/s-os bitrátájú és 29 fps sebességű felvételeket készít. Az f2,4-es fényerejű frontkamera 1,3 megapixeles és 720p videó üzemmódú. (Teszt képek itt és itt.)

Stabil mobil

Bár sok helyen azt lehet olvasni, hogy a Nokia Lumia 920 a világ első olyan mobiltelefonja, amelybe optikai képstabilizátoros kamera került, ez azért nem teljesen igaz. A Sharp ugyanis korábban már előrukkolt egy hasonló tudású Aquos telefonnal, és a Panasonic kínálatában is elérhető volt egy képstabilizátoros Lumix Phone. Ezek a nem túl nagy darabszámban készült modellek azonban csak Japánban voltak kaphatóak, vagyis akkor fogalmazunk helyesen, ha azt állítjuk, hogy a Nokia Lumia 920 az első, nemzetközi piacra szánt optikai képstabilizátoros mobiltelefon.

Használhatóság

A Nokia Lumia 920 minden körülmények között igen fürgén viselkedik, megtorpanásoknak szinte nyoma sincs. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy a finnek csúcsmobiljában még nem egy négymagos, hanem csak egy kétmagos 1,5 GHz-es processzor (Qualcomm MSM8960) található, ami azonban bőven elegendő az erőforrásokkal abszolút nem pazarló OS gördülékeny futtatásához. Az egy GB RAM mellé 32 GB flashmemóriát kapunk, a microSD slotról viszont le kell mondanunk, még akkor is, ha az új Windows Phone mindezt már támogatja.

Az LTE révén akár 100 Mbit/s-os mobilnet tempó is elérhető, ezen kívül pedig a/b/g/n szabványú Wi-Fi, Bluetooth 3.0, NFC és GPS-vevő is került a telefonba (FM-rádió nincs). A 2000 mAh kapacitású akkumulátor révén egy–másfél napos használati idő érhető el, és nemcsak normál vezetékes töltővel, hanem külön megvásárolható wireless chargerrel is tölthető. Ez utóbbiból állvány kialakításút, illetve babzsák formájút is forgalmaz a gyártó.

Lázadjunk?

A Lumia 920-on lévő Windows Phone 8 teljesen más filozófia alapján készült, mint az iOS vagy az Android, és üdítően hat, hogy esetében végre nem egy koppintáshoz, hanem valami újhoz van szerencsénk. A Windows Phone 7 és 7.5 még több sebből vérzett, a WP8 viszont már teljesen kiforrottnak tűnik – vajon hol tartana most a Microsoft/Nokia páros, ha a WP7 helyett már kapásból egy WP8 jellegű szoftver jött volna ki 2010-ben?

Lázadni tehát tökéletesen alkalmas a Lumia 920, mely nemcsak szoftveresen (OS, navigáció), hanem hardveresen (kijelző, kamera, wireless) is nagyon rendben van, a hatalmas tömeg felett viszont vélhetően csak kevesen tudnak majd szemet hunyni. Ugyancsak kényes pont a támogatottság, ugyanis a platform Piacterén lévő mintegy 125 ezer tartalom jelentősen elmarad az App Store és a Play Áruház sok százezres kínálatától.

A lázadás ára

A cikk írásakor a kártyafüggetlen piacon mintegy 170 ezer forintos áron kapható a Nokia Lumia 920, vagyis bár nem olcsó a finnek új csúcsmodellje, egy 32 GB-os iPhone 5-nél még mindig 70 ezer forinttal olcsóbb. A T-Mobile 160–170 ezer forintos előfizetéses/pre-paid áron forgalmazza a Lumia 920-at, a Telenor pedig 150–170 ezer forintért kínálja.

Mivel még nagyon új a készülék, a viszonylag magas kezdőárak hamarosan várhatóan csökkenni fognak, kérdéses viszont, mikor érnek majd el a Samsung Galaxy S III jelenlegi, 120 ezer forintos árszintjére. Amennyiben a Windows Phone 8 bejön, csak egyszerűen túl nagy és nehézkes a Lumia 920, akkor érdemes lehet néhány pillantást vetni a Lumia 820-as kistestvérre, vagy a HTC Windows Phone 8X-re.

Tovább:
Friss Player-cikkek
A Player karácsonyi melléklete
Mit tud a LG csúcstévéje? – LG 3D-tévéteszt

(Fotó: Nokia és a szerző fotói)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában