Jönnek az egységes telefontöltők, vagyis az Apple vagy beáll a sorba, vagy búcsút inthet az EU-s piacnak.

Az Európai Parlament megszavazta, hogy egységesek legyenek a mobilkészülékek töltői, ami azt jelenti, hogy

az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet gyártótól függetlenül ugyanolyan USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére.

Az új rendelet – amelynek célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből – egyébként 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

Az EP közleménye szerint a felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz szükség minden készülékhez másik töltőt használni és vásárolni, ha lecseréljük a hordozható elektronikus eszközeinket, vagyis a meglévő töltőket tovább lehet alkalmazni majd.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, vagyis így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni.

Az új rendelet talán az Apple-re lesz a legnagyobb hatással, ugyanis az iPhone-ok (és iPadek) esetében magingathatatlanul ragaszkodik a Lightning csatlakozókhoz.

Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy inkább felhagy ezzel a furcsa perverziójával, mintsem elhagyja az európai, pontosabban az EU-s piacot – nem mellesleg ezzel gyorsabb töltést és adatátviteli sebességet adna a felhasználóinak

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Forradalmi módszer válthatja az arcfelismerést és az ujjlenyomat-olvasást mobilunk feloldásánál

A teljesen új azonosítási mód hatalmas áttörést hozhat mobiltelefonok piacán.

Itt nézheted meg, ki törte fel a Facebookod

Néhány kattintással egyszerűen ellenőrizheted, hogy ki lépett be a Facebookodba.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában