Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt hiszed, hogy a közösségi oldalak nincsenek negatív hatással az emberek életére? Akkor te még biztosan soha nem voltál dél-karolinai elítélt, a keleti parti államban ugyanis évekre magánzárkába kerülhetsz néhány Facebook-poszt miatt. A rekordtartó Tyheem Henry majdnem negyven év elzárást kapott a közösségi oldalra posztolt 38 státuszfrissítés miatt, de nem ő az egyetlen, aki nagyon megszívta.

Még mielőtt belemennénk az őrült ügy részleteibe, két dolgot fontos tisztázni:

  • Tyheem Henry nem az a ma született bárány, azért került börtönbe, mert 2011-ben hetedmagával majdnem halálra vert egy fiatal egyetemistát.

  • Amiért 15 évnyi börtönbüntetésre ítélték a Lee Correctional Institutionban, tehát a 37 éves büntetést minden bizonnyal nem fogja letölteni, csak éppen a szabadulásáig elzárva lesz.

Ez a két tény sem változtat viszont azon, hogy Dél-Karolinában egészen furcsán mérik a facebookozásért járó büntetéseket. A nagy vihart kavart ügyet kirobbantó Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint az államban az elmúlt három évben közel négyszáz elítélt kapott magánzárkát a közösségi média használatáért, és közülük több mint negyven rabot kétéves, vagy annál hosszabb elzárással büntettek.

Tyheem Henry egész pontosan 38 Facebook-poszt miatt kapott 2013 októberében majdnem negyven évnyi elzárást, emellett - ha a börtönbüntetése addig le nem járna -

73 évig nem fogadhatna látogatót, nem telefonálhatna, és nem használhatná a börtön kantinját sem.

De nem járt nála sokkal jobban Walter Brown sem, aki 34,5 évet tölthet a többi rabtól elzárva, és Jonathan McClain sem, akit 24,6 évre kasztliztak be.

Hogy konkrétan miért kapták a példátlanul szigorú büntetést, az teljesen irreleváns, Henry például általában a haverjainak üzengetett a Facebookon, olyan stílusban, aminek az olvasása is képes fizikai fájdalmat okozni (a fenti képen látható az egyik szösszenete). A büntetést viszont nem a tartalom, hanem a mennyiség miatt kapta, tehát

akár a barátnőjének is írogathatott volna szerelmes leveleket, akkor sem járt volna jobban.

A példátlan büntetések hátterében az áll, hogy Dél-Karolinában a közösségi média használatát ugyanúgy egyes szintű, vagyis a legsúlyosabb kihágásnak tekintik, mint például a lázadást, a gyilkosságot vagy a nemi erőszakot. Emellett a büntetések kiszabásánál elég furcsa matekot használnak: a kihágásokat naponta számolják, így ha valaki öt különböző napon ötször posztol a Facebookra, az öt rendbeli kihágásnak minősül, míg ha egy nap alatt százszor, az csak egynek.

Vagy az EFF példája szerint:

Bármennyire is szigorú a szabályozás, visszatartó ereje a jelek szerint nem sok van. Legalább is erre utal, hogy Dél-Karolinában nemrég kénytelenek voltak egy időre felfüggeszteni az ilyen jellegű büntetéseket, egyszerűen azért, mert

kifogytak a magánzárkákból.

A közösségi média tiltása a börtönökben, és az ezzel kapcsolatos túlkapások egyébként nem kizárólag Dél-Karolinára korlátozódnak, a Gizmodo megemlít például egy olyan esetet is, amikor egy új-mexikói börtönben raboskodó elítélt azért kapott két hónap magánzárkát, mert a családja az ő nevében jelentkezett be Facebookra, és ezt a börtönben kiszúrták.

Ha részletesebben is érdekel a téma, akkor a Gizmodón két hosszabb cikkben is foglalkoztak vele itt és itt, mi pedig csak annyit tanácsolunk neked, hogy ha börtönbe kerülsz Dél-Karolinában, akkor inkább sms-ben tartsd a kapcsolatot a rokonokkal - azt sokkal nehezebb lenyomozni, mint egy nyilvános profilt.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.