40 éve indult az űrbe Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1980. május 26-án indult az űrbe a Szojuz-36 fedélzetén Farkas Bertalan.

Az eredetileg futballistának készülő Farkas Bertalan végül pilóta lett, és az első magyar, akinek lehetősége volt az űrutazásra.

Az Intekozmosz űrkutatási programnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a '70-es évek második felében a szocialista tagországok képviselői is feljussanak a világűrbe. A tervek szerint Magyarországra 1979-ben került volna sor, végül az űrutazást egy műszaki hiba miatt 1980-ra halasztották.

A magyar jelöltek kiválasztási folyamata 1977-ben kezdődött, a többfordulós szűrés végén végül Farkas Bertalan és Magyari Béla utazhatott a Gagarin Űrhajós Kiképző Központba. A szovjet hatóságok 1978-ban Farkas Bertalant választották, Magyari Béla pedig a helyettes szerepét töltötte be.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án magyar idő szerint 20:20-kor indult útnak a Szojuz-36 fedélzetén. Ezzel Magyarország lett a hetedik olyan nemzet, amelyik embert küldött a világűrbe. Hét nappal, 20 órával és 45 perccel később, június 3-án ért földet a páros Kazahsztánban. Farkas Bertalan többek között egy tévémacit és magyar készítésű ételeket is magával vitt.

Farkas Bertalanon kívül egyébként csak egy magyar származású személy járt a világűrben, Charles Simonyi 2007-ben és 2009-ben űrturistaként hagyta el a Földet.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.