Felfedezésekor vulkánnak hitték a Wingen hegyet, de kiderült, hogy nem az.

Senki sem tudja, mikor és hogyan gyulladt meg az ausztráliai Új-Dél-Walesben található Wingen hegy, de évezredek óta nem aludt ki – a legtöbb szakértő szerint már legalább hatezer éve megállás nélkül ég, de vannak akik azt állítják, hogy ennél sokkal régebb óta.

A Wingen szó nem véletlenül, tüzet jelent a helyi Wonaruah őslakos nép nyelvén.

Amikor a 18. században rábukkantak a hegyre, először vulkánnak gondolták, aztán kiderült, hogy sokkal furcsább dologról van szó: a hegy alatt nagyjából 30 méterrel egy széntelep terül el, ami évezredekkel ezelőtt kigyulladt valahogy – a feltételezések szerint szinte biztosan nem emberi eredetű, villámcsapás vagy egy természetesen keletkező tűz (öngyulladás) a legvalószínűbb magyarázat rá.

Mivel a föld alatt van, ezért nem lehet látni magát a tüzet, vagyis az izzó szenet – nincs lángja, inkább olyan, mint a parázs a grillben –, így méretét sem lehet pontosan megállapítani.

„Senki sem tudja, mekkora a tűz a hegy alatt, csak következtetni lehet rá. Valószínűleg egy körülbelül 5-10 méteres terület ég, aminek hőmérséklete eléri az 1000 Celsius-fokot.”

Ez a brit Imperial College London professzora, Guillermo Rein nyilatkozta még egy 2022-es interjúja során, amiből az is kiderült, hogy az izzó parázs területe évente körülbelül egy méterrel terjeszkedik a déli irányba – ebből következtettek arra, hogy legalább 6000 éves lehet a tűz.

Bár nem lehet látni az égést, pontosabban az izzást, létezéséről így is több jel árulkodik: a hegyről feszálló füst, egy többnégyzetméteres növényzettől mentes terület a hegytetőn, aminek talaja meleg; az ott található elszíneződött, sárga és vörös sziklák, valamint a hő által megfőzött ásványok által kibocsátott kénes szag.

(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images – illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Ennek az állatnak csak a heréi egy tonnát nyomnak

Testtömegének 1%-át is adhatják, de még csak nem is a valaha létezett legnagyobb ismert állathoz tartoznak.

Tudod, miért hallod teljesen másmilyennek a saját hangod a felvételekről?

És akkor is másmilyennek hallod, ha füldugót használsz. Elmondjuk, hogy lehet ez.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez volt az első fotó a csernobili atomkatasztrófáról

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés