Mindössze 2,7 kilométeres a táv.

A légi közlekedés tagadhatatlanul közelebb hozta egymáshoz a világot, hiszen gondolj csak bele: a hatalmas óceánok által elválasztott országok mostanra már csak néhány órányi távolságra vannak egymástól. A Travelandleisureasia.com 2021 év végi statisztikáin alapuló összeállításából például kiderült, hogy

a világ leghosszabb repülőútja közel 19 óráig tart, egészen pontosan 18 órára és 50 percre van szüksége a Singapore Airlines rendszerinti járatainak, hogy megtegyék a Szingapúr és San Francisco közötti 15 348 kilométeres távot.

Egyébként dobogós még a Szingapúr és Los Angeles között, illetve a Bengaluru (ez India egyik legnagyobb városa) és San Francisco között közlekedő menetrendszerinti járat, előbbi 17 óra 50 perc és 14 113 kilométer, utóbbi 17 óra 45 perc és 14 003 kilométer. Mindez egészen durvának tűnik, ugyanakkor messze nem annyira, mint az ellenpólus – és most figyelj:

a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőútja 1,5 perces (papíron, mert valójában egy perc sincs). Ennyi idő kell, hogy a skót Loganair légitársaság gépei megtegyék a skóciai Orkney-szigeteken található Westray és a Papa Westray sziget közötti 2,7 kilométeres távot (oda-vissza mindössze 21 fontért, azaz nagyjából 9 ezer forintért cserébe)

– ezt az útvonalat egyébként hajóval 20 perc alatt lehet megtenni, de az út állítólag elég göröngyös.

Naponta kétszer indul repülő mindkét irányba, kivéve hétvégén, ugyanis szombaton csak Westrayről Papa Westrayre, vasárnap pedig csak Papa Westrayről Westrayre indul gép

Az utasok legnagyobb részét Papa Westray régészeti lelőhelyeit látogató tanárok és diákok teszik ki, de egészségügyi dolgozók is utaznak a járaton, hogy ellátogassanak a sziget 90 lakójának valamelyikéhez, és persze maguk a helyi lakosok is igénybe veszik olykor-olykor, hogy bejussanak a városba. Illetve mostanra már a turisták körében is egyre népszerűbb.

Akkor már megmutatjuk, a teljes repülőutat a felszállástól a leszállásig:

És akkor már megmutatjuk a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőútja kategória dobogósait is:

  1. Westray és a Papa Westray skót szigetek között: 1,5 perc és 2,7 kilométer
  2. Kárpáthosz és Kasos görög szigetek között: 5 perc és ∼4-5 kilométer
  3. A Hollandiához tartozó Sint Maarten sziget és Nagy-Britannia Anguilla nevű tengerentúli szigete között: 10 perc és 19 kilométer – ez a világ legrövidebb nemzetközi(!) repülőjárata

(Forrás: Travelandleisureasia.com, Theworld.org, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ennek az állatnak csak a heréi egy tonnát nyomnak

Testtömegének 1%-át is adhatják, de még csak nem is a valaha létezett legnagyobb ismert állathoz tartoznak.

Tudod, miért hallod teljesen másmilyennek a saját hangod a felvételekről?

És akkor is másmilyennek hallod, ha füldugót használsz. Elmondjuk, hogy lehet ez.

Nem is sárgaborsóból készül a sárgaborsó-főzelék, sőt nincs is olyan növény, hogy sárgaborsó

Szembejött a valóság az iskolás évek legemblematikusabb menzáskajával kapcsolatban.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés