Ez majd' tizenötszöröse az előzetesen becsült összegnek.

Május 29-én egy Norilszk városától pár kilométerre lévő hőerőműből 21 163 köbméter dízelolaj ömlött a sarkvidéki Ambarnaja folyóba. A helyzet rettentően szomorú, mert hiába sikerül megtisztítani az érintett területeket az olajszennyeződéstől, azoknak már így is több évtizedre lesz szükségük, hogy kiheverjék ezt az ökotragédiát.

Még az űrből is látszik az orosz folyóba ömlött 20 ezer tonna olaj

Több évtizedre lesz szüksége az Ambarnaja folyónak, mire kiheveri ezt az ökológiai katasztrófát.

Az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) pedig elmondta, hogy az anyagiakat tekintve mekkora környezeti kárt okozott az olajszennyezés:

a régió vizeiben és talajában összesen 148,2 milliárd rubelnyi, azaz több, mint 2 milliárd dollárnyi, vagyis 630 milliárd forintnyi kár keletkezett.

Még június elején Vlagyimir Potanyin, a balesetet okozó Nornickel elnöke bejelentette, hogy a bányavállalat állja majd a súlyos olajbaleset utáni környezetmentési munkálatok költségeit, és kész kifizetni a történtek miatt kiszabandó bírságot is – akkor a mentés költségeit mintegy 10 milliárd rubelre becsülte, ez az összeg annak majd' a tizenötszöröse.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki. Az okozott kár és a kiszabott bírságok összege annak az ügynek az esetében meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Eközben...

Abnormális meleg volt a szibériai sarkvidéken júniusban

És ezzel példátlan mennyiségű, mintegy 59 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe.

(Forrás: MTI, fotó: ESA)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Ne hidd már el, hogy idén megszűnik a Gmail!

Videón a sci-fibe illő laptop, amiről nem tudni, kinek és mire lehet jó

További cikkeink a témában