Ez megegyezik a London és Hamburg közötti távolsággal, légvonalban.

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam (Texas, Louisiana és Mississippi) egét átszelő villámot mérték az Egyesült Államokban, igaz, ez még 2020 áprilisában történt, de a világcsúcsot most hitelesítették – a korábbi világrekordot egyébként egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, ezt 2018-ban észlelték.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közlése szerint egy másik rekord is megdőlt, ugyanis szintén 2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a 16,7 másodperces korábbi világcsúcsot – ezt is most hitelesítették.

A WMO rekordhitelesítési vezetője és az Arizonai Állami Egyetem kutatója, Randall Cerveny szerint mindkét villámrekord rendkívüli, hiszen

„egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart”.

Az ominózus két régió a világ azon kevés területe közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulhatnak ki, amelyekben megavillámok keletkezhetnek. Cerveny ugyanakkor hozzátette, hogy mindkettő villám felhőtől felhőig tartott, több száz méterre voltak a talajtól, így senki nem került veszélybe.

(Forrás: WMO, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy villám csap az Egyesült Államok legmagasabb épületébe

A New York-i One World Trade Center egyik tornyát sem kímélte az ítéletidőt hozó Henri hurrikán, ami már csak trópusi ciklon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában