Akkora napkitörés volt, hogy még Nap túloldaláról is elérte a bolygónkat.

Hatalmas napkitörést detektáltak március 12-én, ami a Napnak a Földtől éppen átellenes feléről, azaz központi csillagunk túloldaláról lépett ki, mégis elérte a bolygónkat, illetve telibe találta a NASA Parker napszondáját is. A pontos forrás helyszínének megállapításához még további adatokat gyűjtenek, de jelenleg úgy vélik a kutatók, hogy az AR3234 jelű, korábban aktív régióból érkezhetett.

A NASA Moon to Mars Űridőjárási Osztályának elemzése szerint

a napkitörés, vagy más néven koronaanyag-kidobódás (CME) szokatlanul gyorsan, másodpercenkénti 2127 kilométer/másodperces, azaz 7,7 millió kilométer/órás sebességgel haladt, ami ritkán tapasztalható.

A kitörés halo típusú CME volt, ami nevét arról kapta, hogy látszólag egyenletesen távolodik el a Naptól halo, avagy gyűrű alakjában. Az ilyen CME-k függenek a megfigyelő pozíciójától is, akkor figyelhetőek meg, amikor a napkitörés vagy pontosan a Föld felé, vagy, ahogy ebben az esetben is, pontosan az ellenkező irányba történik.

A 2023. március 12-i koronaanyag-kidobódás szimulációja

A beszámoló szerint hiába lépett ki a Nap túlsó oldaláról a CME, így is érezni lehetett a hatását a Földön. Ahogyan a CME-k nagy sebességgel terjednek az űrben, lökéshullámot hoznak létre, ami a CME útjába eső részecskéket elképesztő sebességre gyorsítja. Ezek a Napból származó, nagyenergiájú részecskék (solar energetic particles, vagy röviden SEP) a Naptól a Földig tartó körülbelül 150 millió kilométeres utat mintegy 30 perc alatt teszik meg. Habár ilyen SEP-részecskéket gyakran figyelnek meg a Föld felé irányuló napkitöréseket követően, ritkábban jutnak el hozzánk a Nap túlsó oldalán történt kitörések esetén. Ennek ellenére egy a Föld körül keringő űreszköz detektálta a CME-ből érkező részecskéket, ami azt jelenti, hogy elég nagy energiájú CME volt ahhoz, hogy részecskék olyan ütközéssorozatát indítsa be, ami még a Nap felénk eső oldalára is eljutott – a NASA űridőjárással foglalkozó kutatói még vizsgálják az eseményt, hogy kiderítsék vajon mi okozta ezt a messzire nyúló hatást.

(Forrás: NASA, Csillagaszat.hu, MTI, fotó: NASA M2M Space Weather Office)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy két üstökös találkozik egymással

Az egyik üstököst a neandervölgyi emberek láthattak utoljára.

Találtak egy Mount Everest-méretű aktív vulkánt a Vénuszon, és ez fontos jelentőséggel bír

Egy harminc évvel ezelőtt megsemmisült űrszondának köszönhető a felfedezés.

Lett egy új holdja a Földnek

De csak 50-100 évig marad a Föld holdja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés